Zapach spalin w aucie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. OStatnio w moim essim wyczuwam zapach spalin. Dzieje sie to zazwyczaj jak samochód zatrzumuję i oczywiście na wlączonym silniku. Podczas jazdy nic nie czuć. Co to może być?

pewnie masz dziurę gdzieś w tłumiku w okolicach środka auta

A moze to wina uszczelki przy kolektorze wydechowym?Nawet niewielki przedmuch znacznie podnosi glosnosc auta, do tego mozesz miec spaliny w kabinie, w warunkach kiedy nie ma silnego strumienia powietrza rozcinczajacego spaliny.
Szukalbym sladow sadzy pod maska, oraz zapachu spalin wlasnie. W okolicy kolektora.

Mam ten sam problem co ty TheSilweck. Ale ja stawiam na tłumik. Wiem że końcowy to juz dawno nadaje sie do wymiany. Jeżeli to nie bedzie to bede martwił sie dalej.

Czesc, jak tez mialem podobny przypadek. Wymienilem gumowa odme ktora wychodzila z filtra powietrza i przestalo zalatywac spalinami. Pozdrawiam

Cytat:
2005-02-21 14:14:54, slawas1 pisze:
pewnie masz dziurę gdzieś w tłumiku w okolicach środka auta

no u mnie jest to samo - i faktycznie na odcinku kolektor - rura tlumika jest przerwa jak to naprawic? sruby w cholere zapieczone musze je boschem potraktowac.
Jakie elementy mi potrzebne do doprowadzenia tego do stanu dobrego? bo nie wiem co musze kupic i za ile. Nie mam pojecia jak to uszczelnic.

Mysle, ze lepiej jak sruby podgrzejesz lekko palnikiem gazowym, jesli dasz rade, aby nic nie popalic. W kazdym razie najpierw probowalbym jakiegosc odrdzewiacza zawierajacego kwas orto-fosforowy, odrdzewiacze nie sa drogie, ostatecznie cola, ale kwasu tam niezbyt wiele. Pamietaj, ze nie moze to byc byle kwas, bo zrobi sie kaszana! Musi byc specjalny odrdzewiacz!
Dopiero potem rozsadne podgrzewanie palniczkiem, i natychmiast odkrecasz po podgrzaniu.

Daj znac jak poszlo

acha...uszczelke ktora sie przepalila i zostala czesciowo wydmuchana powinienes kupic bez problemu i wydaje mi sie, ze nie bedzie to powazny wydatek.