MotoNews.pl

Skrzynie biegow Sonata/Lantra vs Pony/Accent

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zerknalem niedawno na forum Mitsubishi
i widze ze tam tez uzytkownicy narzekaja na skrzynie biegow szczegolnie w Galantach i Eclipse

jako ze w Hyundaiach przynajmniej tych starszych skrzynki sa robione na bazie Mitsubishi to klopoty podobne

zastanawiam sie nad swapem silnika do Pony
widzialem silnik i skrzynie od Sonaty 2.0 105KM

i tak mysle czy w Sonatach 91-95 skrzynia jest lepsza /trwalsza/ niz w Pony czy ma podobne wady
ew w Lantrach szczegolnie 1.8 128KM czy skrzynka chodzi bez klopotow

bo swap musi byc kompletny
a jak skrzynki tez sie sypia to zabawa nie warta zachodu

ja za remont swojej skrzyni w Pony zaplacilem 1200zl ale i tak nie chodzi jakos nadzwyczajnie

Speed juz pewnie sie przymierzal
jakie wnioski ?
- polosie do przerobki, mocowanie silnika ale to chyba najmniejszy problem
najgorzej chyba sterowanie skrzyni poprowadzic
i instalacja paliwowa + podlaczenie serwo hamulcow itd

ja osobiscie SWAPa odpuściłem na czas nieokreślony do wymiany masz wszystko jesli chcesz tym posmigać jakiś dłuższy czas i lekką ręką trzeba z 10 k na to liczyc jeśli rocznikowo podpasujesz Eclipsa to pasuje wszystko idealnie

Cytat:
2005-03-04 12:52:58, noras pisze:
...zastanawiam sie nad swapem silnika do Pony widzialem silnik i skrzynie od Sonaty 2.0 105KM i tak mysle czy w Sonatach 91-95 skrzynia jest lepsza /trwalsza/ niz w Pony czy ma podobne wady....

jak dla mnie to ten swap nie ma sensu, ten silnik jest cholernie ciężki, trakcja pod znakiem ???, a na skrzynię nie narzekam, dużo zależy od oleju, moja lubi mobil

jako posiadacz accenta

Mam ptanko czy wy macie tez klopoty z 2 biegiem znaczy sie to z czasem mozna sie nauczyc wrzucac ale na poczatku czy wam sie nie haczył ? No i wsteczy czy czasami nie lapie i jak puscicie sprzeglo to tryka...

PS. Hyundai ma straszne skrzynie biegow... silnik w accencie jak na 1.3 jest do pochwaly ale skrzynia to moim zdaniem smietnik...

Cytat:
2005-03-09 15:16:25, eqs pisze:
...Hyundai ma straszne skrzynie biegow... silnik w accencie jak na 1.3 jest do pochwaly ale skrzynia to moim zdaniem smietnik...

ja powiem inaczej, skrzynie w hultajach potrzebują odpowiedniej temperatury do normalnej pracy, może to wynika z faktu że są dość długo przełożone i gęsty olej im nie służy

Potwierdzam w mojej Lantrze tez jest problem z 2 i nie zawsze lapie wsteczny, ale w miare rozgrzewania wszystko zaczyna coraz plynniej chodzic.

ja mam juz dobry patent na wrzucanie 2 biegu
zamiast od razu wrzucac dwojke wrzucam 4
i zaraz potem bez puszczania sprzegla 2

dziala zawsze nawet na zimno i nawet przy redukcji

szkoda ze nie chodzi taka bez takich sposobow
ale coz taki model

u mnie ogólnie wejście biegu jest mało wyrażnie wyczuwalne i zdarza mi się często z II na V-tke a nie trójke ale wchodzą zwłaszcza jak nalałem po przyjeżdzie z niemiec olej do skrzyni (było ok 1/3 litra i tak zrobiłem 1200 km )
a poważnie to skrzynie na cięgłach tak nie ciekawie działają i tyle...

jest jednak cos w tym bo ostatnio rozmawialem z przyjacielem jest posiadaczem tico jest to wiec kolejny koreanski koncerny i rowniez mowi ze 2 mu sie haczy... ja teraz nauczylem sie wrzucac i jakos idzie ale jak czasami jade i mi zazgrzyta to mi sie az agresor wlanacza co dziwne jezeli ajde na wyskoich obrotach dochodzac do 6 tys i w rzucam 2 jest bez problemow dzieje sie to najczesciej jak jade powoli... a co do R to podobno dziala tam jakies zabezpieczenie ze prawidlowo jak sie zatrzyma samochod powinno sie chyba z 3 s odczekac i dopiero R sposob jest na to jak niechce wejsc puscic sprzeglo jeszcze raz wcisnac wrzucic powinno wejsc bez problemow...

PS. Robil cos ktos z tymi 2 zglaszal w ASO ?

[ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-03-12 21:28:54 ]

U mnie wręcz przeciwnie, najczęściej zgrzyta jak chce szybko wrzucić bieg na wysokich obrotach

Witam!
Poprostu Hyundai tak ma-Kia zresztą też słyszałem! Problemy ze skrzyniami biegów były od zawsze...(nie wchodzenie biegów, wsteczny ,wybijanie biegów, łożyska, synchronizatory...)Gdzieś czytałem-chyba na www.elektroda.pl post w którym ktoś pisał, iż koncern Hyundaia przyznał sie do problemu ze skrzyniami...
Swego czasu Ford przyznał się do sprzedarzy samochodów z wadliwymi silniczkami krokowymi - szybko ulegały zacieraniu itd..., a wiadomo ile kosztuje nowy! Chociaż czytając czasami posty na forum Forda mam wrażenie że dalej ten problem nie jest rozwiązany...
Mnie też nie omija problem skrzyni! Biegi wchodzą ok-jak po maśl, czasami tylko wsteczny się buntuje...ale padły mi łozyska i bardzo słychać skrzynie...

Skrzynia....... do czasu jak jeszcze nie padł mi silnik miałem problemy głównie z szybkim przełączaniem biegów z 1 na 2 i 2 na 3. Moim zdaniem były to synchronizatory. Silnik już mam nowy i zastanawiam sie kiedy teraz padnie mi skrzynia........... Mam tylko nadzieje że nowy nabytek jest na chodzie bo jeszcze nie udało mi się sprawdzić.
Tomek

Hehe, a mi się udało wczoraj naprawić skrzynie biegów. Biegi już tak nie zgrzytają i nie haczą. Okazało się ze miałem 3 dywaniki pod nogami, teraz wyjąłem jeden i większość usterek w skrzyni znikła