Spalanie Corsa B zbyt duże

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich posiadam opla corse B c12na na gazie przy jeździe po miescie pali mi około 10l to trosze za dużo przy przyśpieszaniu słychaz swiergotanie tak jak by gdzieś przepuszczał wydech ale jest wstawiony nowy. Czy jest taka mozliwość zeby cos świergotało w wtyskiwaczu może wymiana jego zmniejszy zużycie gazu na benzynie tez duzo pami jak na taki silnik Prosze o pomoc.

Nie wydaje mi się, żeby to było za dużo. Wasilków to nie jest duże miasto i na pewno odcinki jakie pokonujesz są bardzo krótkie. Skutkiem tego większość trasy pokonujesz na praktycznie zimnym silniku, stąd wyższe spalanie. Chyba, że większość jeździsz po Białymstoku, ale tu z kolei w szczycie to można silnik "zagotować" i spalanie też wzrasta. Zarówno gazu jak i benzyny. Oczywiście nie znaczy to, że na pewno tak ma być. Nawet nie napisałeś jaką masz instalację. Ręce opadają, tyle razy piszę, żeby podawać więcej szczegółów, bo tak, to wróżenie z fiusów. Podjedź na diagnostykę zrób kontrolę spalin na analizatorze, jak wyjdzie ok. to pewnie już tak zostanie, możesz też podjechać do serwisu i sprawdzić czy ECU nie zarejestrował jakichś błędów i nie pracuje w trybie awaryjnym.

10l po miescie to chyba jest ok, co?
A na trasie jak?

To jest 1.2 silnik, tak?

Mam takisam silnik C12NZ, jeżdzę już 2 lata na LPG - jazda w mieście 9,5-10l - na trasie czasem schodzi do 8.
Jest to słaby silnik, jeszcze osłabiony przez LPG, wiec i pedał gazu często w podłodze.
Przy spokojnej i wolnej jeździe może być mniej, jednak silnika nie da sie oszukać, bo mówią:
" że silnik albo pali gaz, albo zawory!"

dzieki za odpowiedzie widocznie ten silnik tak pali sadziłem ze powinien troszke mniej instalacje mam z ELPIGAZ reduktor Vega Small jednak chyba najtaniej wychodzi diesel jeździć jeszce raz dzieki za odpowiedz

ja mam dokładnie tak jak napisał Olmar... w cyklu mieszanym tak jak ja jezdze to pali mi około 9 litrów. A to ze jest słabszy to normalne...