MotoNews.pl
12Mam nietypowa prosbe-waga zaprzęgu korbowo tłokowego (86015/53) - NT

Mam nietypowa prosbe-waga zaprzęgu korbowo tłokowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje troche danych do obliczen w projekcie na studiach i wiem ze wlasnie te dane wiekszosc z Was posiada. Mianowicie potrzebuje znac mase tloka(najlepiej kompletnego - ze sworzniem i pierscieniami), korbowodu (tez najlepiej kompletnego) oraz walu korbowego. Oczywiscie od maluszka. Dokladnosc tych danych nie musi powalac jednak jesli dacie rade je skas wykopac bede w niebowziety. Z gory WIELKIE DZIEKI.

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2005-03-07 19:55:38 ]

NO CHOPAKI!! SILIKONOWY i cała reszta batalionu;] Pomóżcie koledze;] Tłok i korbę mogę zważyć ale wału nie dam rady

ja wał mam luzem tylko nie mam elektronicznej wagi

nie musi byc elektroniczna, moze byc sklepowa, albo osobowa NIE MA ZNACZENIA, bede zadawolony nawet z takiej dokladnosci

Polecam TEN TEMAT, na pewno jest tam podana waga tłoka i wału, może też coś więcej...Mam nadzieję, że w zamian napiszesz coś więcej o pracy, którą piszesz

korbowód - 448,1g
sam tłok - 326,2g
sworzeń - 84,5g
pierścienie na jeden tłok 30,2g

Jak byś chciał mogę ci zważyć część korbowodu wykonującą ruch posuwisty zwrotny, bo zdaje mi się, że potrzebujesz te dane do wyważenia silnika?

[ wiadomość edytowana przez: -danio- dnia 2005-03-07 20:40:59 ]

wal powinien wazyc ok 4500.

Super dzieki za masy, jeszcze mam pytanko a nawet dwa. Jak to jest z tym walem, bo napisal ktos ze ok 4500 a na innym poscie wyczytalem ze okolo 6500 (roznica znaczna). A drugie pytanie o dlugosc korbowodu (dosyc istotne). I kolejne o polozenie srodka ciezkosci korbowodu, chodzi o to jaka czesc masy tloka wykonuje ruch obrotowy a jaka posuwisty (w pewnym uproszczeniu rzecz jasna). A obliczenia same w sobie to nic ciekawego, po prostu obliczenia sprawdzajace wytrzymalosc korbowodu i korby na podstawie wykresow indykatorowych i obliczen bezwladnosciowych.

Cytat:
2005-03-08 11:17:53, mmost pisze:
A obliczenia same w sobie to nic ciekawego, po prostu obliczenia sprawdzajace wytrzymalosc korbowodu i korby na podstawie wykresow indykatorowych i obliczen bezwladnosciowych.

Piękny artykuł na naszej stronie mógłby z tego być Przemyśl to

Mitrok dobrze gada wał do maluszka około 4,5 kg , ważyłem dziś to ustrojstwo

Mitrok dobrze gada wał do maluszka około 4,5 kg , ważyłem dziś to ustrojstwo

mmost: nie wiem czy ja kiedys nie palnąłem ze wazy 6500. Pomieszalo mi sie z kolem zamachowym. Generalnie na pewno nie 6500

No no!! Gdynia!! Chcemy artykuł na stronkę!!