Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() noras HF MEMBER było Pony -> Fiesta ... Mysłowice | 2005-03-04 12:52:58 zerknalem niedawno na forum Mitsubishi
i widze ze tam tez uzytkownicy narzekaja na skrzynie biegow szczegolnie w Galantach i Eclipse ![]() jako ze w Hyundaiach przynajmniej tych starszych skrzynki sa robione na bazie Mitsubishi to klopoty podobne ![]() zastanawiam sie nad swapem silnika do Pony widzialem silnik i skrzynie od Sonaty 2.0 105KM i tak mysle czy w Sonatach 91-95 skrzynia jest lepsza /trwalsza/ niz w Pony czy ma podobne wady ew w Lantrach szczegolnie 1.8 128KM czy skrzynka chodzi bez klopotow ![]() bo swap musi byc kompletny a jak skrzynki tez sie sypia to zabawa nie warta zachodu ![]() ja za remont swojej skrzyni w Pony zaplacilem 1200zl ale i tak nie chodzi jakos nadzwyczajnie ![]() Speed juz pewnie sie przymierzal jakie wnioski ? - polosie do przerobki, mocowanie silnika ale to chyba najmniejszy problem najgorzej chyba sterowanie skrzyni poprowadzic i instalacja paliwowa + podlaczenie serwo hamulcow itd |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-03-04 14:26:51 ja osobiscie SWAPa odpuściłem na czas nieokreślony ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-09 15:16:25 jako posiadacz accenta
Mam ptanko czy wy macie tez klopoty z 2 biegiem znaczy sie to z czasem mozna sie nauczyc wrzucac ale na poczatku czy wam sie nie haczył ? No i wsteczy czy czasami nie lapie i jak puscicie sprzeglo to tryka... PS. Hyundai ma straszne skrzynie biegow... silnik w accencie jak na 1.3 jest do pochwaly ale skrzynia to moim zdaniem smietnik... |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-03-10 14:51:23
ja powiem inaczej, skrzynie w hultajach potrzebują odpowiedniej temperatury do normalnej pracy, może to wynika z faktu że są dość długo przełożone i gęsty olej im nie służy |
![]() jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2005-03-10 15:39:54 Potwierdzam w mojej Lantrze tez jest problem z 2 i nie zawsze lapie wsteczny, ale w miare rozgrzewania wszystko zaczyna coraz plynniej chodzic. |
![]() noras HF MEMBER było Pony -> Fiesta ... Mysłowice | 2005-03-10 16:35:47 ja mam juz dobry patent na wrzucanie 2 biegu
zamiast od razu wrzucac dwojke wrzucam 4 i zaraz potem bez puszczania sprzegla 2 ![]() dziala zawsze nawet na zimno i nawet przy redukcji ![]() szkoda ze nie chodzi taka bez takich sposobow ale coz taki model |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-03-10 19:31:08 u mnie ogólnie wejście biegu jest mało wyrażnie wyczuwalne i zdarza mi się często z II na V-tke a nie trójke ale wchodzą zwłaszcza jak nalałem po przyjeżdzie z niemiec olej do skrzyni ![]() ![]() a poważnie to skrzynie na cięgłach tak nie ciekawie działają i tyle... |
![]() eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-12 21:25:56 jest jednak cos w tym bo ostatnio rozmawialem z przyjacielem jest posiadaczem tico jest to wiec kolejny koreanski koncerny i rowniez mowi ze 2 mu sie haczy... ja teraz nauczylem sie wrzucac i jakos idzie ale jak czasami jade i mi zazgrzyta to mi sie az agresor wlanacza ![]() PS. Robil cos ktos z tymi 2 zglaszal w ASO ? [ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-03-12 21:28:54 ] |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-03-12 21:55:14 U mnie wręcz przeciwnie, najczęściej zgrzyta jak chce szybko wrzucić bieg na wysokich obrotach |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-03-12 22:23:03 Witam!
Poprostu Hyundai tak ma-Kia zresztą też słyszałem! Problemy ze skrzyniami biegów były od zawsze...(nie wchodzenie biegów, wsteczny ,wybijanie biegów, łożyska, synchronizatory...)Gdzieś czytałem-chyba na www.elektroda.pl post w którym ktoś pisał, iż koncern Hyundaia przyznał sie do problemu ze skrzyniami... Swego czasu Ford przyznał się do sprzedarzy samochodów z wadliwymi silniczkami krokowymi - szybko ulegały zacieraniu itd..., a wiadomo ile kosztuje nowy! Chociaż czytając czasami posty na forum Forda mam wrażenie że dalej ten problem nie jest rozwiązany... ![]() Mnie też nie omija problem skrzyni! Biegi wchodzą ok-jak po maśl, czasami tylko wsteczny się buntuje...ale padły mi łozyska i bardzo słychać skrzynie... ![]() |
tomek79 HF MEMBER Lantra Warszawa/Sieradz | 2005-03-12 22:32:13 Skrzynia....... do czasu jak jeszcze nie padł mi silnik miałem problemy głównie z szybkim przełączaniem biegów z 1 na 2 i 2 na 3. Moim zdaniem były to synchronizatory. Silnik już mam nowy ![]() Tomek |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-03-21 19:00:40 Hehe, a mi się udało wczoraj naprawić skrzynie biegów. Biegi już tak nie zgrzytają i nie haczą. Okazało się ze miałem 3 dywaniki pod nogami, teraz wyjąłem jeden i większość usterek w skrzyni znikła ![]() |