Zegary w blue - ile jest diodek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przed rozbebeszeniem kokpitu chciałbym się zaopatrzyć w niezbędne części. Ile jest diodek łącznie: przy liczniku, przy zegarku, przy włączniku przeciwmgielnych x2 i przy pokrętłach?

w zegary to zależy jak mocno chcesz miec podświetlone, ja mam 8 i jest fajnie delikatnie, baks ma 12 i jest masakra....w nocy się jechać nie da tak po oczach dają
w przełączniku chyba jedna jest na podświetlenie i jedna na kontrolkę...

a co do panelu ogrzewania....to nie jest takie proste go podświetlić...niewiem czy masz na to jakiś pomysł ??

bo jak narazie to chyba tylko Nosek go podświetlił...ale moim zdaniem efekt nie jest najlepszy .....w tajemnicy powiem, że BTT opracowało już sposób jak to porządnie zrobić....ale jeszcze efekt nie został opublikowany

Misu czy mówisz o moim podświetleniu?? czy o czymś nie wiem??

ja się zajmę porządnie panelem ogrzewania jak tylko zegary skończe (kończe je już 3 tygodnie )

Ale przy okazji mam pytanko takiem małe.

CHciałbym mieć mozliwość przyciemniania tego podświetlania budzików. Czy wystarczy że wsadzę po drodze w kabelki rezystor potencjometryczny??, czy jakoś inaczej to trzeba zrobić??

Cytat:
2005-01-22 11:47:29, VinCe pisze:
Misu czy mówisz o moim podświetleniu?? czy o czymś nie wiem??

nie....mówię o panelu baksa.....w mk5/6 jest całkiem inne rozwiązanie tego podświetlenia

Cytat:
2005-01-22 08:49:12, Yakee pisze:
Przed rozbebeszeniem kokpitu chciałbym się zaopatrzyć w niezbędne części. Ile jest diodek łącznie: przy liczniku, przy zegarku, przy włączniku przeciwmgielnych x2 i przy pokrętłach?

ja zamierzam na podświetlenie zagarków wstawić około 8
na zegarek 2
tam przy halogenach to 1 lub 2
no i ja jeszcze chcem sobie poświetlić pedały ale niemiem czy djodami czy czy cynmś innym bo tam djud to też trzeba by było ze 8 na jedną stronę

jak to na jedną stronę???? to ty pedały masz po obu stronach???? czy to essi L

30 blue 13 red

a ja zrobiłem podświetlanie z góry wsadziłem tam 3 diody trzymimlimetrowe, i efekt jest super, nie za jasno i nie za ciemno.

ja dałem także od góry 9 ledów 3-rzy milimetry i jest wg. mnie cool.

a ja mam z góry 9 diod 5 mm i tez jest luz a do tego mam przyciemnianie

Jak coś to fotke mogę wrzucić, ale niestety nie oddaje one efektu bo aparat w ciemnościach fiksuje i leci po kontraście.

A ja bede robil tak jak Borys ma, tylko z regulacja jasnosci swiecenia

Chodzi mi o zegary MKV. Jak z równomiernościa podświetlenia?? Jedni wsadzają 3 diody inni 9 itd. Jak to wygląda? CZy dół jest oświetlony , czy w półmroku? Czy widać licznik kilometrów i dzienny w nocy na pierwsz rzut oka? Jak zrealizować ściemnienie na diodach?? A przy okazji może ma ktoś dobry skan białych tarcz do mkV??

Ja tez mam 9 diod (5mm) od góry i jest luz Do tego mam też zrobione podświetlenie panelu ogrzewania i wcale nie było tak źle w MK6.

W rzeczywistości nie ma takiego kontrastu (wina aparatu) i cyferki sa wszystkie dobrze widaczne.
No i w rzeczywistości to wygląda 1000 x lepiej

NO i zapadam jeszcze filmik jak to wygląda. niestety na flmiku wyszły znowu niedoświetlone boki ( w rzeczywistości są doświetlone i je widać )

ZEGARY

Cytat:
2005-01-30 12:28:32, MasterCheat pisze:
W rzeczywistości nie ma takiego kontrastu (wina aparatu) i cyferki sa wszystkie dobrze widaczne. No i w rzeczywistości to wygląda 1000 x lepiej NO i zapadam jeszcze filmik jak to wygląda. niestety na flmiku wyszły znowu niedoświetlone boki ( w rzeczywistości są doświetlone i je widać ) ZEGARY

no ale ty wymieniłeś tarcze na białe. czy mogę pozostać przy standardowych i wymienić zielone diody na blue?
pzdr

Jasne, że możesz. Ja tak chwilowo mam. Bo jeszcze się nie dorobiłem bialych tarcz (będą dopiero na przyszły tydzień) i jak na razie podświetliłem standardowe czarne na niebiesko

Chłopaki podeślijcie mi jakiś dobry skanik białych tarcz.

regulacje jasnosci swiecenia mozna zrealizowac na potencjometrze
trzeba tylko dobrac rezystancje i moc potencjometru. czyli w zaleznosci od ilosci diod. porponuje obrotowy, nie wiem czy tos chce suwac w swoim essim.
pozdro

Cytat:
2005-02-02 08:11:09, wer1207 pisze:
regulacje jasnosci swiecenia mozna zrealizowac na potencjometrze trzeba tylko dobrac rezystancje i moc potencjometru. czyli w zaleznosci od ilosci diod. porponuje obrotowy, nie wiem czy tos chce suwac w swoim essim. pozdro

No ja mam dokładnie tak zrobione (potencjometr) tylko muszę kupić o troszkę większej rezystancji