MotoNews.pl

PONY SE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam ! Mam małe pytanko - tak czytam, czytam, czytam o hyundaiu i ciekawa sprawa "nic" nie znalazłem (może przesadzone nic) o hyundaiu pony SE a taki mam. Podejrzewam że w zasadzie niczym sie nie różni ten model od pozostałych ale mnie ciekawi jeśli wiecie-a na pewno wiecie-czym dokładnie w wyposarzeniu czy technicznie
Domyślam sie że jest to GLS ale.

czy Twój poniacz to sedan?
przejrzałem parę stron i nie zauważyłem wersji 'se' 5d i 3d.
jesli chodzi o wyposażenie to są tutaj duże różnice pomiędzy poszczególnymi 'se' (jeden ma korbki, inny elektrykę). czyli nie jest to oznaczenie zasobności wyposażenia tylko raczej odmiany nadwoziowej. i następna sprawa, wszystkie 'se', jakie widziałem, były z 94 roku.

To jest hatchback 5d rzeczywiście 94 rok i jest korbka. Ale przeglądając zdjęcia czy to z giełdy czy forum mam jakąś dziwny filtr powietrza - prostokątny. Druga sprawa między dżwignia zmiany biegów a panelem od ogrzewania (popielniczka,radio) nie ma nic tzn widziałem taką fajną kieszeń a u mnie. Zauważyłem też że raczej mało jest tego typu regulacji ogrzewania takie suwaczki (wiekszość to pokrętła o wiele poręczniejsze). Acha wydaje mi sie że SE to special edition - mam nadzieje że to nie dotyczy części do niego np special CENA!!!?????

czyli praktycznie to oznaczenie nic nie znaczy. może tylko końcówka produkcji była tak oznaczana. ta półeczka była w lepszej wersji wyposażenia ( z elektryką szyb). mogę Ci załatwić. widziałem 'se' również z półeczką, a nawet klimą i abs.

Nie wiem czy będzie pasować taka półka jest jakby mało miejsca. A jeśli nawet ile kosztuje taka przyjemność -choć ostatnio musze coś zrobić z tym stukaniem w prawym kole. A co z tym filterm czy jest to standart?

Być może jest to taka nowsza wesja ( w starszych była tak puszka z filtrem podobnym do stożka). Zabel ma chyba taki filtr (prostokątny) - z tego co widziałem na zdjęciach. Okrągłe filtry mogłeś widzieć w wersjach z gaźnikiem - podobne do tych z Polonezów i Dużych Fiatów.
Stukanie w kole - możliwe że siada amortyzator lub wybite są gumy na drązku stabilizatora. Ewentualnie wybite sworznie zwrotnicy lub wahacza. Wsuń rękę przy skręconym kole poruszaj stabilizatorem, drążkiem kierowniczym i przy podniesionym kole poruszaj kołem do siebie i od siebie żeby sprawdzić gdzie są ewentualne luzy

[ wiadomość edytowana przez: doqtorek dnia 2005-02-11 20:56:23 ]

no tak. ja mam prostokątny i z tego co wiem to właśnie nowsza wersja. te okrągłe od wtrysku to takie metalowe, brzydkie
inna też jest regulacja zasysania. zakupiłem dzisiaj właśnie całą obudowę filtra z czujnikiem za 60zł, komputer za 50 zł (prawie nie śmigany) a wlaściwie to cały silnik z tymi rzeczami za 130 zł. to jest biznes ! silniczek po przebiegu 90 tyś z pompą wspomagania, rozrusznikiem , wtryskami, wszystkimi czujnikami. no i jeszcze gościu dorzucił mi gratis całą instalację elektryczną do przodu.

Cytat:
2005-02-11 21:17:55, zabel pisze:
no tak. ja mam prostokątny i z tego co wiem to właśnie nowsza wersja. te okrągłe od wtrysku to takie metalowe, brzydkie inna też jest regulacja zasysania. zakupiłem dzisiaj właśnie całą obudowę filtra z czujnikiem za 60zł, komputer za 50 zł (prawie nie śmigany) a wlaściwie to cały silnik z tymi rzeczami za 130 zł. to jest biznes ! silniczek po przebiegu 90 tyś z pompą wspomagania, rozrusznikiem , wtryskami, wszystkimi czujnikami. no i jeszcze gościu dorzucił mi gratis całą instalację elektryczną do przodu.

Co do tego "brzydkie" to uważaj mam taki pod maską (silnika) a co do cen części - skąd Ty to bierzesz

znalazłem na allegro. picasso pomógł mi "zbić" cenę. jeszcze dodam, że dostała mi się również sonda lambda

I jeszcze mnie złości tą sondą Niedawno musiałem kupić nową grrrr...

wystarczyło zapytać mam teraz dwie sprawne i jedną, której używam (agonia).

czesc
co do oznaczenia "SE" to tj. kolega juz napisał special edition,natomiast moj kuzyn ma pod tym napisem jeszcze limited. czyli limitowana wersja. ma wspomaganie, klime, zderzaki i listerka w kolorze nadwozia. tez z rocznika 94.
a co do filtra to ten okragły podobny do stozka jest to typowy filtr montowany w mitshubishi colt i czesciowo w ponym. ja natomiast mam prostokątny.
pozdrawiam......

Tak moze troszke off topicowo, ale jestem pod wrazeniem wyposazenia jakie oferuje Hyundai w standardzie. Ja mam zwyklego GLSa tylko 1.3 gaznik a wyposazenie robi na mnie do dzis wrazenie (a nie sadze ze dziadek kupujac go w salonie dokupowal te wszystkie gadzety) a moj hultaj ma:
- zderzaki i lusterka w kolorze nadwozia
- lusterka regulowane od wewnatrz (Dacia Logan nawet dzis tego nie ma)
- czujnik zamkniecia drzwi i klapy bagaznika (Omegi B tego nie mialy, nie wiem jak C)
- plynna regulacje wycieraczek na 1szym biegu (super sprawa, Nissan Almera z '99 tego nie ma)
- welurowa tapicerke
- regulacja natezenia oswietlenia deski rozdzielczej
- automatyczne wlaczenie wycieraczek po spryskaniu szyby (a Dacia Logan nawet dzis ...)
- zamkniecie obiegu powietrza wew. samochodu (Passaty nawet z 96r tego nie mialy w standardzie, o Dacii nie bede pisal )
- radio z 4 glosnikami
- regulacja wysokosci siedzenia kierowcy i wybrzuszenia oparcia!!!
- oswietlenie bagaznika
- brzeczyk zostawienia wlaczonych swiatel
- asymetrycznie dzielona tylna kanapa !!! (dlugo by wymieniac dzisiejsze modele ktore tego nie maja)
- licznik kilometrow dziennych (nawet dzis nie jest to standard we wszystkich samochodach)

a przeciez ten hultaj jest z 91 roku i wiem ze to wyposazenie to pikus w porowaniu z tym co bylo w pozniejszych modelach montowane (np. obrotomierz, elektryka etc.). Ogladalem jakis czas temu test jakiegos hultaja na TVN Turbo i utkwilo mi jedno zdanie z tego testu w pamieci, a brzmialo tak:
"Hyundai juz nas przyzwyczail do bogatego wyposazenia w standardzie i tak w tym modelu znajdziemy...."

Wszystko się zgadza z wyposażeniem. Ach ten Hyundai - rozpieszcza nas . No może nie mam regulacji wysokości siedzenia kierowcy i wybrzyszenia ale poza tym jest wszystko.

PS. Odkryłem w końcu co tak denerwowało mnie w prawym kole - stukanie- Zacznę tak HAHAHAHAHAHAHAHAH - jest taka osłona która od dołu zabudowuje skrzynię i przechodzi za koło i na zagieciu pękła i sami wiecie co dalej. Mimo to dzieki za wszystkie rady. Ukłony

No ja też od niedawna jestem posiadaczem Ponego GLS 91r 1,5 i tez mam te wszystkie bajery co wymienił Kolargol poza regulacją wybrzuszenia oparcia i brzęczka włączonych świateł, a w takiej fiescie z 2000r to nawet nie ma kontrolki włączonych świateł

Cytat:
2005-02-14 20:21:30, perek_83 pisze:
No ja też od niedawna jestem posiadaczem Ponego GLS 91r 1,5 i tez mam te wszystkie bajery co wymienił Kolargol poza regulacją wybrzuszenia oparcia i brzęczka włączonych świateł, a w takiej fiescie z 2000r to nawet nie ma kontrolki włączonych świateł

Wiele samochodów dzis nie ma tej kontrolki. Nie wiem czym sie kieruja te firmy ktorej jej nie montuja, ale o ile pamietam zarowno w Almerze (na pewno) jak i w Omedze (na 99%) nie ma tej kontrolki rowniez. Zapomnialem wymieniajac te rzeczy wspomniec o automatycznym wylaczeniu ogrzewania tylnej szyby po pewnym czasie. To dobra sprawa bo oszczędza akumulator. Jak jezdze Almera ktora nie ma takiego wylaczenia to czesto zapominam o tej szybie i bez sensu grzeje sie na sucho (szczegolnie ze tam nie ma kontrolki na desce rozdzielczej tylko slabo widoczna dioda na przycisku).

Cytat:
2005-02-14 22:10:12, Kolargol pisze:
Wiele samochodów dzis nie ma tej kontrolki.

Moja sonata też nie ma tej kontrolki , ale za to ma podgrzewane lusterka i parę innych bajerów . W tamtych latach to była wojna między producentami o drobne udogodnienia i bajery dla użytkowników.

Spoko sprawa z tym ogrzewaniem tylnej szyby - nie wiedziałem - ni wiem czy ktoś pisał ale jest jeszcze regulacja elektryczna świateł - no własnie jest gdzieś dostępna on-line lub moze ktos ma instrukcję obsługi do poniaka dobrze by było poznać go bardziej (mówie o wyposarzeniu) bo jak widzę nie wszystko znam - niedługo sie dowiem, że mam podgrzewane siedzenia i GPS

do tego prostokątnego filtra pasuje FILTRON AP 111 Ssm takowy posiadam.

A ja chyba mam GLS ale trochę sie różni ma:
- wspomaganie
- klimę
- elektryczne szyby (pozostałości )
- zderzaki i lusterka w kolorze nadwozia.
- radio firmowe + 4 głośniki

Ale nie ma:
- regulacji wybrzuszenia siedzenia
- weluru
- regulacji świateł
- obrotomierza
- szyberdachu
- zamykanego schowka itp.

Więc muszę stwierdzic ze dziwna ta moja wersja ??!!??