MotoNews.pl
9 [Amortyzatory] - fabryczne i wymiana na lepsze (30640/27) - NT

[Amortyzatory] - fabryczne i wymiana na lepsze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jest następujące.

Chodzi mi o różnice między tylnymi amorkami gazowo-olejowymi Monroa a Krosno Duo control.
Czyli : wytrzymałość, sztywność, itp.
Które się lepiej sprawdzą docelowo przy resorach 3-piórowych.

Pewnie ten temat był już poruszany setki razy ale niestety wyszukiwarka jest w trakcie przebudowy.

Ludki podpowiedzcie. Bo nie wiem co zakupić.

Wez jakie beda mieli i napewno beda lepsze niz te ktore obecnie masz

Na temat MONROE to słyszałem tak skrajne opinie że trudno powiedzieć. Znam osoby które reklamowały je po 8-10tys km i mówią że nigdy więcej tego gówna nie wezmą. A mój ojczulek sobie je chwali, tyle że on jeżdzi a'la Geriavit, więc jego ocena może nie być w pełni obiektywna w stosunku do naszego stylu jazdy
Co do Krosna, to nie znam nikogo kto je ma, ale kiedyś czytałem w jakiejś gazecie, że nie są one takie złe, a nawet sa dobre mimo napisu Krosno. Jak jest naprawdę to nie wiem, bo zwykłem nie wierzyć gazetom

Panuje powszechna opinia, że Monroe to shit.I pewnie coś w tym jest...Delphi/Krosno mają zaś raczej dobrą opinię.Uwzględniając jeszcze cenę, bez wahania brałbym Krosno
BTW:Kiedyś to były amorki..U siebie mam jeszcze oryginalne, rozbieralne Krosno - na przeglądzie od 65-72% sprawności Autko ma 18lat i 140kkm przebiegu .

Właśnie cenowo to one wiele się nie różnią.

A ja się wyłamię i powiem ci utwardz stare amory!. Znajomy Jania to wykonuje i jest naprawde super. Janio niejednemu klubowiczowi juz to załatwiał. Wysyłaj stare amory do nas, utwardzimy je i odeslemy Ci spowrotem. Zapłacisz jak za zboże żartuję oczywiscie

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Do polskiego auta zakladaj polskie amorki

tez bym raczej wybierał krosno...

Zgodze sie z Bialym! Przadnie zregenerowane i utardzone amorki beda duzo lepsze, niz nowe Krosno!

Cytat:
2003-11-15 12:33:03, kaovietz pisze:
..U siebie mam jeszcze oryginalne, rozbieralne Krosno - na przeglądzie od 65-72% sprawności Autko ma 18lat i 140kkm przebiegu .

Tyle tlumienia to ja mialem juz 3 miesiace po wymianie,ale moze w Bydgoszczy sa lepsze drogi....

Cytat:
2003-11-15 12:59:38, Lazik pisze:
Właśnie cenowo to one wiele się nie różnią.

Patrzałeś w czerwonym busie?Tam cena na pewno bedzie inna

Only Krosno

Ja po duo-control mam bardzo dobre wspomnienia. Zastanów sie czy cenowo nie wyjdzie taniej utwardzenie starych.
BTW - kto mi powie co oznacz ze amortyzator ma "60%" czego? I tak w sumie g. daje taka ocena. Amorki olejowe mamjainnątwardosć na zimno/na ciepło.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

nie amortyzator, tylko tłumienie zawieszenia

a 60 % z reguły oznacza (pomiar metodą Eusama chyba),
że na trzepakach minimalna siła nacisku koła na płytę wyniosła
60% siły spoczynkowej (cięzaru przypadającego na to koło)

jak się chce sprawdzić amortyzator to trzeba go wymontować,
zapiąć na maszynę i sporządzić charakterystykę

W całym Gdańsku za cholere nie mogłem dostać Krosna Duo.
Tak więc zapodam mojej carówce Monroa.
A swoją drogą rozrzut cen za olejówki z Krosna w różnych sklepach był ogromny od68 zł do 107zł za szt.

W Gdyni Duo sa po 75 zl/szt

Jeszcze pióra z tyłu i będzie komplet

Cytat:
2003-11-18 12:05:01, danield pisze:
Jeszcze pióra z tyłu i będzie komplet

Do kompletu brakuje stabilizatora

Wracając do tematu jeżeli nie ma w okolicach możliwości regeneracji to zdecydowanie wskazany jest zakup amorków Krosno. Mają one najlepszy stosunek jakości do ceny.

A co do jakości tego co nazywasz drogami w Bydgoszczy to zdecydowanie są one fatalne, szczególnie w moich okolicach co mogą potwierdzić wszyscy klubowicze, którzy byli w moim rejonie...

Pozdrawiam

Cytat:
2003-11-18 19:53:22, Jeff_Colby pisze:
Wracając do tematu jeżeli nie ma w okolicach możliwości regeneracji to zdecydowanie wskazany jest zakup amorków Krosno. Mają one najlepszy stosunek jakości do ceny.

A co do jakości tego co nazywasz drogami w Bydgoszczy to zdecydowanie są one fatalne, szczególnie w moich okolicach co mogą potwierdzić wszyscy klubowicze, którzy byli w moim rejonie...

Pozdrawiam

Święta racja, drogi mamy okrrrropne, zresztą chyba jest to "średnia krajowa" .A jeśli chodzi o wartości procentowe w badaniach amortyzatorów to chyba jednak o czymś to świadczy jeżeli jest wytyczną dla diagnosty??