MotoNews.pl
4 Czy masz lub chciałbyś mieć automata ? (78404/0) - NT

Czy masz lub chciałbyś mieć automata ?

Ankieta: Czy masz lub chciałbyś mieć automata ?
tak
nie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja uwielbiam, a co Wy o tym myślicie, podoba się Wam jazda automatyczną skrzynią biegów?

Myślę że nie ma nic lepszego zwłaszcza przy mocniejszym silniku po kilku dniach każdy mówi tylko automat,trzeba sprobować samemu, natomiast jest jedno ale,każde auto dobrze byłoby kiedyś sprzedać i tu w przypadku tej skrzyni jest duży problem zwłaszcza w Polsce w moim przypadku na 10 potencjalnych klientów jeden chciał automat

jezdze automatem i na poczatku tez bylem sceptykiem ale teraz chwale sobie . Jest to duza wygoda zwłaszcza w miescie, kto nie jezdził to nie wie co to za luksus, dla kobiet extra sprawa.

Automatyczna skrzynia biegów to wygodna rzecz, ale dla osób, którzy cenią sobie konfort. Manualna za to jest dla osób które lubią sobie troszkę poszaleć(pobawić się), dlatego wole osobiście tą drugą , osobiście automatem nie lubię jeździć, bo przejechaniu kilku KM nudzi mi się.

jak każde rozwiąznie i automat tez ma swoje wady i zalety. nowe automaty są rzeczywiscie fajniutkie w jeździe i bardzo szybkie w zmienianiu biegów. jednak gdzie w takim aucie trzymać prawą dłoń??!! dodam że nie palę papierosów, no chyba, że kupic automata razem z jakąś miłą kobietą siedzącą non stop na prawym fotelu
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-15 19:20:27, MARCIN_RADOM pisze:
jednak gdzie w takim aucie trzymać prawą dłoń??!!

dobry kierowca trzyma obie rece na kierownicy no moze oprocz momentu zmiany biegu ;]

Cytat:
jednak gdzie w takim aucie trzymać prawą dłoń??!!

prawą trzymac na kierownicy a lewa wystawic przez okno ( tz. zimny łokiec)

Od bardzo dawna jeżdżę automatami, jest extra i niech nikt nie pisze że nie mają przyspieszenia lub coś w tym stylu .Coraz więcej ludzi poszukuje automatów , kiedyś jak ktoś widział automata to mówił eee , a teraz ooo .

No ja równiez kiedyś wolałem manulaną skrzynie, bo się nasłuchałem jakie to automaty kiczaste i jakie autko mułowate, a wcale tak nie jest, ale fakt, że im mocnjeszy silnik tym lepiej się sprawdza przy tego typu skrzyni.
Jeżeli chodzi o prawą rękę to można np.:
- gadać przez telefon,
- pisać sms,
- bawić się radiem,
- włanczaś wyłanczaś tempomat,
- wł/wył wycieraczki,
- jeść kanapki
- pić napoje
- palić papierosy
- onanizować się
- macać partnerke na prawym foteku,
- ustawiać klimatyzację
- łatwiej np zdejmować kurtkę w korkach w miescie, bo nie trzeba mieć rąk aby np wżucić jedynkę,
- przeglądać dokumenty jak jedziemy w mieście,
- otwierać szyberdach,
- szukać czegoś w schowku,
- szukać czegoś pod siedzeniem,
itd itp lub po prostu trzymać sobie rękę i bawić się lewarkiem np wciskając ten przycisk którym zwalniamy biegi aż się zepsuje oczywiście, w mojej poprzedniej beemce to już caly latał

Aldik mozna jeszcze przyjacielsko pomachac do jakiejs ładnej pani w autku na drugim pasie, lub ewentualnie unieśc w charakterystycznym geście środkowy palec do góry, jesli ktos na to zasłuzył.

nigdy niechcial bym miec automat przeciez wtedy bnie ma tej radosci z jazdy!ze zmieniania biegow

niech on tylko sie zepsuje...

osobiście jestem za automatem i samochodu z inną skrzynią jak automatyczna już nie kupię. Nie jest prawdą że na automatycznej skrzyni nie można poszaleć, bo wydaje mi się, że większość automatów ma przycisk SPORT no i wtedy... zaczyna sie naprawde jazda. Nie wspomnę już o atutach wolnej ręki z listy Aldika.
A największą przyjemność mam po wyłączeniu systemów antypoślizgowych
jestem za.

Do automatu przekonał mnie Aldik i jak na mój pierwszy tego rodzaju pojazd nie żałuję decyzji.Komfort i wygoda ,a to lubię. I na trasie i w mieście.Poszaleć też można, jak jest gdzie.

ja jechalem astra 1 z automatem, miala tryb sportowy zimowy i jeszcze cos tam. ogolnie padaka bo nie bylo roznicy na moje. ale silnik to tylko 1,6 75km. jechalem tez mitsubishi space wagon 2,4 gdi automat i tam juz bylo niezle. tak samo w 525i touring jak sie depnie to wciska nawet z automatem. wszystko zalezy od samochodu ale ja jeszcze za malo km w zyciu przejechalem zeby miala mnie meczyc jazda z manualem i jak narazie wole zwykla skrzynie.

Cytat:
2005-01-16 00:50:11, draiwer5 pisze:
nigdy niechcial bym miec automat przeciez wtedy bnie ma tej radosci z jazdy!ze zmieniania biegow

Coś chłopie chyba nigdy nie jeździłeś z automatem. Ja robiłem swego czasu 80 - 100 tys rocznie, z tego duuuużo po mieście i manuala nie chce już na oczy oglądać. A jak się zepsuje? Cóż, prawidłowo serwisowany automat jest mniej awaryjny od manuala, a ew naprawa? Gwaratntuję Ci, że RZETELNY remont skrzyni manualnej będzie kosztował dokładnie tyle samo.

To fakt nie raz słyszałem że ludzie płacili za remont manualnej skrzyni biegów po 2000zł.
Ale ostatnio kumpel kumpla naprawiał 5biegowego automata z 540 E34 i kosztowało to 4000zł a sama część chyba z 80 % ceny.
W "normalnych" skrzyniach nie ma znów aż takich kosztów ale w tym 540 to przegięcie, ale pękła jakaś część ktoa normalnie kosztuje 4000 a tutaj udalo się jakoś pokąbinować i wyszło tyle z robocizną i jakimiś innymi częściami, olejem itp. Ale nie była to urzywana część bo stwierdzili że lepiej zrobić pożądnie.

BMW ma tę zaletę że jest go w miarę dużo. Ale robiłem z kumplem kapitalkę manuala we Wranglerze. Same graty po kosztach (import prywatny - siostra w USA ) to było 3800 pln. Słabo? Dla porównania za remont automatu zapłaciłbym ok 3500 z częściami. No chyba że byłaby spalona na amen.

Nie mam a chciałbym - ponieważ lubie zmiany w życiu. No i tą manualną strasznie maltretuje mi moja żona.
Ostrzeżenie dla wszystkich, którzy jeszcze nie maja takiego problemu. Nie róbcie prawa jazdy swoim żonom lub dziewczynom- pomyślałem,że przyda sie jak popije ale ja i tak wole jazde od popicia a ona sie rwie i nic dobrego z tego

... mam automata i jesteśmy bardzo zadowoleni (na razie), komfort a szczególnie w trasie plus tempomat - kurczę super
szczególnie lubi go moja żona, b.dobry w mieście i na podjazdach pod górę - puszczasz hamulec i stoisz w miejscu