Proszę o rady.Auto jest wyraźnie obniżone-przednie lewe koło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie.
Przednie lewe koło prawie wchodzi w błotnik, a tak naprawdę niewiele mu brakuje aby sie zaczęło chować.
Samochodu nie obniżałem i nie zamierzam. Przed paroma laty zmieniane były (przez poprzedniego właściciela) sprężyny w tylnym zawieszeniu ponieważ pękły na swych końcach. Czyżby to samo robiło się z przodu?
Jakiś czas temu opisywałem na forum dziwną usterkę p.t.:
"Stuk w przednm kole przy przejeździe przez progi zwalniające" ' której do tej pory nie usunąłem, ponieważ ustąpiła sama. Może to była przyczyna?
Napiszcie proszę co o tym sądzicie?
Może miał ktoś podobny kłopot?

Cytat:
2005-03-21 12:48:04, Piotr_W pisze:
Tak jak w temacie. Przednie lewe koło prawie wchodzi w błotnik, a tak naprawdę niewiele mu brakuje aby sie zaczęło chować. Samochodu nie obniżałem i nie zamierzam. Przed paroma laty zmieniane były (przez poprzedniego właściciela) sprężyny w tylnym zawieszeniu ponieważ pękły na swych końcach. Czyżby to samo robiło się z przodu? Jakiś czas temu opisywałem na forum dziwną usterkę p.t.: "Stuk w przednm kole przy przejeździe przez progi zwalniające" ' której do tej pory nie usunąłem, ponieważ ustąpiła sama. Może to była przyczyna? Napiszcie proszę co o tym sądzicie? Może miał ktoś podobny kłopot?

Bardzo prawdopodobne że pękła sprężyna, podnieśc troche auto na lewarku i zajrzyj powinno być widac

jeżeli stuka to mogla puscic taka mała ale ważna część - łącznik stabilizacyjny wachacza który jest niczym innym jak śrubą z kompletem gumowych podkładek i mrtalową rurką...

moze to ze starości puściło

bo sprężynę to byś słyszał bardzo i ściągało by niesamowicie....

a druga żecz to końcówki drążków,,,,

Niestety ale musisz sprawdzić organoleptycznie tak jak radzi poprzedni klubowicz

Dzięki
No to pewnie dopiero jutro się tym zajmę. Muszę odwiedzić jakiś warsztat i wjechać na kanał.

Cytat:
2005-03-21 14:18:32, Piotr_W pisze:
Dzięki No to pewnie dopiero jutro się tym zajmę. Muszę odwiedzić jakiś warsztat i wjechać na kanał.

albo na rownym stanac i podnosnik...

jesli sie obnizylo to pekła spreżyna, miałem tak u siebie tylko ze u mnie padły z obydwy stron z przodu, włóż reke i namacaj u dołu prawie zawsze tam peka, albo postaraj sie policzyc liczbe zwojów w przeciwnym kole.

Stuki: jedna z trzech rzeczy... lub wszystkie , gałka, sworzen, łącznik stabilizatora, wewnetrzne mocowanie stabilizatora(malo prawdopodobne) Ja miałem takie stuki na małych nierównosciach(fałdach itp.) wyszło ze gałka była walnieta... ale nie wymianiałem. Po czasie zaczeło tukac z drugiej strony... okazało sie ze sworzen.!

Jutro postaram się namierzyć przyczynę. Najbardziej prawdopodobne wydaje się, że to wina pękniętej sprężyny - samochód jest twardszy.
Dzięki.
Jak coś będe wiedział to sie z Wami podzielę.

Na 100% , KeyJayowi walneła kiedyś podczas jazdy

no raczej jak samochód stoi to sprężyny nie pękają

Cytat:
2005-03-22 12:04:32, Wiktor_ pisze:

i tu sie mylisz
mnie z tylu walnela na postoju, huk byl taki jakby ktos przwalil drugim samochodem
az mi sie alrm wlaczyl

Cytat:
2005-03-22 12:17:11, cezariusz pisze:
i tu sie mylisz mnie z tylu walnela na postoju, huk byl taki jakby ktos przwalil drugim samochodem az mi sie alrm wlaczyl

Czyżbysmy troszke przytyli.

Cytat:
2005-03-22 12:04:32, Wiktor_ pisze:

Mylisz się, mylisz...

Sprężyny BARDZO często pękają na postoju.

mnie sprężyna lewy przód też pękła podczas wsiadania do samochodu - oczywiście na postoju .
Więc nie zawsze pękają podczas jazdy.
Ja też stawim na spręzynę.

pozdr

Mieliście racje - pękła sprężyna.
Dzwoniłem do sklepu z zapytanim o nową. Jest i kosztuje ok. 70 zł. Podobno jest wzmocniona.
Sprzedawca mówił, że przednie sprężyny rzadko pękają. Pewnie to sprawka naszych dróg po zimie.

a ja tylko mały off topic - masz jednego z najładnieszych esperaków w klubie

żadnych choinek i plastixów - naprawde ładne auto

szczególnie fajnie wygląda na tej fotce