| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-03-04 03:39:51 Sprawa jest odlegla na razie, nie spieszy mi sie. Posiadam kolektor w pelni uzbrojony od wtryskowej Argenty (silnik tez wtryskowy) i pompe paliwa elektryczna. Jednak zastanawiam sie nad podpieciem do tego innego wtrysku niz L/LE Jetronic. Roznie sa wersje, od Abimexa (niech steruje wielopunktem, a co ) do EFi z Sierry/Scorpio 2.0 DOHC. Jak macie jakies propozycje/sugestie na ten temat to piszcie, a moze we wakacje cos uda mi sie wprowadzic w zycie w moim DF i zaprezentowac to swiatu. Powtarzam, ze mam kolektor (regulator cisniena paliwa, wtryskiwacze, przepustnice) od L/LE Jetronic oryginalne oraz pompe paliwa do tego i chce miec silnik na wtrysku, najlepiej z Lambda (bo ladny sklad mieszanki, dobrze ja wykorzystuje itp...). |
automatic | 2005-03-04 13:36:44 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-26 15:03:31 ] |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-03-04 14:30:43 eee to chyba jako "sztuka dla sztuki" takie modyfikacje.....zbedny wysilek |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-03-04 15:10:06 Wlasciwie to jezeli chcialbym jakis przyrost mocy wiekszy, to raczej dlubalbym w nieskomplikowanym i latwym do samodzielnych przerobek Jetronicu. Jednak mi zalezy na takich rzeczach jak nie gryzienie sie z gazem (w Jetronicu czesto rozwala przeplywomierz), ekonomika jazdy na benzynie (lambda itp.) czy tez dostepnosc czesci. Zaplon fakt, wiele wtryskow nim steruje, ale to zalezy czy ja tego chce, czy tez zostawie sobie aparat normalny. Abimexowi raczej nie dawalbym zaplonu do zabawy, bo ma mapy dostosowane do 1,5-1,6. Ale jezeli fordowski EFi steruje zaplonem (zaraz to sprawdze) to on nadawalby sie tu dosc dobrze. A sa jeszcze przeciez inne wtryski...
Co do tej sztuki dla sztuki... po to jezdze DF 2.0... ![]() |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-03-04 15:45:31 ale LE/J występowały z sondą, nie wiem czy akurat w fiatach ale takie były, np: MB 190, W201, silnik 2.0 na LE-J z sondą |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-03-05 03:28:08 Skad wziac taki wtrysk Webera, w czym byl montowany oprocz lancii, czy sterownik jest cyfrowy czy analgowy?
L/LE z lambda jasne, ze byly. Ale chce sie tez pozbyc tego przeplywomierza sakramenckiego... Choc jak pisalem na pocztku, sprawa jest otwarta calkowicie i tu oczekuje sugestii oraz rozwazan, co ma prawo zadzialac a co nie, a zobie tak, jak zrobie w zaleznosci glownie od zasobnosci portfela i dostepnosci czesci. |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-03-07 00:53:47 O, takie cos jak Tipo/Tempra ulatwiaja poszukowania ) A Croma?
Powiedzcie tez, co sadzicie, aby wrobic sterownik Abimexa w sterowanie 4 wtryskiwaczami? Oczywiscie przy zaistalowaniu wszystkich innych przydatnych rzeczy jak przepustnica Abi, czujniki itp. Nawet fantazjowanie mile widziane, po prostu zabawa z wtryskiem w 2.0 DOHC ![]() |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2005-03-07 16:57:42
a nie lepiej zaadaptować kompa od GSI? abi się do tego nie nadaje |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-03-08 02:58:21
Chodzilo mi o potencjometr, bo Abi ma chyba na potencjometrze, chyba ze sie myle. A co do Boscha... Za duzo o nim negatywnych opinii, pomijajac juz fakt ze jednak slabszy jest od Abimexa. |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-03-08 09:12:46 abi na potencjometrze (zamiast sondy) jest w poldkach CF/AF |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-03-08 22:40:33
Pokręcony pomysł. Albo abi, albo wielopunkt - na coś trzeba się zdecydować.
Eee... coś tu mi nie tak - sterowanie to to zwykła masa (wtryskiwacze omawianych układów są sterowane, oczywiście komputerem, tylko i wyłącznie masą) , a zasilanie jest stałe i wynosi 12V. Ale co do wydajności - fakt, napewno się będzie różnić wydajność 4 osobnych od jedngo centralnego, ale nie jest powiedziane, że nie zatrybią jetronic-owe wtryskiwacze z układem sterującym GSI .
Owszem - więc trzeba go tam, na tej ośce przepustnicy, zamocować , lub najwygodniej cały zespół przepustnicy od gsi
Oczywista rzecz jak słońce na niebie - analogiczna sytuacja dotyczy koła i czujnika gsi. I nie jest to niemożliwe
|