| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2006-01-22 17:46:33 Witam koleżanki i kolegów !!
Poświęciłem wiele czasu na przeglądnięcie tematów z Forum dotyczących problemów z zapalaniem auta. Wydawało mi się, że może to problem pompy paliwowej, ale wygląda na to, że nie. Objaw jest taki, że im zimniej to muszę więcej razy kręcić zanim zaskoczy. - Cewkę impulsatora profilaktycznie wymieniałem latem przed wyjazdem do Bułgarii. - Przewody WN wymienione na oryginalne. - Akumulator zdrowy - Komputer zresetowany - Dodałem denaturatu do benzyny by pozbyć się ewentualnej wody - Wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza zapłonu - Nie sprawdziłem jeszcze czujnika temeratury (z informacją do komputera), ale one raczej mają przerwę i wtedy "wskazują" -40ºC, więc są małe szanse. Prosze o pomoc i pomysły na rozwiązanie problemu z rozruchem zimnego auta! |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2006-01-22 18:08:20 Piotrze_W Koteńku, kłopot jest narastający z roku na rok, jak widać nie tylko u Ciebie, ale u wielu Klubowiczów.
Mnie także dotknął ów fakt, i to nie od wczoraj ale od dość dawna. Jednak ja stawiam w moim przypadku, że gość, który zakładał mi alarm najzwyczajniej w świecie coś spieprzył w elektryce. Liczę, że uda się ten kłopot rozwiązać. Piotr - POWODZENIA w walce z esperakiem ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-01-22 18:13:16 no niestety..mnie tez to dotknelo..wlasnie wczoraj..niestety powod trywialny...pompa
i teraz mam szybkie pytanie szukam przez allegro i koniecznie w wawie i znalazlem takie oferty allegro pompy ktora wybrac?? najchetniej kupilbym w akwimacie...ale nr serysjny tej czesci jest inny niz oryginalu..stad moje przypuszczenie ze to moze byc jakis badziew..po sasiedzku za 169zl koles sprzedaje oryginaly..no ale z drugiej strony nie wiem czy w wypadku daewoo oryginal = najlepsze rozwiazanie )
powaznie zastanawiam sie nad ta najdrozsza za 199zl boscha..ktos ma cos takiego? |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2006-01-24 11:14:46 W Espero pompy byly w dwoch rodzajach... na 4 i na 5 srob z tego co pamietam. Roznily sie troche wydajnoscia i jakocia.
Jezeli chodzi o cisnienie to napewno jest wyzsze niz to o ktorym piszesz. A ta pompa Bosha jest / byla stosowana w 2.0 GSi opla i LETach tyle ze miala inne mocowanie (pompka byla ta sama). Jesli chodzi o rozruch... to proponowalbym sprawdzic swiece... przy takich temperaturach ilosc powietrza znajdujacego sie w komorze spalania rozni sie od ilosci powietrza przy temperaturze 0 i powyzej. Moze jest zly sklad mieszanki i swiece daly ciala ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-24 11:27:14 Bosha... srosza... Jeden chiński kit, a to "made in usa" to zamierzchła historia i se ne vrati. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2006-02-13 11:11:16 Dzięki za udział w dyskusji
Myślę, że temat można zamknąć Poczyniłem wiele zabiegów by znaleźć przyczynę problemów z rozruchem, nie przynosiły one jednak rozwiązania. Ostatnimi rzeczami, które wykonałem było: - czyszczenie silnika krokowego - powrót do fabrycznego ustawienia zapłonu - uzupełnienie paliwa w zbiorniku o świeżą dawkę (ta co była w zbiorniku pochodziła jeszcze z wakacji w Bułgarii, zatankowałem tam pod korek i pomimo rozgrzewania silnika na benzynie miałem ją do tej pory) - resetowanie ECU (odłączenie akumulatora na ok. godzinę, wcześniejsza odłączanie na minutę dwie chyba było nieskuteczne) Nie mam 100% pewności, który z tych zabiegów był trafieniem w 10. Silnik krokowy był stosunkowo niedawno czyszczony, więc raczej bym go wyeliminował. Obecnie gazu spalanie wzrosło co jest wynikiem powrotu do bazowego ustawienia zapłonu. Niedługo ponownie przyspieszę zapłon, co pozwoli mi ograniczyć spalanie i pozostawić dwóch podejrzanych (paliwo i ECU) |
Raff Espero 1.5 16V Gdynia | 2006-03-17 22:22:07 Cześć.
Miałem kiedyś taki problem, wymieniałem tez cuda. Problemem okazał się regulator ciśnienia paliwa. NIgdy bym na to nie wpadł, ale ktoś z tąd, chyba Qbaj podszepnął to, i miał rację. Małe gówno, a tyle mi krwi napsuło. Nawet niedrogie, już nie pamiętam co to było. Usterki praktycznie nie można wykryć normalnymi sposobami. Pozdrawiam Raff |