Pytanko do speców

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam oriona 86r. 1.3 benzyna. Gdy odpale idzie mi z rury bardzo dużo dymu. Jednak nie czarnego tylko normalnego, Czy to może oznaczać że dostaje za dużo paliwa?
Mam ssanie ręczne ale na zimnym musze mieć podciągnięte na maxa bo inaczej tak jakby go w ogole nie było, jak sie rozgrzeje to ssanie dziaa normalnie. Poza tym mam falowanie obrotów jakby ktoś naciskał na gaz.. Dodatkowo puki jest zimny a jade i nacisne troche pedał gazu to strzela w gaźnik i jakby na chwile szarpnie i zwalnie potem normalnie.

Tak w ogole to jeszcze jeden problem. jedynka jest mocna ale potem jak sie rozpędzam na pozostałych biegach to wygląda tak jakby podczas rozpędzania niemiał siły az takiej mocnej, potem na chwile staje się mocniejszy potem znowu zle. DOdam ze ten przeskoki silny/słaby poajwiają dość płynnie.

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

według mnie to problem tkwi w gaźniku /zapchany, może membrany popękane/ wartało by też sprawdzić zapłon /niedostatek mocy może być wynikiem właśnie źle ustawionego zapłonu/

Specem nie jestem, ale miałem kiedyś taki efekt (w starym audi). Zassysał fałszywe powietrze pod gaźnikiem.

Pozdr.

Mr_Ozi

Z tym powietrzem pod gaznikiem to niewiem bo uszczelka jest w dobrym stanie. Zaobserwowałem ze jak sciagne filtr to gardzie( ta część gdzie suwa sie półksiezyc przyspieszenia) jest mokra od paliwa.
Przewody mam nowe silikonowe champion, swiece bosh 3 miech temu kupione.

Może rzeczywiście gaźnik. Czy jak wleje preparatu do czyszczenia gaznikow do paliwa to da efekt?

Tak w ogole to witam ziomka z gorzowa slawas1.

U mnie jest podobnie ale tylko w bardzo zimne dni i tylko na paliwie. Ja mam chyba lekko przypchany gaźnik więc możliwe że i Ty musisz przeczyścić swój. Ale sprawdź jeszcze czy masz dobrze zapłon ustawiony.

Weż pod uwage uszczelke pod głowicą

a ja tez obstawiam regulacje gaznika i wymiane uszczelniaczy na zaworach tez tak mialem w starym orionie 1.6 na gazniku

[quote]
2005-03-18 12:38:36, Tigermen pisze:
Witam Mam oriona 86r. 1.3 benzyna. Gdy odpale idzie mi z rury bardzo dużo dymu. Jednak nie czarnego tylko normalnego, Czy to może oznaczać że dostaje za dużo paliwa?

Mozesz wyjaśnić co oznacza wg Ciebie " normalny dym"?
Kolor dymu jest podstawową informacją do postawienia jakiejkolwiek diagnozy.
-kolor niebieskawy np: silnik spala olej
-kolor szaro-czarny np: złe spalanie mieszanki
-kolor biały np: kłopoty z uszczelką pod głowicą a w dieslu np zatkany filtr powietrza.Jak więc widzisz jest wiele możliwości a to były tylko przykłady.