MotoNews.pl

Zielona strzałka - Jak jest w końcu??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jest następujacej treści:

Poniewaz podobno z dniem 1 stycznia miały zniknąć zielone strzałki do warunkowego skrętu w prawo i gdzies w telewizorni słyszałem że po pierwszym stycznia nawet gdy taka strzałka jest na sygnalizatorze to manewr skrętu warunkowego w prawo jest zabroniony i moze być podstawą do ukarania kierowcy tak jak przejazd na czerwonym świetle. Jakt to jest??

Ja nic o tym nie słyszałem i jeszcze nie widziałem by kogos za to zatrzymali.

Cytat:
2005-03-04 14:56:18, kwix pisze:
gdzies w telewizorni słyszałem że po pierwszym stycznia nawet gdy taka strzałka jest na sygnalizatorze to manewr skrętu warunkowego w prawo jest zabroniony i moze być podstawą do ukarania kierowcy tak jak przejazd na czerwonym świetle. Jakt to jest??

Telewizja klamie

To jakaś bzdura-zgadzam się z przedmówcą : telewizja kłamie

Przecież zielonych strzałek (blaszanych stałych) nie ma juz rok z okładem, zastąpione zostały sygnalizatorem, i tylko on uprawnia do skrętu w prawo - powiem więcej najpierw trzeba się przed nim zatrzymać tak jak przed znakiem STOP !

Przez ten STOP to juz parę razy miałbym w bagażniku jakiegoś debila co nie zna kodeksu.

Cytat:
2005-03-04 15:26:35, Misiek pisze:
Przez ten STOP to juz parę razy miałbym w bagażniku jakiegoś debila co nie zna kodeksu.

oj przesadzasz , i pamiętaj jak widzisz żółte to znaczy że musisz przyspieszać hamuje się dopiero przy czerwonym

Cytat:
2005-03-04 15:52:00, Jojo pisze:
oj przesadzasz , i pamiętaj jak widzisz żółte to znaczy że musisz przyspieszać hamuje się dopiero przy czerwonym

No, nie do końca sie zgadzam.

Cytat:
2005-03-04 15:54:41, korek pisze:
No, nie do końca sie zgadzam.

ja nie mam niebieskich halogenów

Cytat:
2005-03-04 15:56:32, Jojo pisze:

Czepiasz się.

Cytat:

To se załóż - na allegro są . A jak cię tkoś zatrzyma, powiesz że sie spieszysz do Korka na spota

Najbardziej irytujące jest to, że u nas skasowali te metalowe strzałki powołując się na wymogi Unii, a tam takowego przepisu nie ma, mało tego w Niemczech właśnie je wprowadzają bo uznali to za dobry pomysł.

Cytat:
2005-03-04 16:23:57, Grzech pisze:
u nas skasowali te metalowe strzałki powołując się na wymogi Unii

I tak jest rzeczywiscie - w UE nie ma takiego czegoś jak "zielona strzałka" jest sygnalizator skrętu, i u nas tak samo teraz, więc można powiedziec że to Niemcy biorą od nas pomysły

Cytat:

To nie niebieskie halogeny tylko:

"ZACHOWAJ CISZĘ
Kierowca jest ślepy i prowadzi na słuch"

Akurat jestem w miarę na bieżąco,bo mówił o tym Misiek jak byłem na kursie dla instruktorów nauki jazdy.Sprawa wygląda tak,że mają na razie projekt,że będą likwidować strzałki świetlne i zamiast tego będą z powrotem montować strzałki blaszane,ale tylko na skrzyżowaniach gdzie skręt jest bezkolizyjny (czyli tu gdzie sygnalizator wyświetla tylko sygnał dla skręcających w prawo). Ale na razie to jest tylko jakiś tam projekt (ustawy chyba jeszcze do tego nie ma) , a obowiązywać miało jeżeli się nie mylę od połowy tego roku,albo od stycznia 2006. Podobnie mają w zamyśle likwidację wszystkich lewoskrętów na skrzyżowaniach,bo jest to rzekomo niebezpieczne.W lewo będzie można skręcać tylko tam gdzie są sygnalizatory świetlne do skrętu w lewo.
Swoją drogą to ciekawy jestem czy coś z tych planowanych zmian weszło na poważnie w tryby czy nie.

Cytat:
2005-03-04 14:56:18, kwix pisze:
Pytanie jest następujacej treści: Poniewaz podobno z dniem 1 stycznia miały zniknąć zielone strzałki do warunkowego skrętu w prawo i gdzies w telewizorni słyszałem że po pierwszym stycznia nawet gdy taka strzałka jest na sygnalizatorze to manewr skrętu warunkowego w prawo jest zabroniony i moze być podstawą do ukarania kierowcy tak jak przejazd na czerwonym świetle. Jakt to jest??

od nowego roku chodzi o to że można skręcić tylko wtedy przy zapalonym warunkowym zielonym świetle,kiedy jest osobny pas do skrętu w prawo-tak ja słyszałem

A jesli nie ma wydzielonego pasa do skretu a jest sygnalizator wlaczony czyli jest pali sie zielona strzalka to nie mozna skrecic?
To po jaka cholere jest ten sygnalizator w tym miejscu???

w zeszłym roku sobie jade i pacze zielona strzałka w prawo się świeci a piesi maja zielone więc zatrzymałem pojazd bo kobieta z wózkiem już tam dawno była i nagle słysze jebs w mój tyłek . Opel Astra 2 rospłaszczył się o mój tyłek ( poduszka , maska , oleje na ulicy ) a mój Poldek (zderzak i listwa) ale sobie wysiadłem a Gościu z Astry zaczął mnie OPIERDALAĆ nic tylko po Żandarmów zawołałem a oni dali mu 500 zeta (300 za spow. kolizji + 200 za niezastosowanie się do strzałki czyli STOP. a i 8 punktów dostał. też poldkiem przyjechali po 5 minutach więc się wyżyli na dziadydze jak tylko mogli dodam że w PZU za ryske na tylnej masce dali mi 300 zeta bo chcieli całą dać do lakierki także konserwacje Poldka miałem gratis. Pozdrawiam.

A ja slyszalem ze z owej strzalki mozna korzystac wtedy gdy jest wydzielony pas do skretu np w prawo, wtedy ponoc mozna z takiej strzalki skorzystac.

Cytat:
2005-03-06 01:14:18, MUSTANG pisze:
A ja slyszalem ze z owej strzalki mozna korzystac wtedy gdy jest wydzielony pas do skretu np w prawo, wtedy ponoc mozna z takiej strzalki skorzystac.

właśnie o tym pisałem dwa posty wcześniej

Cytat:
od nowego roku chodzi o to że można skręcić tylko wtedy przy zapalonym warunkowym zielonym świetle,kiedy jest osobny pas do skrętu w prawo-tak ja słyszałem

więc może jest coś z prawdy