MotoNews.pl

Kasowanie kontrolek w E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
po wymianie zegarów w E30 świeci mi się kontrolka klocków hamulcowych. I teraz albo stare zegary oszukiwały (klocki mam dobre - mechanik patrzył) albo trzeba to po prostu jakoś skasować (tak jak inspekcje oleju która tez świeciła po zmianie). Jest tam gdzieś czujnik klocków w E30 czy co innego to może być???

Ja stawiam nadal na zwarcie To jest tylko zarówa.. a zarówe jak wiadomo ciezko jakkolwiek skasowac..nio chyba ze na amen
pzdr

E30 ma czujnik klockow, w lewym przednim i tylnym (o ile ma tarcze) kole. Jesli klocki sa OK, to zwarcie moze na samym czujniku. Ja mam w ogole nie podlaczony ten czujnik i co chwile mam jakies przebicie , wiec po prostu wykrecilam zarowke na desce i mam z glowy

Swiecenie kontrolki od klockow nastepuje gdy wlasnie jest przerwa w obwodzie. Ten czujnik to zwykly kawalek przewodu i jak sie klocki zuzywaja to nastepuje przetarcie i w rezultacie przerwanie obwodu. Swiecenie moze byc rowniez spowodowane zanieczyszczonymi stykami na zlaczce powyzszego czujnika.
Jezeli swiecenie kontrolki nastapilo po wymianie zegarow, to raczej by to wskazywalo na brak kontaktu na jednej z wtyczek do zegarow.
Pozdrawiam

To ja sie podłącze tutaj mianowicie...

dwie kontrolki:

1. Kółko i po bokach po trzy kwadraciki (po lewej i prawej)

2. Kółko w środku wykrzyknik i po bokach paski

Czy obie dotyczą hamulców?

chodzi o E30

dzieki, pozdro.

Tak, z wykrzyknikiem to jest ham. awaryjny (tzw. ręczny) a to drugie to to samo co u mnie czyli klocki. Ręcznego to nawet nie mam podpiętego pod kabelek więc mi nie świeci po zaciągnięciu ani nigdy
A klocki to się właśnie zastanawiałem bo wcześniej nie świeciła. Może mam już do wymiany?

Ten wykrzyknik to niski poziom plynu hamulcowego. Sprawdz go, bo zapowietrzysz pompe sprzegla i bez kanalu sie nie obedzie.

Pozdrowionka

Cytat:
2005-03-05 13:44:41, biem pisze:
Tak, z wykrzyknikiem to jest ham. awaryjny (tzw. ręczny) a to drugie to to samo co u mnie czyli klocki. Ręcznego to nawet nie mam podpiętego pod kabelek więc mi nie świeci po zaciągnięciu ani nigdy A klocki to się właśnie zastanawiałem bo wcześniej nie świeciła. Może mam już do wymiany?

do ręcznego mam kółeczko a w środku literke P całkiem odrębna kontrolka

[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-03-05 15:19:40 ]

Dziwne, bo w każdym innym aucie czerwony wykrzyknik w kółku to zawsze jest zaciągnięty hamulec ręczny...nie wiedziałem, że w BMW jest inaczej. Mój błąd.