MotoNews.pl
4 Jakie głośniki do BMW E-34 (82746/141) - NT

Jakie głośniki do BMW E-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam drobne pytanie do właścicieli BMW e-34, lubiących ładnie grającą muzyczkę, mianowicie: jakie głośniki, większe niż 13tki, pasują na tył bez rozpruwania połowy tyłu samochodu? Najciekawiej byłoby schować je w miejsca fabryczne.
Z góry dzięki za odpowiedzi i rady.

Dzięki wszystkim za mase odpowiedzi. Czy nikt już nie jeździ beemkami???

Cytat:
2005-03-05 19:39:52, BeeMWe pisze:
Dzięki wszystkim za mase odpowiedzi. Czy nikt już nie jeździ beemkami???

Proponuję Görlich VK130 i do tego tweeter scan-speak.
Spontaniczne pytanie, bez podania szczegułów, niew dziw się że nikt nie odpowiada.

Witam ponownie. Wydaje mi się że pytanie zadałe całkie precyzyjnie, czyli jakie głośniki (rozmiar) wchodzą do e-34 w miejsca fabryczne. Pytanie jest czysto praktyczne, skierowane do posiadaczy BMW. Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedz.

Bez wycinania nic innego poza 13-mi nie wmontujesz.

Witaj Bolls numero uno, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie; czy jeśli użyje np takie dystanse http://powe.pl/sklep/product_info.php?cPath=24&products_id=78&osCsid=6105688cee10025fb64525692b74fb59
i do tego dodam dość płytkie głośniki 165mm, to jest szansa że to jakoś razem upchne bez cięcia blachy. Dodam jeszcze tylko że te głośniki nie musza dudnić głębokim basem, bo za to odpowiada skrzyneczka z Phase Linear'em w bagażniku. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz.

To nic nie pomoże, bo jest to pierścień dystansowy pod głośnik 165 mm. Kąt kosza głośnika o tym rozmiarze jest na tyle rozwarty, że nie osadzisz go nawet poprzez pierścień. Wymagane jest podcinanie kraędzi półki. Nawet gdy przypadkiem uda ci się wmontować głośnik 165mm poprzez pierścień dystansowy w otwór 130mm to głośnik straci tzw oddychanie i straci swoje właściwości bo pierście przesłoni dolną komorę, powstanie nakładanie się fal i głośnik będzie furkotał jak dobry latawiec. To jest teoria ale często ma odzwierciedlenie w praktyce. Z tego co zauważyłem, posiadasz autko z 95r, więc nie żałuj brzeszczota i tnij by muza grała ładniej . W nowym, gwarancyjnym aucie bym się zastanawiał ale w Twojej sytuacji nie mam wątpliwości.

Dzięki bardzo Bolls. Jest jeszcze jedno ale, w BMW 5 w tylnej półce nie ma okrągłych otworów na głośniki 13, są wielkie kwadratowe dziury w które wpasowane są "panele" z miejscem na 13 oraz na małe tweetery. Ale do rżnięcia blachy przekonało mnie stwierdzenie o furgotaniu, szczerze mówiąc podobnego zdania był mój znajomy zajmujący się profesjonalnie car audio z którym ostatnio rozmawiałem. Ale co dwie opinie to nie jedna. Pozdrawiam

Odnośnie rozmiaru głośników podpierałem się danymi wg oprogramowaniu sony, mają w bazie danych większość modeli aut i rozmiary głosników, być może były jakies różne wersje nie publikowane ... .

Elo. Ostatnio znalazłem strone internetową Pioneera i był tam spis różnych marek i modeli samochodów oraz jakie głośniki gdzie można zamontować i wg. nich do mojej furki na tył wchodzą od 10tek poprzez 13 do 16.5 i 6x9 z modyfikacjami, czyli pewnie mieli na myśli cięcie blach. Oj te rżnięcie mnie nie ominie. W tej chwili mam zamontowane dobre głośniczki 13 Pioneera i grają bardzo przeciętnie, może trzeba je poprostu inaczej zamontować a dopiero potem ewentualnie wymienić. Bo jak wcześnie wspomniałem one mają poprostu grać, a nie łupać basami.