Dzwiek po nagrzaniu silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co to moze byc ze silnik zanim sie nagrzeje tzn temperatura dojdzie do polowy skali to chodzi cicho jak powinien ale jak juz jest goracy to slychac klekot metaliczny taki jakby diesel ale cichszy (zuzyte popychacze zaworow wydaja inny dziwek)

możę panewki

Sproboj wcisac sprzeglo przy nagrzanym silniku i posluchj czy ustepuje.

jesli myslisz ze to sprzeglo lub jego lozysko to na 100% nie. dzwiek wyraznie dochodzi od silnika. chyba ze sugerujesz cos innego, chetnie wyslucham bo dzis juz 2 mechanikow tego nasluchiwalo i kazdy z nich przynajmniej 3 teorie mi przedstawil :/

Tolo jakie to byly teorie wystawione przez mechanikow?bo ja mam podobny problem silniczek pieknie pracuje tylko to delikatne stukniecia.W mojej betce raz tyka raz nie z jakimis kilku sekundowymi przerwami.pozdr

-sworznie przy korbowodzie czyli luz tloka lub tlokow
-zbyt male cisnienie oleju
-zle ustawiony rozrzad
-luz walka rozrzadu
-moze popychacze ale raczej nie stawiali na ta opcje
-1 z mechanikow sie pytal czy tu sie recznie ustawia zawory wiec pewnie cos z zaworami mu nie pasowalo tez

jutro chyba jade do ASO bmw, moze stwierdza cos dokladniej.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-10 22:25:21 ]

No to ladnie diagnozy mnie powalily na kolananie jestem mechanikiem ale sworzen inaczej klepie mialem ten problem w audi najgorsze za nami zostalo nie wiele opcji trzeba to robic na tychmiast czy mozna jeszce pobujac?jak bedziesz wiedzial co to jest to napisz przy tym poscie.dzieki z gory pozdro

1 z mechanikow pwowiedzial zeby to olac i jezdzic a drugi sam byl ciekawy i wlasnie kzal mi podjechac do bmw bo moze mieli taki przypadek a nie chcial mnie w blad wprowadzac.

ale u Ciebie to napewno co innego bo u mnie po nagrzaniu silnika to slychac caly czas ale wystarczy ze samochod postoi z godzinke albo mniej nawet az lekko ostygnie i juz jest cicho

Ja jestem chory na punkcie moje bawarki spedza mi to sen z powiek powiem ci ze boje sie jechac do mechanika bo boje sie diagnozy znajac moje szczescie to moze byc nie ciekawie.u mnie to jest praktycznie nie slyszalne trzeba sie dobrze wsuchac sprawnym uchemtroszeczke bardziej slychac jak schodzi z obrotow z 2000obr/minto w tedy jest lekkie grzechotanie i tego sie najbardziej boje.ile taka wizyta w ASO?

hehe u mnie tez jak schodzi z obrotow to jest najbardziej slyszalne a u Ciebie na zimnym tez to czasem slychac czy tylko na cieplym???
nie wiem ile wizyta ale moze jutro sie przekonam

Może napinacz łańcucha padł?? U mnie jak padł to rano jak diesel chodził, potem cisza aż do nagrzania. Jak tylko złapał temperaturke to taki dieselek z grzechotem przy około 3000 tyś obrotów. Po wymianie spokój.

na zimnym jest slychac dopiero po paru sekundach moze 10sek. ,jak sie rozgrzeje to sobie pyka slysze to z kilometra juz mi sie w glowie zakodowalo hehe

u mnie przy odpalaniu na mrozie po nocy czasem klepna popychacze kilka razy ale ogolnie to zimny chodzi idealnie. moze byc ten napinacz nawet bo u mnie tez wlasnie tak kolo 2000-3000 obrotow jest najbardziej slyszalne to klekotanie.

u mnie ten dzwiek jest bardziej slyszalny po otwarciu dzwi jak siedzisz za kolkiem nizli z komory silnika.moja jest 92r to jest na pasku?

tak to jest z paskiem chyba ze masz 318is coupe to masz wtedy lancuch. u mnie z kabiny nic nie slychac tylko na zewnatrz ;]

tolo ile masz przebiegu i czy to jest faktycznie orginalny przebieg ty masz 316 naoisz to ja ci to skomentuje

Cytat:
u mnie ten dzwiek jest bardziej slyszalny po otwarciu dzwi

skąd wiesz że to taki sam dźwięk?

Marcin tak przypuszczamy podobne mamy objawy...

napisz najpierw jaki masz dokladnie model to wtedy bedzie mozna przypuszczac ze mamy to samo... ja mam 316 silnik m43 rok 94

objawami tu jest dźwięk, a opisanie dźwięku słowami nie bardzo jest możliwe. pomijam dźwięki które każdy zna, np ryczenie krowy. podobnie brzmiące odgłosy dochodzące z silnika mogą oznaczać dwa różne powody.
pozdrawiam