Komenda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam skrzynie automat,w ostatnim czasie wyswietlila mi się komenda "getriebeprogramm", czyli coś ze skrzynią, samochod dziwnie nie bardzo chciał jechać, po wyłączeniu zaplonu wszystko wrócilo do normy. Dzisiaj dopiero poczytałem w polskiej wersji instrukcji e-34(którą to znalazłem na tym forum-wielkie dzięki) że jest to usterka w elektronice skrzyni i natychmiast trzeba ją usunąć. Czy ktoś to przerabial? Co to wlaściwie znaczy i co się tak naprawde dzieje? Dzięki za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam

trzeba zaczekać aż ktoś od automata się wypowie. wydaje mi się że już było takie pytanie. może sprawdź w wyszukiwarce.
pozdrawiam

Szukalem w wyszukiwarce - brak.

Hmm trudno będzie na odległość ustalić jaki był problem, jeżeli komenda znikła i już sie nie pokazuje to może po prostu jakiś kabel na chwile nie miał styku lub gdzieś woda się dostała itd itp co spowodowało chwilowo złą prace skrzyni. Jeżeli teraz jest dobrze to jeździć i się nie przejmować.

komunikat ten oznacza wg instrukcji: "Usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegów"

na 3 stopnie priorytetow ten blad ma drugi stopien czyli jest dosc powazny

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-05-13 15:40:44 ]

Dzięki Aldik i Tolo. Co ten komunikat oznacza w teorii to wiem ale jak to się przeklada na praktyke. Podobno niektóre komendy komputera są nadgorliwe, kumplowi w e-39 rózne bzdury komputer pokazywal, a na diagnostyce wszystko bylo ok. Jak jest z tą?

Cytat:
2005-05-13 19:51:27, BeeMWe pisze:
Dzięki Aldik i Tolo. Co ten komunikat oznacza w teorii to wiem ale jak to się przeklada na praktyke. Podobno niektóre komendy komputera są nadgorliwe, kumplowi w e-39 rózne bzdury komputer pokazywal, a na diagnostyce wszystko bylo ok. Jak jest z tą?

A powiedz jak często Ona Ci sie pokazuje? Czy tylko raz sie to stało?

Pierwszy raz wyświtliło się pod koniec stycznia, potem po kilku tygodniach i ostatni raz tydzień temu. Zawsze po uruchomieniu silnika. Jak już pisalem za każdym razem po wyłączeniu zaplonu wszystko wracało do normy i spokój. Aha, przy tej komendzie nie wyświetlal się na desce rozdzielczej rodzaj biegu, tylko tryb pracy. Pozdrawiam

Pomieszałem: bieg się wyświetlal, tryb pracy skrzyni nie.

Cytat:
2005-05-13 20:05:53, BeeMWe pisze:
Pierwszy raz wyświtliło się pod koniec stycznia, potem po kilku tygodniach i ostatni raz tydzień temu. Zawsze po uruchomieniu silnika. Jak już pisalem za każdym razem po wyłączeniu zaplonu wszystko wracało do normy i spokój. Aha, przy tej komendzie nie wyświetlal się na desce rozdzielczej rodzaj biegu, tylko tryb pracy. Pozdrawiam

Najprawdopodobniej dlatego, że przechodzi w awaryjny tryb pracy. Hmm myślę, ze musisz sie wybrać do jakiegoś speca od automatów, ale od razu powiedz mu ze chyba gdzieś nie masz styku i raz na 2 miesiące wyświetla Ci błąd skrzyni na kompie - udawaj,że się znasz. Wątpie aby sie coś zepsuło bo i naczej skrzynia by źle pracowała i już dawno byś stanoł!