MotoNews.pl

Model silnika w poldim

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
i toznowu ja,jako laik w dziedzinie polonezów(przedtem jeżdziłem dacią faina była ale rdza podłużnice rozpieprzyla) mam pytanie co do silnika,mój poldi 94r 1.5 gle ma łańcuszek rozżodu ,aztego co wiem to plonezy mają pasek(czy to fiat!!!!!!!!!!)poza tym rużni się od fiatowskiego,bo mainny filtr kolektor ssący,wydechowy,itp czy tego typu silniki montowali w poldkach 94r .kupiłem go od pierwszego właściciela jest jak nówka i niematu ch yba mowy że silnik to jakaś podmianka.

Cytat:
2005-03-02 23:47:33, tur pisze:
i toznowu ja,jako laik w dziedzinie polonezów(przedtem jeżdziłem dacią faina była ale rdza podłużnice rozpieprzyla) mam pytanie co do silnika,mój poldi 94r 1.5 gle ma łańcuszek rozżodu ,aztego co wiem to plonezy mają pasek(czy to fiat!!!!!!!!!!)poza tym rużni się od fiatowskiego,bo mainny filtr kolektor ssący,wydechowy,itp czy tego typu silniki montowali w poldkach 94r .kupiłem go od pierwszego właściciela jest jak nówka i niematu ch yba mowy że silnik to jakaś podmianka.

napewno małańcuszek bo pasek matylko do alternatora ipompy wodnej a sprzodu na bloku ma pokrywe przykrecońą śrubami i tam jest chyba łańcuszek

Witamy na forum.

Po pierwsze proponuje uzyc WYSZUKIWARKI w celu odnalezienia odpowiedniego tematu. Jezeli po zapoznaniu sie z nim nie uzyskasz szukanych informacji wtedy dopisz tam swoje pytania.

Cytat:
2005-03-03 00:05:36, tur pisze:
napewno małańcuszek bo pasek matylko do alternatora ipompy wodnej a sprzodu na bloku ma pokrywe przykrecońą śrubami i tam jest chyba łańcuszek

Dlaczego wnosisz, ze pod ta pokrywa jest lancuszek? Przeciez sam napisales, ze polonezy powinny miec silnik na pasku. Proponuje odkrecic pokrywe i przekonac sie co tam jest .

I jeszcze jedno - piszmy w miare mozliwosci "po polsku"

no wlaśnie oto pytam bo niewiem na pewno cojest pod tą pokrywom

Cytat:
2005-03-03 00:16:02, BolimA pisze:
Witamy na forum. Po pierwsze proponuje uzyc WYSZUKIWARKI w celu odnalezienia odpowiedniego tematu. Jezeli po zapoznaniu sie z nim nie uzyskasz szukanych informacji wtedy dopisz tam swoje pytania. Dlaczego wnosisz, ze pod ta pokrywa jest lancuszek? Przeciez sam napisales, ze polonezy powinny miec silnik na pasku. Proponuje odkrecic pokrywe i przekonac sie co tam jest . I jeszcze jedno - piszmy w miare mozliwosci "po polsku"

ch yba po to jest to forum żeby pomagać nowym użytkownikom a nie się wywyższać wiedzą

napewno masz pasek

sorry Tur, ale czuje tu małą prowokacje

dlaczego prowokacja poprostu nie hce rozkręcać silnika , ten sam temat napisałem na forum polonez tuning i tam mi napisali żemam silnik fiata iztąd moje wątpliwości,jeżeli ktośtożle odebrał to przepraszam nie mam żadnych złych intencji.

Cytat:
2005-03-03 00:32:56, tur pisze:
dlaczego prowokacja poprostu nie hce rozkręcać silnika , ten sam temat napisałem na forum polonez tuning i tam mi napisali żemam silnik fiata iztąd moje wątpliwości,jeżeli ktośtożle odebrał to przepraszam nie mam żadnych złych intencji.

Nie rozkręcaj silnika... odkręć pokrywę...

ew. skoro mówisz że to silnik orginalny to Adamus pewnie byłby w stanie ustalić silnik po numerach auta

to zapytam się tak, dekielek jest czarny z blachy, czy aluminiowy - czyli srebny, i jescze jedno, gdzie jest filtr oleju,

Cytat:
2005-03-03 00:36:28, Nomad pisze:
ew. skoro mówisz że to silnik orginalny to Adamus pewnie byłby w stanie ustalić silnik po numerach auta

Silnik sie ustala po nr silnika . Tur napisz oznaczenie silnika np AB, CB, CE...

Cytat:
2005-03-03 00:41:03, road_runner pisze:
Silnik sie ustala po nr silnika . Tur napisz oznaczenie silnika np AB, CB, CE...

hehe no tyż fakt... ale wiesz... ja dziś miałem na uczelni ponad 12 godzin laborek (od 7:45 do 20) więc mam prawo się mylić

dekielek jest chyba z blachy bo jest lekko pordzewiały afiltr oleju jest ustawiny pionowo polewej stronie silnika

Ale po czyjej lewej ??? bo jakoś mało prawdopodobne mi się wydaje żeby filtr był pod kol. ssącym...

a faktycznie najlepiej podaj nr.silnika (bez obaw nie skopiujemy ) i będzie najszybciej

na bank jest na pasku

ale czy mam podać numer z dowodu bo zsilnika nie zobacze poldi stoi pod chmurką a nie mam kurde żadnej lampki

Cytat:
2005-03-03 00:21:07, tur pisze:
ch yba po to jest to forum żeby pomagać nowym użytkownikom a nie się wywyższać wiedzą

Tak, ale moze by najpierw poszukac odpowiedzi, a potem dopiero pytac . Luz. Pasek czy lancuszek sa dokladnie w tym samym miejscu, wiec nie wiem z kad Twoje przypuszczenia ze w poldku masz silnik starego typu.

Podaj nume z dowodu, powinien byc taki sam jak na silniku .

podaje numer0649189 przed numerami jest jeszcze strzałka

Cytat:
2005-03-03 00:59:01, tur pisze:
ale czy mam podać numer z dowodu bo zsilnika nie zobacze poldi stoi pod chmurką a nie mam kurde żadnej lampki

Najlepiej odczytac z silnika teraz w dowodach pomijaja kod literowy silnika - jest tylko kolejny numer. Ale mozna takze odczytac to w dowodzie z nr nadwozia - 7 i 8 literka okresla rodzaj silnika

7 i 8 literka to ab

Cytat:
2005-03-03 01:18:36, tur pisze:
7 i 8 literka to ab

Czyli masz silnik 1500 na gazniku w wersji wzmocnionej (82 KM) no i z paskiem