Pilne!-porada alegro

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Pilne pytanko, chcę sprzedać wzm. technicsa. gościowi, jest o chetny pod warunkiem że wyśle mu za pobraniem, czy jest jakieś ryzyko dla mnie. Pytam się bo nigdy nie sprzedawałem na alegro a ludzie zaznaczają np. tylko przelew nie chcą sprzedawać za pobraniem bo się boją że ich ktoś wykiwa. Czy faktycznie ryzykowałbym wysyłając mu za pobraniem
aha gościu nie ma żadnych opini
Z góry dzieki

ryzykujesz to ze wyslesz paczke a on jej nie odbierze i bedziesz wplecy koszty wysylki
wiec jak nie ma zadnego komentarza to lepiej jednak za pobraniem lub escrow

Cytat:
2005-03-02 13:20:29, darasb pisze:
Czy faktycznie ryzykowałbym wysyłając mu za pobraniem aha gościu nie ma żadnych opini Z góry dzieki

W sumie to ryzyko jest jedno - gosc nie odbierze paczki i zaplacisz za wysylke w obie strony. No bo raczej z poczty nie odbierze bez placenia chyba, ze sila

ryzyko ponosisz takie, że gość może nie odebrać paczki i wtedy towar wróci do ciebie, a ty będziesz musiał zaopłacić za przesyłkę do niego i od niego do ciebie

Wysyłka za pobraniem jest to tak że gosc odbierając towar płaci za przesyłke listonoszowi lub na poczcie inaczej go nie otrzyma więc ty nie ponosisz zadnego ryzyka.Często tak wysyłam jest ok.

zaproponuj mu, żeby Ci wysłał w ramach zaliczki np 20 złotych...
(koszt wysyłki w obie strony)
Masz wtedy pewność, że jeśli nie odbierze paczki na poczcie i ona do ciebie wróci to nie będziesz w plecy za wysyłkę

Wielkie dzięki ludziska
Cytat:
zaproponuj mu, żeby Ci wysłał w ramach zaliczki np 20 złotych...
(koszt wysyłki w obie strony)
Masz wtedy pewność, że jeśli nie odbierze paczki na poczcie i ona do ciebie wróci to nie będziesz w plecy za wysyłkę

chyba tak zrobię tylko niech 50 zyli wpłaci bo wzmacniacz trochę waży i wysyłka będzie kosztować koło 25 PLN w jedną stronę

Temat jest jeszcze jeden. Gość może okazać się uczciwy i będzie chciał odebrać paczkę ... ale pech i przesyłka zostaje uszkodzona. Gość nie odbiera, Ty płacisz dwa razy i masz uszkodzony wzmacniacz.

Cytat:
2005-03-02 13:58:25, Raven pisze:
Temat jest jeszcze jeden. Gość może okazać się uczciwy i będzie chciał odebrać paczkę ... ale pech i przesyłka zostaje uszkodzona. Gość nie odbiera, Ty płacisz dwa razy i masz uszkodzony wzmacniacz.

no chyba że ubezpiecze przesyłke

Cytat:
2005-03-02 13:58:25, Raven pisze:

No i zawsze jeszcze moze mu cegla na glowe spasc
Kolega pytal o zagrozenia wynikajace z nieuczciwosci kupujacego

Cytat:
2005-03-02 15:07:56, kacza pisze:
No i zawsze jeszcze moze mu cegla na glowe spasc Kolega pytal o zagrozenia wynikajace z nieuczciwosci kupujacego

a no i w taką pogodę to się może tyż pośliznąć i nogi połamać

Dlatego zawsze najlepiej jest kazać sobie wpłacić pieniądze na konto. Ja sprzedaje mnustwo rzeczy i głównie przez allegro. Pozatym przez wysyłke za pobraniem Ty musisz założyć kase, a potem czekach tydzień na pieniądze, pod warunkiem że on odbierze ją odrazu (a ma na to 2 tygodnie) pozatym wtedy jest taniej. Aha i w razie zwrotu nic nie dopłacasz, wiem bo mi już 2 paczki wróciły. I koszt wysyłki takiego sprzętu to max 25zł. 4 felgi z oponami można wysłąc za 60zł

... niech gość przedpłaci koszty przesyłki ...... mi sie pare razy przytrafiało taak wysłać towar za pobraniem ... nie mam takiego adresu lub nikt nie odebrał ......

... a czy gość ma pełną aktywacje konta .....

Ja też już kilka rzeczy sprzedałem na allegro i każda z nich była sprzedana z "przedpłatą" Wysyłałem też klocki technics'a.
Najbardziej polecam właśnie taki sposób przesyłki - kupujący przelewa Ci kase za wzmacniacz i koszty przesyłki (powyżej 100zł warto ubezpieczyć i wysłać "ostrożnie") - Ty jesteś sprzedający - to Ty ustalasz warunki, jak komuś nie odpowiada to niech .....
Technics'a sprzedałem za 350zł a przy takiej kwocie koszty przesyłki (ok 30zł) to dla kupującego nie powinna być duża kwota.
Na allegro zasada jest taka - sprzedajesz z przedpłatą, kupujesz za pobraniem