Syrena alarmowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Więc zaczynam nowy temat ;D.....
....chodzi mi o moją poczciwą syrenkę alarmową od alarmu .....znaczy się coś się spsuła ....
Od niedawna, a właściwie wydaje mi sie, że od momentu tych ostatnich podtopien, kiedy troche to jeździłem po sporych kałużach (w pewnym momencie płynąłem nawet rzeką ) syrena przy uruchomieniu pika jakoś bardzo cicho....jakby coś ją zalało, zagłuszyło.
Myślałem, że kiedy wyschnie to się poprawi ale nic z tego......pika dalej cichutko....ledwo ją słychać
Czy jest to możliwe, że się tak spsuła, że pika po cichu ? No bo niby reaguje na impulsy z centralki ale jakoć cichutko.......
Co Wy o tym myśleć ?

PS. Myślałem, że może reset centralki coś pomoże ale nie wydaje mi się......

... hmmm ... membrana ci sie przyblokowała ...... dostała się wooda i migła sie cewka przykleić ... tesh taak miałem .... ale udało mi się zreanimować syrene .....

Hmmm...membrama mówisz mogła sie przykleić ? Jak to "zreanimować" ?
Nie wiem czy gra warta świeczki .....ile teraz kosztuje taka mała syrenka z własnym zasilaniem?
Może kupić jakąś z takim fajnym pikaniem, bo moja to była taka klasyczna, bardzo głośna co mnie nieraz denerwowało .....ale nie wiem czy każda będzie pasowała do mojej centralki ..... jak to z tymi syrenkami jest ?

Mi też tak czasmi ledwie pika (przy uzbrajaniu) jak jest duża wilgoć albo kałuże.
Alarm wyje normalnie.
Spróbuj otworzyć drzwi na włączonym może też głośno zawyje

... syrenka z bacapem to koszt koło 50 - 80 zł ...... a jej typ zalezy od tego jaką masz centralke .... czy załącza syrene "+" czy może "-" .......

Syrenka pika cicho cały czas ; przy uzbrajaniu alarmu jak i przy uruchomionym alarmowaniem.....ale wczoraj zauważyłem ciekawą rzecz, a mianowicie, że jakby trochę ta zadyszka jej przechdzi.....zaczęła się głośniej odzywać , z takim fajnym, przydławionym dźwiękiem.....jakby miała jeszcze zapalenie gardła
Czyżby twoja teoria Miłosz o przyklejeniu się membramy była trafna? Może teraz ją powoli puszcza po wyschnięciu ?

... niop ... weż ją roozkręć i delikatnie spróbuj poruszać .... taam to dokładnie cewka mogła do obudowy przywrzeć ...... jak ten stan potrwa długo to może się cewka spalić .....