| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-04 10:50:34 Moja Oma szwankuje cosik ostatnio, i zaczyna do mnie mrugać check-em a wszystko zaczęło się od tego że musiałem wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów gdyż puszczała olej i efekt był taki że wszystkie świece były zalane olejem do tego stopnia iż nie było ich widać spod oleju. Ale już uszcz. została wymieniona profilaktycznie świece i przewody wn też a check nadal świeci i motor nadal szwankuje tzn. potrafi zgasnąć na wolnych obrotach, a podczas przyśpieszania są momenty że się dławi (odpuszczenie gazu i ponowne nadepnięcie czasami pomaga). Moje pytanie jest takie czy jest możliwe iż z powodu zalania świec i kabli wn olejem mogło dojść np. do jakiegoś zwarcia i uszk. np. cewki zapłonowej? Pytam ponieważ odczytałem błędy i m. innymi wystąpiły takie oto: 0135,0130,0139 ( to sonda już wymieniona ale bł. zostały) dalej..0124,0125,0340,0300( czyżby padł czujnik wałka rozrządu? 0300,0340).Proszę o opinię i pozdrawiam Cezik. 2.0 16V |
tgk OMEGA tychy | 2005-03-04 11:35:43 nastepnym razem zanim zamiescisz posta sprawdz archiwum
bylo o tym duzo moim zdaniem to krokowy - chyba |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-04 15:26:13 Check świeci się już cały czas, tak więc ja też przychylam się do tego że to czujnik wałków rozrządu a nie krokowy, nie sprawdzałem jak chodzi po odłączeniu go ale zaraz sprawdzę i o wynikach poinformuję...komp pokazał też błąd 0129 czyli nieprawidłowe działanie zaworu EGR za co ten zawór odpowiada? jak może się objawiać jego złe działanie?
Błędy wykryte i ich znaczenie: 0124- czujnik położenia przepustnicy-usterka pojawia się okresowo. 0125 - czujnik temp. płynu chłodzącego. 0300 - układ zapłonowy-wypadanie zapłonów( to chyba od zalania świec olejem-olej chyba jest izolatorem?) 0340 - nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu - to chyba cały winowajca?!!! W związku z powyższym może komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy jak to można (i czy wogóle) jeszcze inaczej zinterpretować. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-03-04 17:56:49 a jak sie świeci chek to nie chce sie wkręcać pow 4000 obr????? jak tak to wygląda mi na czujnik poł wałków rozrządu. te czujniki sie strasznie sypią. nie wiem za ile go możesz kupić ale ja go moge mieć za 200 zeta czy to wiele to nie wiem .czujnik siemensa. mi też padł i miałem takie objawy . ale zanim wydasz kasipre lepiej sie upewnić.pozrdo |
rw12 MV6 lodz | 2005-03-04 19:19:44 |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-04 21:40:23 Dziękuję bardzo za zainteresowanie ale już kupiłem ten czujnik niestety mocno przepłaciłem(170PLN w firmie GSI w Opolu) ponieważ nie mogłem czekać do poniedziałku(przesyłka pocztą) bo bardzo jest mi potrzebne auto ale na przyszłość dobrze wiedzieć jak się komuś nie śpieszy. Pozdrawiam! |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-04 21:40:59 Dziękuję bardzo za zainteresowanie ale już kupiłem ten czujnik niestety mocno przepłaciłem(170PLN w firmie GSI w Opolu) ponieważ nie mogłem czekać do poniedziałku(przesyłka pocztą) bo bardzo jest mi potrzebne auto ale na przyszłość dobrze wiedzieć jak się komuś nie śpieszy. Pozdrawiam! |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-03-05 16:54:03 o w morde,, ja to dopiero przepłaciłem!!!!!!!!!!!!!! |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-05 23:29:13 Kurczę ! wymieniłem ten czujnik ale żadnej poprawy! Nadal świeci check i auto zachowuje się tak samo, czy to możliwe żeby naraz padło kilka podzespołów?! z błędów wynika jeszcze że coś nie tak z czujnikiem przepustnicy( okresowo), czujn. temp. płynu chłodzącego i wypadaniu zapłonów nie wspominając o zaworze EGR!!Doradźcie coś bo zbankrutuję jak tak po kolei będę wszystko wymieniał...najbardziej mnie gryzie czujnik temp. płynu i ten od zaworu EGR ale czy one mogą dawać takie objawy? |
wojto737 Frontera Warszawa | 2005-03-06 12:04:03 Czujnik temp?Pokazuje Ci temperature na wyswietlaczu w kabinie?Jesli nie to zprawdz przewod czy sie nie wypial.Z kad jestes?Ja kiedys kupilem taki czujnik i lezy w garazu.Jak bedziesz potrzebowal to dam Ci go gratis ![]() |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-07 10:21:38 Dzięki bardzo ale temp. mi wskazuje na desce, tylko nie wiem czy nie chodzi o inny czujnik z którego idzie impuls do kompa. ster. pracą silnika. Czy wogóle takowy jest (inny niż ten co daje sygnał na deskę w kabinie). |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-03-07 17:43:58 Proszę o dalszą pomoc odczytane błędy to:
0130 Heated Exhaust Gas Oxygen (HEGO) sensor 0135 Heated Exhaust Gas Oxygen (HEGO) sensor heater ,system to Simtec 65.5( chyba wnioskuję po sposobie wyświetlania błędów 4 cyfrowo z zerami) po wymianie czujnika wałków rozrządu żadnej zmiany i wyświetla powyższe błedy, co one oznaczają??! auto mi szarpie , muli i gaśnie na wolnych obrotach oczywiście pali się check engine! |