| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
soeren E-36 325i(vanos)Coupe Polska | 2005-03-18 08:53:35 Witam!
Czytalem duzo postow na ten temat i przyznam, ze mi to zabilo troche glowe, poniewaz kazdy sie wypowiada ze wskaznik powinien stac rowno w pionie i ani drgnac w zadna ze stron gdy wszystko z ukladem chlodzenia jest ok, otoz u mnie BMW 325i wskazowka stoi i ani drgnie toz za polowa o jakies 1,5 grubosci wskazowki - czy powinienem zaczac cos z tym robic? Aha moze mi ktos powiedziec jak sie odpowietrza uklad i czy powinno sie jezdzic na koncentracie czy na plynie typu borygo alu np. dzieki i pozdrawiam |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2005-03-18 09:45:12 Wskaźnik temperatury po nagrzaniu powinien stać w miejscu w okolicy środka skali. Wygląda na to, że z twoim układem chłodzenia jest wszystko w porządku. Powodem tego że wskaźnik nie stoi dokładnie w pionie, może być rozkalibrowanie samego wskaźnika albo masz włożony termostat o wyższej temperaturze otwarcia.
Procedura odpowietrzania jest podana TU Co do płynu chłodniczego to można użyć dowolny płyn do układów aluminiowych. Jednak BMW zaleca takie płyny, które nie zawirają azotynów i aminów, a takim płynem jest np. Castrol Antifreeze NF Castrol Antifreeze NF Produkt ten dostępny jest w postaci koncentratu, do zmieszania z wodą destylowaną lub demineralizowaną, w stosunku 1:1. Wymiana płynu co 2 lata. |
soeren E-36 325i(vanos)Coupe Polska | 2005-03-19 09:03:28 Dzieki CI bardzo mi pomogles.
Pozdr. |
m4lcolm 520 gołdap | 2005-03-19 21:10:44 Witam
U mnie tez wskaznik temperatury zatrzymuje sie na pierwszej kresce i ani nie rosnie ani spada. Po przeczytaniu postow na ten temat ogarnal mnie niepokoj. Wszyscy pisza ze musi byc w pionie. Jakie moga byc skutki dla silnika jezeli nie dochodzi tak jak powinna |