MotoNews.pl

Głośniki przód E-36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy wie ktoś jakie głośniki powinny być zamontowane w E-36 z przodu, nie chodzi mi o te w drzwiach tylko o te odok nóg - są tam duże gniazda do zamocowania głośników ale u mnie nic tam nie gra (tylko w drzwiach grają i z tyłu). Chodzi mi o ich średnicę, moc i czy 2-drożne , jakie powinny być??
Acha czy wie ktoś gdzie w E-36 jest zamontowany orginalny wzmacniacz audio?? napewno go mam (jak włożyłem radyjko ze starego auta to tak gra tył że aż rejestracja z bagażnika mało nie odpadnie a w starym aucie to samo radio ledwo grało) tylko nie wiem gdzie??

[ wiadomość edytowana przez: krzysztofku dnia 2005-02-04 01:01:24 ]

nie wiem gdzie jest wzmacniacz wiec ci nie pomoge. a co do glosnikow to zdejmij oslone i zobacz co sie zmiesci to wloz! tak bedzie najlepiej. ale z tego co wiem to tam sa takie same glosniki jak na tylnej polce czyli 13cm. ale glowy nie dam. mysle ze dwudrozne ci nie sa potrzebne gdyz wysokotonowe glosniki masz w drzwiach i one zupelnie wystarcza. mozesz zrobic taki myk ze wymontujesz te z tylu i wsadzisz na przod a do tylu wrzucisz dwudrozne! tak bedzie wtedy dobrze bo wydaje mi sie ze na tyle jest za duzo basow a malo akustyki. ale to moje zdanie.

... zobacz sobie TU

i wybieraj select w/g danych twojego wozu ...

Nie wiem jak jest w e36 ale w e34 są tam głośniki niskotonowe
na podszybiu średnio a przy lusterkach gwizdki

u mnie też tak jest - w lusterkach gwizdki, w dzwiach średnie , a w nogach mam puste obudowy, może zobaczyłbyś w swoi e-34 jaka jest ich moc ? A tylnych do przodu napewno nie włoże bo tam są trójdrożne z wielkimi zwrotnicami jeden chyba z 10kg waży i z 30cm pod tylną deską wisi

Pozdrawiam KK

mocą się nie przejmuj im większa tym czystrzy dźwięk dłuższa trwałość

morze ktoś jeszcze wkładał tam głośniki i mi coś powie na ten temat...

Pozdrawiam

Chciałbym uzyskać troche basowego brzmienia z przodu , nie wiem jak to zrobić nie niszcząc orginalnych gniazd więc chciałbym zmieścić tam coś co da troche więcej basu z przodu - może ktoś ma jakieś doświadczenia ???

Witam
Z przodu przy nogach są niestety 13cm głośniki wg mnie lipa z dwóch powodów pierwszy że miejsce zrobili nisko głęboko w nogach a nie w dzwiach a drugi że niestety średnica 13cm. Gdyby w tych nogach był tylko bas a średnica gdzieś wyżej bliżej ucha to by było lepiej (zastosowanie 3 drożnego zestawu) a tak to te średnie tony tłumią sie w nogach. Ale niestety najczęscie kupujemy zestwy dwudrożne gwizdek + średnionisko tonowy. Ważne jest wtedy alby częstotliwość podziały takiego zestawu była możliwie jak najniższa czyli żeby gwizdek grał już np od 2500Hz (2.5KHz) Wracając do średnicy głośnika to ja będe próbował u siebie wsadzić tam 16 cm podobno sie da oczywiście przy 16 z w miare niewielkim magnesem i głębokością montazową ja będę tam kitrał Hertz ESK165 oczywiście trzeba troche rozpruć blache otworu ale myśle że warto coś takiego zrobić. Oczywiście oprócz takiego zestawu z przodu polecam dobry bas w skrzynce zamkientej do bagażnika
Pozdrawiam

Więcej basów z przodu można uzyskać bez niszczenia oryginalnych gniazd głośników. Wystarczy włożyć dobre głośniki i wzmacniacz. Dobry bas uzyskuje się nawet na głośnikach 13cm. Polecam zestawy głośnikowe MB Quart Premium PCE 213. Jest to zestaw głośnik nisko-średniotonowy 13cm, wysokotonowy 2,5cm oraz zwrotnica z częstotliwością podziału 2,5 kHz. Zaletą tego zestawu jest uniwersalność montażu - można go zmontować jako zestaw dwudrożny koncentryczny lub jako odseparowane głośniki. Dla oszczędnych jest dostępna tańsza wersja Reference RCE 213 z głośnikiem wysokotonowym 2 cm i częstotliwością podziału 4,2 kHz. Więcej na temat głośników MB Quart można znaleźć tu

MB QUART Car Audio

W zakresie wzmacniaczy polecam Blaupunkt TSA 460. Duża moc, mały pobór prądu (duża sprawność), małe wymiary (szczególnie po zdjęciu plastikowej obudowy), minimalne grzanie, znakomity dźwięk. Wiecej o tym wzmacniaczu

Blaupunkt TSA 460

Nie wiem czy to jest możliwe ale chciałbym się obejść bez wzmacniacza 4x45W mi wystarczy - co o tym sądzicie - jakie głośniczki z średnicy 13 cm mi to dadzą ,obojętne czy dwu, czy jednodrożne - w dzwiach mam średnie tony a w lusterkach gwizdki więc wolałbym jednodrożne - tylko do basu ....

Jeśli w radiu masz wyjście na subwoofer, to najprostszą i najtańszą metodą dodania basu będzie zainstalowanie aktywnego subwoofera w bagażniku. Samymi głośnikami bez zewnętrznego wzmacniacza nic nie zdziałasz.

Możesz jeszcze pod głośnikami zamontować pierścienie co powiększy przestrzeń za głośnikami w efekcie poprawiając brzmienie basu

Witam
Ok jeśli nie chcesz rzeźbic to polecam głośniczki phonocara przyzwoita włoska firma i są do dostania odzielne midbasy na allegro w cenie 99zł za tą kase ciężko o cos lepszego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44108444
Pozdrawiam

Chyba się na nie skuszę - jak myślicie da to choć trochę basu na przodzie?? i jeszcze coś radyjko mam 45W a na tych głośniczkach jest 25W RMS - czy one oby napewno podejdą do mojego radyjka??

QUOTE] Możesz jeszcze pod głośnikami zamontować pierścienie co powiększy przestrzeń za głośnikami w efekcie poprawiając brzmienie basu[/QUOTE]

a co do pierścieni to nie mam pojęcia co to jest mógłbyś to rozwinąć? jak to sie montuje? można to kupić??

Nie masz sie co obawiać wytrzymają bo radyjko bankowo nie ma 25W RMS radia samochodowe nie mają przetwornicy jak wzmacniacze i moce ok 20W rms to wszystko co wychodzi z radia. A w tym miejscu montowanie pierscieni dystansowych może przyspozyc kłopoty więc nawet o tym nie myśl.
Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dobry basik to nieobejdzie sie bez skrzynki. A no wlasnie moze ktos wie co zrobic z tylna polka w e36 sedan bo przy nizszych czestotiwosciach strasznie mi lata czy maty bitumiczne pomoga ? Wydaje mi sie ze cisnienie basu ze skrzynki strasznie sie tlumi w bagazniku. Lepiej wyjąć oryginalne glosniki czy zrobic otwory typu bass-refleks ? Co wy o tym sadzicie ? Jesli ktos ma jakis pomysl bede wdzieczny. Pozdro.

Myślę jednak że najlepszym rozwiązaniem była by skrzynia w bagazniku ja na allegro wyrwałem magnata 400W i wzmacniacz sony 1x320 za 300 zł ale ważne jest by radio miało sterowanie subem ułatwi to znacznie regulację no i wzmacniacz powinien mieć filtr dolnoprzepustowy

Witam

Pytanie do Maryo22 bo widze że znasz sie na tym -
Znalazłem głośniczki (wymontowane z innego e-36), mówię o tych pod nogami w przodzie i mają takie oznaczenia :
Firma: Magnat Basta, 120W - 4 Ohm, 45-34.000 Hz, 130mm średnicy , a do tego mają cewkę na której pisze 0,6 mH

Maryo22 - Jak myślisz mogą być te głośniczki???

Nie wiem za bardzo co to za model Magnat robi w miare przyzwoite głośniki. Po parametrach nigdy nikt ci nic nie powie o jakości brzmienia no chyba ze ktos zna i słyszał model. A więc sam musisz posłuchać i ocenić Tak z zewnątrz to najważniejsze zeby głośnik był w miare świeży tzn nie wyglądał na starego kapcia wyprutego 10 razy.
Pozdrawiam