Jakie kupić klocki do 1.8 z ABS ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Od jakiegoś czasu zaczynają mi piszczeć klocki hamulcowe i chyba myślę że pora je wymienić (od kupna tego nie robiłem) a już zrobiłem ponad 10 tys (mam stalówki teraz na zimę zamiast alusów więc nie widać czy są już bardzo zużyte).
Pytanie jak w temacie, jakie kupić, kiedyś pracowałem w Fomarze w Markach i wiem że to wbrew pozorom nie jest proste pytanie bo sam Fomar miał kilka rodzajów klocków w zależności od materiału - lepsze i gorsze.
Czy Espero 1.8 ma czujniki zużycia przy klockach ? jaka firma będzie ok ? (lubię miękie klocki żeby nie trzeba było cisnąć za mocno hamulca i z czuciem stopniowo łapały), no i ile kosztują orientacyjnie ? No i może jeszcze czy wymiana bezproblemowo przebiega ?

Dzięki ! Przy okazji pozdrawiam Warszawę a szczególnie Marki

Przeszukałem również forum, ale informacje które tam są wskazują że temat klocków nie do końca został rozwiązany bo dalej nie wiadomo od czego zależy typ zacisków i rodzaj klocków jakie należy zakładać, czy ktoś znalazł jakąś zależność z rodzajem silnika, albo rocznikiem Esperaka ?

Rodzaj klocków zalezy od typu zacisków a nie odwrotnie Z tego co wiem to jak ja się interesiłem to sa zasicki ATX i ATE lub jakoś podobnie. Niestety trzeba sprawdzić bezposrednio po zdjęciu koła bo chyba nigdzie nie ma tego napisane. Klocki to kwota rzedu 60-100 zeta zalezy jakie rzeczywiście chcesz kupić. Wymiana to nie problem. Ja mam 2.0 CD i mam czujnik w klockach (nomen omen juz mi swieci) więc myślę, ze i ty masz. Jak kupujesz klocki to musisz znac rocznik (chyba) napewno pojemnośc (moc) i typ zacisku, czy z czujnikiem czy beza, nie wiem czy coś jeszcze. Są fajne tarcze Brembo za 96 złotych komplet więc i klocki Ferodo będa po przystepnych cenach jak byc chciał lepszejsze.

Jeszcze tylko jedno...
na allegro są takie oryginały
i takie nie oryginały
Dobre będą ?

Dobre.

kup zwykłe dobre klocki , wersje z ABS-em i bez niego niczym się nie różnią.
Jeżeli zależy Ci na dobrych ostrych hamulcach , a trwałość to sparawa drugorządna - polecam Textar-y. Znakomite mięcitkie klocki, hamuje to rewelacyjnie....niestety szybko sie zużywa.

Jeżeli chcesz wydać kase na gówno - kup ferodo

a jeżeli potrzebujesz zwykłych najzwyklejszych klocków , nie jeździsz szybko, a zależy Ci na trwałości polecam oryginały koreańskie lub ATE.

Generalnie na rynku firm jest od *** i ciut ciut , olej klocki poniżej 100zł/kpl (typu np samko) - są nic nie warte.
Z markowych firm daruj sobie Jurid i Lucas - niby nie najgorsze ale wsyzstkie które miałem piszczały.

Cytat:
2005-02-20 23:02:45, Tomek-Mydlowski pisze:
Jeżeli zależy Ci na dobrych ostrych hamulcach , a trwałość to sparawa drugorządna - polecam Textar-y. Znakomite mięcitkie klocki, hamuje to rewelacyjnie....niestety szybko sie zużywa.

No, te Textary chyba byłyby dobre, poszukam dostawców takich klocków u siebie, nie wiem jakie mam klocki obecnie ale są właśnie takie jaki piszesz, miękkie, nie piszczały wcześniej i jak depnę to brzytwa auto w miejscu prawie staje...prawie jak w Porsche

Ja mam textary i o ile hamuja faktycznie rewelacyjnie to niestety mnie troche popiskuja. Teraz po 10tys bardzo malo, ale wciaz im sie zdarza - a byly poprawnie docierane. Tarcze mam Brembo - zwykle, nie nacinane.

Ogolnie bierze - swietne klocki

QLogic gdzie kupiłeś i za ile te TEXTARY bo też chcę kupić

Raffsa

Ja mam 2.0 z ABS 95r z Niemiec sprowadzone i są bez czujników klocki

Mnie się wydaje że w żadnym espero nie było czujników zużycia.

Cytat:
2005-04-09 14:35:44, Robert_S pisze:
Mnie się wydaje że w żadnym espero nie było czujników zużycia.

Mnie też tak się wydawa!.....znaczy w Polsce na 99,9% nie było takowych ale może hitlerowskie czy inne francuskie wersje miały to rozwiązanie ??

Cytat:
2005-04-09 13:21:01, raffsa pisze:
QLogic gdzie kupiłeś i za ile te TEXTARY bo też chcę kupić Raffsa

Niestety nie pamietam za ile, a kontakt byl od KeyJey'a ze znizka... ale chyba tez sie nie przydam, bo nie pameitam gdzie. Jakas hurtownia... eee.. yyy... moze ktos dopisze, bo pare osob bralo ze znizka od KeyJeya. Przykro mi, ze nie moge pomoc

w esperakach nawet nie przewidzieli kontrolki na desce rozdzielczej od zuzycia klockow hamulcowych (tak jak ma to miejsce w innych autach)!! to co tu sie rozwodzic nad klockami z czujnikami !! nie bylo i nie ma do tego auta takich.

Cytat:
2005-02-20 21:56:31, the_undertaker pisze:
....."Ja mam 2.0 CD i mam czujnik w klockach (nomen omen juz mi swieci) więc myślę, ze i ty masz".....

I co Ty na to Andi ! ?? .....bo ja
"Nigdy nie mów nigdy"

Cytat:
2005-04-09 16:44:49, bogdan1 pisze:
I co Ty na to Andi ! ?? .....bo ja "Nigdy nie mów nigdy"

Ale co mu świeci??
Pewnie kontrolka zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego!!

Każdy może się pomylić perfekcjoniści
Przyznaję się do błędu i musze zaglądnąć pod maskę

Cytat:
2005-04-09 17:02:06, the_undertaker pisze:
Każdy może się pomylić perfekcjoniści Przyznaję się do błędu i musze zaglądnąć pod maskę

Przecie nikt na Ciebie nie krzyczy ....tylko się zastanawiamy głośno o soooo tu chozi ??