MotoNews.pl

HOWTO - Modyfikacja spryskiwaczy w Fiacie 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W artykule
http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=124
autor napisal, ze kupil w sklepie
Cytat:
troche inne takie uniwersalne - okazaly sie bardzo dobre

spryskiwacze.
No i z tym cytetem wiaze sie moje pytanie. Gdzie moge takie dorwac i o jakie pytac. A moze ktos ma gdzie na zbyciu?

Cytat:
2005-02-12 23:16:15, esp pisze:
W artykule http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=124 autor napisal, ze kupil w sklepie spryskiwacze. No i z tym cytetem wiaze sie moje pytanie. Gdzie moge takie dorwac i o jakie pytac. A moze ktos ma gdzie na zbyciu?

Ja kupiłem w motoryzacyjnym najzwyklejszym pod słońcem u siebie w dzielnicy...

prosilem kolesia o te od poldka ale ten powiedzial ze te sa tansze i troche zgrabniejsze (bo od poldka akurat chyba nie mial) i na dobre wyszedlem...
w razie problemów z zakupieniem pisz na priva jak beda u mnie w sklepie jeszcze to ci kupie i przesle...

ja kupilem 2 podwojne od poloneza, ale polecam kupic 2 potrojne od seicento...

-----------------
FSO Seicento 19.06.2005
www.centomania.pl

i pompka standartowa "przy kondonie" wyda?

Oki zalozmy, ze kupie do poloneza. A zmieszcza sie do tej kratki?

ja kupiłem podwójne od lanosa!! po lekkim spiłowaniu wchodzi idealnie w kratke na masce!! nie cza żadnych otworów wierciś w karoserii a koszt też nie wielkie (4,9zl)

i pompka przy kondonie wyda bez problemu, sika jak najeta, lepiej niz ja po 3 browarach

a co do wielkosci to tak jak napisal przedmowca, podpilowac i bedzie cacy, wlezie i bedzie sie trzymac

-----------------
FSO Seicento 19.06.2005
www.centomania.pl

Cytat:
2005-02-15 23:36:24, SPAjK pisze:
i pompka przy kondonie wyda bez problemu, sika jak najeta, lepiej niz ja po 3 browarach a co do wielkosci to tak jak napisal przedmowca, podpilowac i bedzie cacy, wlezie i bedzie sie trzymac(...)

po trzech browcach nie widzialem... ale po duzej wodce musze powiedziec ze kolega ma cisnienie

noooo, po duzej wodce to juz przeciekam ze wszytkich otworow

-----------------
FSO Seicento 19.06.2005
www.centomania.pl

ja chce do 125p zamontowac zbiornik z plusa , jak myslicie wejdzie tam w nadkole ?? tam jest sygnal, i do tego dziursko trzeba by wiercic, do tego u mnie jest bardzo ciasno w tamtych okolicach

Ja mam zbiornik z forda (poprzednio miałem od Barkasa ale optycznie wyglądał gorzej) na grodzi w miejscu numerów budy ale jest lekko odchylony więc są czytelne... pozostało mi już tylko wybrać się do sklepu i kupić 2xspryskiwacz od seja... (od prawie roku się wybrać nie mogę )

zalety:
-łatwo wlać płyn
-bardziej wydajny silniczek
-płyn zawsze podgrzany

wady:
-zajmuje trochę miejsca, w wielu autach instalacja gazowa przeszkadza w zamontowaniu w tym miejscu..

Dobra. Dzis postanowilem zalozyc spryskiwacze. Mam te co pluja na dwa strumienie kazdy.

Jak wg Was powinienem jest ustawic tzn na jakiej wysokosci szyby strumien, w jakiej odleglosci od siebie strumienie itp?

[ wiadomość edytowana przez: esp dnia 2005-02-25 14:23:56 ]

Cytat:
2005-02-25 14:09:44, esp pisze:
Dobra. Dzis postanowilem zalozyc spryskiwacze. Mam te co pluja na dwa strumienie kazdy. Jak wg Was powinienem jest ustawic tzn na jakiej wysokosci szyby strumien, w jakiej odleglosci od siebie strumienie itp? [ wiadomość edytowana przez: esp dnia 2005-02-25 14:23:56 ]

Na wysokości połowy szyby, a horyzontalnie to tak żeby "punkty nasikiwania" dzieliły szybę mniej wiecej na 5 równych części.

U siebie w polonezie z metalowym podszybiem założyłem końcówki spryskiwaczy od Renault Clio, trzeba troszke podciąć i pasują idealnie, dają po dwa strumienie, teraz muszę tylko wymienić zbiornik

Zalozylem no i mam taki problem ze troche schodzi zanim plyn doleci do spryskiwaczy. Zrobilem wszystko raczej tak jak bylo napisane w artykule. Dodatkowo mam dosyc slabe cisnienie. Czy wymiana worka na polonezoski nie ten kwadratowy tylko ten podluzny pomoglaby i czy zmiescilby sie do Fiata w to samo miejsce?

Pompkę masz pewnie walnietą - jak moja padała to też sikało jak dziadek z chorą prostatą... A spryskiwacze mam standartowe i jakoś nigdy nie czułem potrzeby ich wymiany.

Cytat:
2005-02-27 23:16:39, esp pisze:
Zalozylem no i mam taki problem ze troche schodzi zanim plyn doleci do spryskiwaczy. Zrobilem wszystko raczej tak jak bylo napisane w artykule. Dodatkowo mam dosyc slabe cisnienie. Czy wymiana worka na polonezoski nie ten kwadratowy tylko ten podluzny pomoglaby i czy zmiescilby sie do Fiata w to samo miejsce?

sproboj kupić zaworek zwrotny albo sprawdz wydajnosc pompki na moze padła

Zaworek zwrotny, albo skrócić węże i dać o stopień grubsze. Myślę wsadzić jakiś fajny zbiorniczek w pobliże przekaźników/kolektora wydechowego. Może zbiornik z dwoma pompkami - pokombinujmy. Ja nie zauważyłem zbytniego pogorszenia, tylko jak dostanę boczny wiatr to mi strumienie zwiewa ... poszukam mocniejszej pompki i dam grubszy wężyk.