Kodeks a zderzaki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś się orientuje co mówi kodeks drogowy o nieposiadaniu zderzaków. A co na to panowie Policjanci????
pozdrawiam

Witam
przepisy kodeksu drogowego znajdziecie TUTAJ

jest tam m.in. taki punkt:
9. W razie wprowadzenia zmian w typie pojazdu, przedmiocie wyposażenia lub części wpływających na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać nowe świadectwo homologacji na dany typ pojazdu, przedmiot wyposażenia lub część

[ Wiadomość edytowana przez: GDA dnia 2002-04-29 09:43 ]

Tia niestety bez zderzaków sie nie da

A jeżeli zakładamy zderzaki od czegoś innego albo sami je robimy to muszę na to uzyskać homologację???
A spojlery, wloty powietrza, etc.???

Panowie
Teoretycznie w myśl tego przepisu połowa samochodów musiałaby nie dostać przeglądu. Myslę, że ustawodawca miał na myśli wieksze zmainy w aucie niż zniama zderzaków.
Z tego co kiedyś słyszałem ( qiadomości nie potwierdzone ) trzeba mieć tylni zderzak, aby w razie wypadku kokoś z tyłu minimalizować jego uszkodzenia. Jak nie masz z przodu, to sam sobie narobisz bigosu większego niż norma przewiduje.
Panowie Policjanci myślę, że nie będą się czepiać jeżeli bedziesz miał zderzaki od innej bryki. Sztuka to sztuka, bo co mają powiedzieć wszyscy, co mają przeróbki, składaki itp.

Policji oraz panom na przeglądzie technicznym chodzi raczej o to żeby te zderzaki w ogóle były, natomiast od czego pochodzą i jak wyglądają jest dla nich sprawą drugorzędną. O ile pamiętam to w/g przepisów nie mogą tylko posiadać żadnych ostrych krawędzi.

Yo
Moj kumpel mial Capri bez zderzakow wogole i z tego co wiem nie mial nigdy problemow z policia ani z przegladami

pozdr

Od jakiegos czasu jezdze bez zderzakow i nikt sie nie przyczepil, ale policjanci sie czesto za mna ogladaja... chociaz to moze przez felgi... lub tez sprawdzaja czy z tylu mam oswietlenie tablicy - a tu niespodzianka mam oswietlenie dorobione od jakiejs przyczepki!
--
Dax

odswieżam temat na wszelki wypadek...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-03-22 15:05:35, OLO pisze:

Czyżbyś miał spotkanie w tej sprawie ze stróżami porządku

btw: to żeś wykopał jeden z pierwszych postów na forum

Jam mam zderzaki! Ruchome, w częściach, ale mam

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Temat na czasie....za tydzień przegląd mi się kończy

Cytat:
2005-03-22 15:05:35, OLO pisze:

hehe dowcipas.... wrrrr

witam!

Wlasnie Spajk, gdzie ty robisz przeglady? Tez zamierzam pozbyc sie zderzakow ale kurcze boje sie o to ze mnie beda niebiescy scigali? a jeszcze a propo kierunkow na blotnikach...usunales je sam? nie czepiaja sie???

swego czasu śmigałem Malcem bez zderzaków i pewnego pieknego dnia kontrolowała mnie pan Władza no i zaproponował za brak zderzaczków 300 i dowodzik zatrzymać, ale że panowie milei jakąś akcej zwaną "cytryna" i wokół biegało dużo dzieci i ci kierowcy którzy mieli sprawne autka dostawali cukierki a ci co szaleli to musieli zjeść cytrynke no i zjedłem cytrynke a pan władza na oczach dzieci pogroził , hehe, no i musiałem wmontować zderzaczki, hehe,

a jesli zdejme w fiacie zderzaki i na przod zaloze smieszne zderzaki w zaniku z nysy, a z tylu odboje od trucka to bedzie w porzadku, nie?

Cytat:
2005-03-22 16:36:27, adams4lta pisze:
a jeszcze a propo kierunkow na blotnikach...usunales je sam? nie czepiaja sie???

jeśli dobrze kojarzę to były MR-y nie posiadajace kierunków na błotnikach , więc ich brak wydaje sie być w porządku z prawem....

a propos - czy wogóle ktoś miał problemy w związku z brakiem zderzaków?

Cytat:
2002-04-29 09:41:00, GDA pisze:
9. W razie wprowadzenia zmian w typie pojazdu, przedmiocie wyposażenia lub części wpływających na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać nowe świadectwo homologacji na dany typ pojazdu, przedmiot wyposażenia lub część [ Wiadomość edytowana przez: GDA dnia 2002-04-29 09:43 ]

Wiem to było kiedyś napisane dawno temu nie wiem czy jest to aktualne, ale w/g tego tutaj co jest napisane, nie ma mowy o użytkownikach tylko importerach i producentach, czyli użytkownik nie jest adresatem tego przepisy, to chyba w takim wracamy do punktu wyjścia. I trza poszukać odpowiedniego przepisu

Cytat:
2005-03-22 16:36:27, adams4lta pisze:
a jeszcze a propo kierunkow na blotnikach...usunales je sam? nie czepiaja sie???

jeśli dobrze kojarzę to były MR-y nie posiadajace kierunków na błotnikach , więc ich brak wydaje sie być w porządku z prawem....

a propos - czy wogóle ktoś miał problemy w związku z brakiem zderzaków?

Cytat:
2005-03-22 20:34:53, SKRABER pisze:
(...)

Tylko te pierwsze. Nie wiem jak to jest z bocznymi kierunkami, ale np. auta wyprodukowane przed rokiem '85 nie muszą mieć p-mgłowej z tyłu, cofania i awaryjnych, od kiedy muszą być boczne to by trza sprawdzić...