Bledy ortograficzne na FORUM F&F

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
"zagladnijcie" do tego posta i popatrzcie na jego temat >>post<< sprawdzilem i takiego slowa w słowniku jezyka polskiego wogole nie ma!!!!!!!
Zmieniłbym to na ZAJRZYJCIE!!

A tak na marginesie to az wstyd, ze ten post jest juz na stałe i z takim błędem !!!!!!!!!!!!!

POZDRAWIAM

A o jakim słowie mówisz? Zaglądnąć ? Przeciez jest I na mój gust odmienia się jak każdy inny wyraz przez osoby.

Ja zaglądam
Ty zaglądasz
On zagląda
My zaglądamy
Wy zaglądacie
Oni zaglądają

Tak samo forma "zaglądnijcie" jest jak najbardziej prawidłowa według mnie.

Nie mogę coś wyedytować poprzedniego postu.

"Zaglądnijcie" powstaje na tej samej zasadzie jak "pójdźcie"

a sprawdz czy jest np. spozierać...

ja to napisałem i nie twierdze, ze jest źle bo na podkarpaciu sie tak mówi i jest to normalne. Nie wstydze sie zarowno mojego akcentu (pozdro dla Mara co sie ze mnie smiał ), jak rowież dialektycznych roznic w mojej regionalnej wymowie. Studiuje historie i wiem, ze o takie rzeczy trzeba dbac.

nie ma tez takich słow jak normalka, wyrąbisty, rozkminiac, pultać a i tak wszyscy wiedza o co chodzi.

Ja bym bardziej zwrócił uwage na błędy typy - błendy, remąt, rzarówka itd ktorych jest sporo i na ktore patrze z żalem... To jest problem na forum, a nie regionalne roznice w slownictwie.

ps. nie uważam tego za błąd i tego nie zmienie

[ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2005-01-07 15:45:50 ]

Takie małe OT.
Naładniejszy błąd jaki widziałem i zapamiętałem z forum F&F to było czyjeś ogłoszenie, o chęci kupna POTRZYBIA do 127 bodajże.
Dopiero po kilku dniach okazało się że chodziło o podszybie.

stary nie masz się czego czepiać??

so ty qrfa nie fiedźiałeś że tó sami analfabeci

Sprawdziłem w nowym słowniku jezyka polskiego wydanictwa PWN i jest tam hasło - zagladac Doman, kup nowy słownik

wy chyba juz faktycznie nie macie o czym pisac .

chyba faktycznie nie maja.... a wg slownika wspolczesnego j. polskiego "zagladnij" jest jak najbardziej poprawna forma...

napiszcie do prof.Miodka.

No a tak na poważnie jeśli zrobie byka to zrobie,ale głównie walę literówki bo pisze nie patrzać na klawiaturę

bo Polski trudna jenzyka być hakuna matata

generalnie wali mnie to, jak ktos umieszcza przecinki,czy kropki

ale jak widze,ze ktos szuka potrzybia, chamólce nie dźauajom, bonkolot piszczy gómami na zakrencie to mnie krew zalewa i oczy bola,jak mozna kaleczyc pisownie w tak rażący sposob.....Polskim znakom w pisowni nie przygladam sie i olewam je,ale na milosc boska troche kultury Panowie

-----------------
http://plepleple.pl

ja ostatnio widzialem w jakims ogloszeniu na allegro za w spzredawanym samochodzie cos CZESZCZY

nie chce sie wymadrzac i nikomu ublizac...ale rzeczywiscie chlopaki...wy juz jestescie doroslymi ludzmi i na prawde to czasem jest az razace...ale z teg oco widze to duza czesc naszego spoleczenstwa ma problemy z ortografia...u mnie chyba pol klasy ma zaswiadczenie na dysleksje a 1/3 nie ma ale ma ...ja w kazdym razie staram sie pisac ladnie i poprawnie...a bledy zdarzaja sie kazdemu...pozdro

dejta u mnie tys sie tak godo

a powaznie to dla mnie to normalne słowo i mie wiem o czym ten post

mozna by sie uprzeć i kazać wszystkim używać polskich znaków tzn żćóźóęą

co do ortografii to mnie to wali poki moge zrozumiec przekaz

mnie osobiscie tez by to walilo...ale jakis kutas sobie wymyslil te wszystkie h,ch,ż,rz itp. po co?...tego chyba nie wie nikt a na pewno nie wiem ja...wiem jedno...gdybym mogl sie cofnac w czasie wydal bym wyrok na mickiewicza i pochodnych...mam na polskim teraz dziady itp. zgroza [romantyzm...] sory za OT

No dobra chlopaki, mi szczerze mowiac to nie przeszkadza, jak sie co pisze, siedze tu na forum juz dosyc dlugo i nawet nie zwrocilem na to uwagi, moja kobieta dzis przez przypadek zerkła co tu sie dzieje i mowi mi ze takiego slowa w słowniku nie ma..... ja tam za tepy jestem wiec sprawdzilem w słowniku i naprawde nie bylo.... wiec ku jej uwadze napisalem posta co by sprawdzic jak to jest..... no to chyba na tyle

POZDRAWIAM

Cytat:
2005-01-08 00:05:52, _dOMAN pisze:
No dobra chlopaki, mi szczerze mowiac to nie przeszkadza, jak sie co pisze, siedze tu na forum juz dosyc dlugo i nawet nie zwrocilem na to uwagi, moja kobieta dzis przez przypadek zerkła co tu sie dzieje i mowi mi ze takiego slowa w słowniku nie ma..... ja tam za tepy jestem wiec sprawdzilem w słowniku i naprawde nie bylo.... wiec ku jej uwadze napisalem posta co by sprawdzic jak to jest..... no to chyba na tyle POZDRAWIAM

dales sie nabrac babie
Cytat:
2005-01-07 22:40:23, Poramancza pisze:
(...) co do ortografii to mnie to wali poki moge zrozumiec przekaz

100% popieram... hociarz () niektorych "przekazow" mozna rzeczywiscie nie zrozumiec