| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-03-12 19:27:27 Co wy na to? Uważanie, ze to jest opona przyszłoąci. Sprawdzi się to. Czy jest bezpieczna, jak na nią moga działać siły boczne?
|
mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-03-12 19:46:58 Sprawdzić to się pewnie sprawdzi. Ale takie oponki by brzydko na Ładnej wyglądały . Ja chyba konserwatywny jestem i wolę "tradycyjne" opony ![]() |
Fruwak SYMPATYCZNY GOŚĆ Zagórz | 2005-03-12 20:03:00 o matko! ja bym nie wsiadl do takiego samochodu, a juz chyba mialbym niezla kupe po przekroczeniu 50km/h ![]() |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-03-12 20:08:38 Tak samo pewnie mówili podczas przesiadki z kół drewnianych na ogumione ![]() |
Fruwak SYMPATYCZNY GOŚĆ Zagórz | 2005-03-12 20:12:20
byc może |
meteor20 Łada 2107 finska Wrocław | 2005-03-12 20:57:34 te opony wygladaja beznadziejnie juz widze swoja ladna jak ma takie poony leeee one wygladaja jak kola od powozu albo roweru maskara. Wyobrazcie sobie panowie nasze lady z kolami od powozu ![]() |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-03-12 21:20:48 toz to dokładnie opona z opancerzonych rzadowek tylko ma boczki zdarte i powietrzem nie jest dopompowana![]() |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2005-03-12 21:27:04 Problemem moze byc malo miejsca na tarcze i zacisk. |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2005-03-12 21:53:56 Ten pomysł , jego idea , jest starszy niż typowa opona pneumatyczna. Wtedy jednak zamiast tworzywa były metalowe sprężyny. Pewnie z powodów wytrzymałościowych i hałasu nie było to rozwijane.
Ja mam takie same przekonanie, jak jeden z kolegów , że wyważenie takiego koła po jednym wjechaniu w błoto będzie się zmieniało i konieczność utrzymania w czystości takich szprych szybko zniechęci ludzi do tego pomysłu. Nie mówiąc o kamieniach wyrzucanych z takiego koła z prędkością pocisku... Ale jako element tuningu pewnie zyska pewna popularność. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-03-12 22:11:25 Ja myśle, ze to narazie prototyp, który ma pokazać ideę tej opony i w ostatecznej fazie boki będa zakryte z tego powodu o jakim wspominał G2107. |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2005-03-12 22:57:30 Jasne ze tak .. to prototyp w fazie jak widac badan.. musi byc bok odsloniety zeby bylo widac jak to pracuje i jak takie rozwiazanie sie sprawdza.. moge sie zalozyc ze produkt finalny z zewnatrz nie bedzie sie roznil niczym( oprocz napisu zapewne) od tradycyjnej opony!! |
Wergilius SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2005-03-13 09:07:57
No cóż moim zdaniem to nie takie proste bo: Podczas jazdy żebra stanowiące konstrukcje będą ciągle pracować i wyniku tarcia wewnętrznego będzie wydzielane ciepło a te powoduje zmianę – obniżenie – parametrów wytrzymałościowych, zmianę modułu sprężystości – dlatego zmieniamy zimom opony na zimowe które robi się z „miększych” mieszanek gumowych. Boki w takiej oponie spowodują że konstrukcja nośna nie będzie odpowiednio chłodzona i będzie się nagrzewać. W takiej formie jak widać na zdjęciach żebra działają jak łopatki wentylatora odśrodkowego i samoczynnie się chłodzą. Ale w to że zostanie coś wymyślone nie wątpię. Pozdrawiam |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2005-03-13 23:44:01
Specjalista od fizyki nie jestem ale wydaje mi sie ze ktos wymyslajac to pomyslal o tym.... Poza tym zeberka beda przyczepione do boku ale do gumy-tez sie bedzie uginac a nie trzec....- czy rozgrzewac szczerze watpie... |
Wergilius SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2005-03-14 08:50:47
Guma nietety albo na szczęście ma niski współczynnik przewodzenia ciepła. Jeżeli coś się ugina to oznacza, że na taki element działa jakaś siła a więc do układu dostarczana jest energia a część jej zamieniona zostanie na ciepło. Jeżeli ilość wydzielanego ciepła będzie większa od odbieranego temperatura będzie wzrastać. I wież mi nie jest to takie proste i banalne jak się wydaje nawet w zwykłej oponie. Jak mowie na pewno poradzą sobie z tym zjawiskiem ale zapewne zmianą konstrukcyjna będzie obejmować coś więcej niż tylko osłonięcie boków opony. Pozdrawiam |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-03-14 09:12:00 Oczywistym jest dla mnie, że odsłonięte bioki są tylko do celów badawczych.
Ja miałbym dużo większa pewność do takiej opony, niż do standardowej, w której po mocnym przebiciu lub rozszczelnieniu może nagle ujść duża ilośc powietrza i... aż strach pomyśleć co przy dużej prędkości by się mogło stać... Ja to - szczególnie jak sobie świadomię, że jadę na balonach wypełnionych powietrzem, które mogą pęknąć! - mam obawy jechać szybko na tych pieprzonych zwykłych oponach. Gdyby te nowe były w znośnych cenach, to wolałbym zrezygnować z paru mniej potrzebnych dupereli w aucie na rzezcz właśnie takich opon. Bezpieczeństwo jest dla mnie dość ważne. Czekam na takie opony (oczywiście w rozsądnych cenach) . |
Wergilius SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2005-03-14 10:08:34 Tak jedna uwaga, proszę przyjrzeć dokładnie się budowie tych opon i pomyśleć jak wyglądała by technologia produkcji takich opon przy tej konstrukcji nośnej wraz z bokami? W tej formie jak widać na fotografiach jest to bardzo proste, ale każdy dodatkowy etap to kolejne koszty a jak już większość mówi kupiłaby je, jeżeli będą tanie. Bezpieczna na pewno taka opona jest ale w oponach pneumatycznych poprzez zmianę ciśnienia można zmieniać w pewnym zakresie jej właściwości trakcyjne. Ale to wszystko tak na marginesie.
Pozdrawiam |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2005-03-14 10:29:05
Wszystko zależy od skali -> po przekroczeniu pewnych wartości zaczynają się już ujawniać efekty skali, koszty stałe rozkładają sie na duże ilości i ceny spadają drastycznie. Grunt, żeby toto się upowszechniło. A skomplikowane... no nie przesadzaj... ludzie produkują procesory i takietam. Moja pomysła -> Ten wkład może nie musi być "przyczepiony" do opony -> mogłaby być to zwykła opona z... wkładką . Można by to normalnie pompować, ale wkładka gwarantowałaby minimalną, bezpieczną sprężystość układu . Ja "chcem" oponę z wkładką . |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-03-14 19:13:12 Uhh, jak dla mnie to nie bardzo mi sie to podoba.
A juz pomyslcie co bedzie jak sie szybciej na kraweznik wjedzie? A jazda bokiem? |