Sprzęgło w ave 1.8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.mam problem ze sprzęgłem w avensis 1,8 99´,od pewnego czasu gdy puszczam sprzęgło na wolnych obrotach trzęsie mi silnikiem.po wymianie sprzęgła dzień było ok a potem znowu to samo.myślałem że to koło zamachowe (było pofalowane na całym obwodzie)po przetoczeniu kilka dnibyło dobrze a teraz ZNOWU KICHA a do tego zaczą mi silnik głośniej pracować i przenosićwibracje na budę.dodam że przy zmianie biegów wyczuwam lekki zgrzyt.czy ktoś mi może coś doradzic?

A czy sprawdzałeś poduszki silnika?

Koniecznie sprawdź poduchy.
Jakiej firmy sprzęgło???

Pozdro.

witam.włożyłem sprzęgło "AISIN"chyba dobre,a poduchy-dziś zauważyłem że przy uruchamianiu strasznie nim trzęsie,i to chyba dolna bliżej ściany grodziowej będzie do bani.tylko mam jeszcze wątpliwości-przy wyższych obrotach gdy wciskam sprzęgło pod noą czuje jakby całe mrowisko mi grasowało.czy to normalne?czy to też może być od poduszki?

AISIN super. Ja takie mam - to mówi samo za siebie Na poważnie - to główny dostawca sprzęgieł dla tojki za czasów gdy była ona w pełni japońska(tzn była budowana w opraciu o wyłącznie japońskie komponenty).

Te drgania normalne na pewno nie są. Skoro już widzisz że z poduszką coś nie tak, to jest ona do wymiany... W każdym warsztacie to zdiagnozują.

Pozdrawiam

a co z tymi wibracjami przy wysprzęglaniu przy wyższych obrotach{4-5tys.obrotów} to normalne?null

To może być wina nie właściwie lub NIE odpowietrzonej pompki sprzęgłowej (wysprzęglik).
Po zmianie sprzęgła trzeba zawsze odpowietrzyć układ.

Pozdro.

witam i dziękuje za podpowiedzi.jeszcze jedno pytanko jak odpowietrzać,tak jak hamulce czy jest na to inny sposób?

pozdrowionka

Jest kilka metod!!!

Ta jest chyba najprostrza pompujesz,wciskasz odkręcasz odpowietrznik i zakręcasz potem ręką wyciągaj powolutku sprzęgło i znowu te same czynności.

Tylko pamiętaj wyciągaj Powoli.

Pozdro.