Prękość-licznik -watpliwości!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w piatek założyłem u siebie licznik z obrotkiem, to ze pewną sprawę skopałem na całej lini to już mały szczegół.ale nie o tym chce pisac.otóz stare zegary miałem wyskalowane do 220km/h a te kóre załozyłem są wyskalowane do 240km/h,no i teraz siedze i się zastanawiam czy pokazuje mi właściwą prędkość jazdy.poniewaz porównując wtyskalowanie obu zegarów widać róznicę.moze szczegół tkwi w działaniu mechanizmu odpowiedzialnego za wychylenie wskazówki.jak do tej pory nie mam zielonego pojęcia na jakiej zasadzie to dzaiała.tzn podejrzewam ze chyba jakies pole elektromagnetyczne jest wytwarzane .z tyłu licznika ,jeśli któryś z kolegów ma chęć podzielić się wiedzą na temat działania licznika prędkości bedę wdzięczny.no i czy ten licznik właściwie pokazuje ????jadąc rano do pracy spisałem mniej więcej prędkości .

2 bieg 1500 obr/min/20km/h
3 bieg4000obr/min/80km/h
3 bieg 3000obr/min/60km/h
4 bieg2000obr/min/60km/h
5bieg ok 28000-2900 obr/min/100km
5 bieg/3000 obr/min ok 110km/h
4 bieg/1500obr/min ok 40 km/h
jakie uzyskuje przy danej prędkości obrotowej

no i w sumie przez weekend miałem o czym rozmyśłac

i dalej nic nie wiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jak będę wracał z pracy, to popiszę prędkości i obroty i powiem Ci ile pokazuje licznik u mnie

tylko muszę zaznaczyć ze mam silnik 1,4 bo to chyba ma znaczenie.poza tym dziś z kolega sprawdzę w dwa samochody

a może musze wymienic przełożenie w skrzyni????????????
kurde naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak do tego podejść

Jak u mnie rozleciał się napęd linki prędkościomierza ( Cytrynka ) to zagadałem z Drogówką i zmierzyli mi prędkość na 40, 60 i 90 km/h - spisałem obroty i jeździłem przez 2 miechy
Super chłopaki byli

słuchaj, ja mam zegary od essiego 1,6 (z obrotkiem) i działają prawidłowo. Tzn. jak mam opony wg fabrycznego rozmiaru (175/70/R13) to licznik zawyża mi prędkość 10 km/h - sprawdzałem z kilkoma innymi samochodami i na radarze

Najlepiej zrób pomiar tzw. organo leptyczny, tzn. poproś kogoś żeby za toba jechał i się zdzwońcie w celu przekazania informacji.

Jak zmieniłem opony i felgi w essim na 185/65/R14 to licznik pokazuje prawidłowo (zmierzone z tymi samymi autami) jw.

tak na chłopski rozum, to wg mnie (choć się na tym nie znam) będzie ci trochę kłamało, bo wskazówka będzie miała inny kąt wychylenia. A nie możesz założyć sobie samego mechanizmu prędkościomierza ze starych zegarów i wtedy porównać??

Ja tez zmniemailem licznik stary byl do 220 a ten z obrotkiem mam do 240 i nie widze zeby licznik przeklamywal silnik 1.4i

Cytat:
2005-03-07 08:23:08, renifergt pisze:
w piatek założyłem u siebie licznik z obrotkiem, to ze pewną sprawę skopałem na całej lini to już mały szczegół.ale nie o tym chce pisac.otóz stare zegary miałem wyskalowane do 220km/h a te kóre załozyłem są wyskalowane do 240km/h,no i teraz siedze i się zastanawiam czy pokazuje mi właściwą prędkość jazdy.poniewaz porównując wtyskalowanie obu zegarów widać róznicę.moze szczegół tkwi w działaniu mechanizmu odpowiedzialnego za wychylenie wskazówki.jak do tej pory nie mam zielonego pojęcia na jakiej zasadzie to dzaiała.tzn podejrzewam ze chyba jakies pole elektromagnetyczne jest wytwarzane .z tyłu licznika ,jeśli któryś z kolegów ma chęć podzielić się wiedzą na temat działania licznika prędkości bedę wdzięczny.no i czy ten licznik właściwie pokazuje ????jadąc rano do pracy spisałem mniej więcej prędkości . 2 bieg 1500 obr/min/20km/h 3 bieg4000obr/min/80km/h 3 bieg 3000obr/min/60km/h 4 bieg2000obr/min/60km/h 5bieg ok 28000-2900 obr/min/100km 5 bieg/3000 obr/min ok 110km/h 4 bieg/1500obr/min ok 40 km/h jakie uzyskuje przy danej prędkości obrotowej no i w sumie przez weekend miałem o czym rozmyśłac

Sprawdzajać na swoim powiem ci ze masz wszystko oki bo mam bardzo zblizone odczyty zgodne sa rowniez z ksiązką

wczoraj przeprowadziłem próbę dropgową i przy predkosci obr.silnika 3000 uzyskałem na .

2 bieg 40 km/h
3 bieg 60km/h
4 bieg 90 km/h
5 bieg 110 km/h

jeśli ktoś może sprawdzić u siebie jakie wartości uzyskuje przy tej prędkości bede wdzięczny

p.s. dzięki Zeberko