Wymiana lozyska piasty z przodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jak w temacie. Da radę zrobić samemu bez specjalnych narzędzi? W książce jest napisane,że potrzeba jakieś tuleje oporowe. Robiliście coś takiego bez tuleji oporowych i ściągaczą? Jak się za to zabrać?
Ile moze kosztować w warsztacie taka wymiana?
Dzieki.
Pozdrawiam.

Da się zrobić bez specjalnych narzedzi. Najzwyklejsze klucze imadło i popularny młotek a wymiana nie jest trudna z przodu jest jedno szerokie łozysko kulowe cena 70 zł. Jeżeli masz jakieś pojecie o kręceniu kluczem to zrobisz sam.

przydałby się też palnik do podgrzania piasty, po rozgrzaniu łożysko pięknie wychodzi a nowe pięknie wchodzi

Życzę powodzenia i będę trzymał kciuki... 2 tyg temu wymieniałem - nie sam, choć wiele sam robię - jak nie chcesz mieć problemów na przyszłość to nie zabieraj sie za łożyska przednie... Bez prasy do wyciskania nie zabierałbym się ...

Cytat:
2005-02-22 23:07:59, korekpl pisze:
Bez prasy do wyciskania nie zabierałbym się ...

jak ma palnik , młotek i przecinak to sobie poradzi

Jasne - zawsze mozna sobie poradzic, przeciez wszystko jest do zrobienia. Niestety przy okazji mozna sobie co nie co uszkodzić. Mi tak "fachowcy" załatwili piastę w poprzednim aucie.

mam nadzieje ze dam rade bo z powodów oczywistych raczej sam bedę się do tego zabierał. Jak macie jeszcze jakieś uwagi to chetnie wysłucham. Pozdr

Zawsze można rozebrać i podskoczyć gdzieś z piastą na prasę żeby wycisnęli stare łożysko i nowe wpasowali i po sprawie. Ja wymieniałem bez prasy ganiam już 14 miesiąc i wszystko spoko.

a w jakich zakladach to mają takie prasy? to do jakiegoś kowala mam gnac? pozdr

No i wymienione Wiekszość z pomocą kolegi a wycisnięcie i wciśnięcie w warsztacie za 20zl. Stwierdziliśmy, że nie chce nam się młotkiem wybijac

[ wiadomość edytowana przez: Baker81 dnia 2005-02-26 23:44:22 ]

Witam!
Mam oriona 88r i też wymieniałem przednie łożyska sam(tylne zresztą też)W moim poprzednim escorcie pojechałem do warsztatu.Zapłaciłem za tylne po 30 od koła + łożyska komplet chyba z 70 kosztował.A filozofii w tym nie ma!Prasę do wyciskania i wciskania można zaimprowizować Poza tym imadło,młotek
i parę kluczy...