Wymiana łożysk w kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam ,mam pytanie czy wymieniał ktoś łożyska kół przednich przy e30,czy trudno jest wymienić ,czy potrzebny jakiś ściągacz,wiem że w samochodach z napędem na przód to nie takie proste,i ile mogą kosztować ,bo nie wiem czy samemu się za to brać,szukałem na forum ale takiego tematu nie było,moje auto to BMW e30 rok91 318 z góry dzięki

ściągacz jest potrzebny. jak nie robiłes tego nigdy to daj do mechanika.
pozdrawiam

nie ma problemu z wymianą bo trzeba wymienić całą piastę

a czy wkładanie łożyska powinno się robić na prasie,a od czego wziąsc ten ściągacz,a pozatym nie ma rzeczy niemożliwych,będe mimo to próbował sam bo mechanior to mnie niezle skasuje za wymiane

jaka prasa cała piasta po odkręceniu nakrętki schodzi z ośki bezproblemu tak samo wchodzi dwoma palcami

czyli wymienia sie jak w samochodach z napędem na przód ale w tylnych kołach, są to łożyska stożkowe?

Cytat:
cała piasta po odkręceniu nakrętki schodzi z ośki bezproblemu

szkoda że jak wymieniałem u siebie nie zaprosiłem cię hz.

to jak w końcu jest z tymi przednimi łożyskami w kole

nie wiem jak jest u ciebie marcin ale w e 30 wymienia sie łożysko razem z piastą i jeszcze nie spotkałem sie żeby był z tym problem

u mnie tez piasta razem z łozyskiem jest i powiem ci że zajebiście ciężko było to ściągnąć. obrze że miałem dostęp do dużego ściągacza. w dodatku trzebabyło to robic we dwóch bo jeden musiał pilnować by ramiona ściągacza nie spadły, bo łapia tylko po 1 mm. oczywiście po tym jak tylko się ruszyło mozna było paluszkami zdjąć. ale to buć może u mojej babuni tak ciężko szło.
pozdrawiam

nie rozumiem jak z piastą wymienić .czy to oznacza że trzeba najpierw odkręcić nakrętke i wtedy zejdzie już pierwsze łożysko a potem trzeba zdiąć tarcze i drugie zejdzie i są one na stożku czy może oznacza że łożysko trzeba wymienić razem z piastą

cytat z mojego pierwszego posta w tym temacie:
Cytat:
jak nie robiłes tego nigdy to daj do mechanika.

pozdrawiam

Cytat:
2005-02-20 20:48:35, jarecki24 pisze:

nie ma rzeczy niemożliwych,będe mimo to próbował sam bo mechanior to mnie niezle skasuje za wymiane

nie chcę cię straszyć ale marcin ma rację. jeżeli łożyska te nie były nigdy wymieniane a podejżewam że nie to niezle sie napocisz zaczym je ruszysz.szkoda nerwów bo wymiana jednego łożyska kosztuje 60 zł przynajmniej w moim regionie.

Cytat:
wymiana jednego łożyska kosztuje 60 zł przynajmniej w moim regionie.

kur...a a ja zawsze brałem 30pln musze podnieść cene

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005-02-21 09:52:17 ]

Cytat:
ja zawsze brałem 30pln

w radomiu biorą około 50 pln