{126} obrotomierz problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam założony obrotek z jakiegos 4cylindrowca, został on przelutowany oczywiście, ale....
jak wciskam gaz to obroty ida w góra co bardzo ladnie pokazuje obrotomierz. Natomiast kiedy puszczam gaz obroty ida w dół czego obrotomierz niepokazuje/ spada bardzo wolno. czy to jest kwestia wskazówki która jest może za mocnoprzymocowana czy czegos innego? czy ktos juz taki temat miał?
pozdrawiam
p.s. wkrótce fotki mojego maliniego

Bardzo prawdopodobne, że wskazówka jest za głęboko wciśnięta i ociera o tarcze. Kumpel jak założył, to też zrobił to za głęboko i przy schodzeniu z obrotów wskazówka się haczyła. Poluzowałem ją i chodzi aż miło

troche sie cykam przy zdejmowaniu obudowy z obrotka ale postaram sie poluzowac. jakies inne sugestie?

cholera czemu te obrotki takie drogie na allegro nie schodzą poniżej 70zł

Cytat:
2005-02-23 17:11:07, specWROC pisze:
cholera czemu te obrotki takie drogie na allegro nie schodzą poniżej 70zł

Gdyby były tańsze, to chyba bym przestał szukać wskazówki do swojego...

Ciagle mam problem z tym obrotkiem. rozebralem Go poruszalem wskazowka i wyglada na to, ze jakas sprezynka (czy cus innego) ktora cofa wskazowke jest mocna naciagnieta poniewaz:
- gdy wskoczy na wyzsze obroty to wraca bardzo szybko do 2000 tys potem albo staje w tym miejscu albo bardzo powoli opada. Gdy stanie to pukne stukne i spada dalej.
- gdy obroty podkerece do jakis 2500 to zwykle bankow staje na 2000.
czy ktos z wawy umie rozebrac taki obrotek i wymienic taka sprezynke czy cus?

ello sztos! trafiłeś na jeden z moich ulubionych topicków
jestem z daleka ( 350 km) więc ci tego nie zrobie , ale polecam się wybrać do zegarmistrza , on będzie wiedział o co chodzi , wbrew pozorom obrotek to też zegar tylko mierzący impulsy w skali czasu, koszt jakieś 3-5 złoty myśle, radze iść do kogoś starszej daty , takiego co wie jak wygląda ogrotek :p

OT: z jakiego czterocylindrowca jest ten obrotek??

dzieki na rade w poniedzialek napeno sie wybiore