Półosie ?? wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam czy przy wymianie ółosie trzeba wyciagac skrzynie i ja rozkrecac czy jest inna mozliwosc zeby to zrobic ?? czy tylko wystarczy uszcelnaicze zdiac i tam jaka odkrecic .pilne albo dajcie jakis link thx.mam juz je tak zdarte ze mi olej cieknie

W celu wymontowania półosi z samochodu należy wyjąć kompletny zespół skrzynka biegów-przekładnia główna, rozłączyć obudowę sprzęgła od obudowy skrzynki biegów i wyjąć mechanizm różnicowy z kołem talerzowym i półosiami.
W celu wymontowania obu półosi z tego zespołu należy:
- zamocować obudowę mechanizmu różnicowego w szczęki imadła tak aby oś mechanizmu różnicowego była ustawiona poziomo
- odkręcić kluczem (13mm) śruby mocujące pokrywę do obudowy mechanizmu różnicowego, wymontować pokrywę z pierścieniem zewnętrznym łożyska stożkowego i wyjąć półoś
- wymontować z obudowy mechanizmu różnicowego koło koronowe (od strony pokrywy) z podkładką regulacyjną
- odgiąć końce miski zabezpieczjącej, zdjąć miskę, wybić sworzeń satelitów
- z obudowy mechanizmu różnicowego wyjąć dwa satelity, z koła koronowego wyjąć do góry drugą półoś (po uprzednim zdjęciu z jej zewnętrznego końca pierścienia sprężystego zabezpieczającego, tulei żeliwnej przegubu i osłony)

No to by było chyba na tyle

ja zmieniałem półosie zimą i zrobiłem to z kimplem w 1,15 wymontowanie i potem mątaż 2h plus praca w piwnicy ale to ojciec robił więc najl;epiej to chyba wyjąć silnik, mało roboty bo to zrobić więc jest z tym luzik, a potem tylko te duże śrubiki od skrzyni wyjąc i problem z głowy, oczywiście jak kto woli, bo zeby wyjąć samą skrzynie trzeba sie nabawic troszke i do tego trzeba mieć dobry kanał więc racze silniczek pracz i mamy duże pole do manewrów

u mnie też półośki pociekają, wymiana osłon u mnie nic nie pomogła ale jest patent żeby zniwelować wyciek oleju bez wymiany półosi
http://www.motoforum.linuxpl.com/viewtopic.php?t=1306&postdays=0&postorder=asc&highlight=wyciek&start=30

a mnie tylko interesuje czy jest mozliwosc wymiany półosi bez zdjecia skrzyni ,mowia ze mozna tylko tra sie namordowac

ja tam sobie nie wyobrazam jak mozna to zrobic bez wyjmowania

no nieweim ja tez,teoretycznie mowia ze mozna ,niebede sie sprzeczał bo nieweim ,to jest tylko kwesta zabespieczeń tych pół osi czy sa od zewnatrz czy od srodka ,a z reszta nie bede sie głowił w dupie to mam pojade i ich zjebe tych majstrów hehe nie robia ma byc dobrze i mnie to nie bedzie interesic