Ile Wam żre oleju??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Espero 1.8 140tys km i zauwazylem po przejechaniu 5tys ze no nieststy 0,5L musialem dolac...to normalne?
dzieki
JACEK

Hmmm, nie wiem jak to wygląda w 1,8 - w moim 1,5 nic nie musze dolewać - a ostatnio przejechałem od wymiany do wymiany 20 tysięcy

1l / 10000 km - idzie przeżyć. Mój złom na 5 tys wszamał jakieś 2 setki.

Oj Walus, a nie za dużo to tych kilometrów Ci sie nazbierało?
20kkm to dość sporo, no chyba, że robisz 40kkm rocznie.
Ja w swoim 1,5 mam przejechane od zmiany 11.5 kkm zużycie na bagnecie to ok. 3-4mm.
Nie dolewam, bo jeszcze przed świętami lub zaraz po, zmieniam olej.
A i ja zalewam swojego LOTOSEM syntetikem 5W40

Papciak coś u Ciebie jest nie tak, oblukaj, może gdzieś ucieka olej?
Sprawdź czy nie przybyło Ci płynu chłodzącego, i czy nie masz piany na korkach?

Fakt, że się trochę zapomniałem - mea culpa
A robie coś właśnie koło 25 rocznie i tak jakoś wyszło, że zanim się połapałem to już tyle przeleciało. Ale to przez to, że Espero mam własnie od stycznia ubiegłego roku, a wcześniej w Pugu miałem walnięty licznik kilometrów i w sumie nie orientowałem się tak naprawdę ile tych kilometrów nabijam. Ale fakt faktem, że na te 20 tysięcy trochę wziął - to znaczy na bagnecie zeszło od wymiany do wymiany od kreski maks. prawie do kreski minimum.

Od max do min będzie chyba jakieś 0,5 l.

No być może, ale i tak upieram się, że jak na 20 tysięcy przebiegu to tyle co nic. Poza tym wpierdzieliło to dopiero na jakieś 2 miesiące przed wymianą oleju (dlatego sobie przypomniałem i sprawdziłem). Wcześniej nie zauważyłem żadnego spadku poziomu i aż się sam dziwiłem.

Cytat:
2005-03-15 10:11:31, Walus pisze:
No być może, ale i tak upieram się, że jak na 20 tysięcy przebiegu to tyle co nic.

Dla oleju, samochodu czy też dla kierowcy?

Cytat:
2005-03-15 10:19:08, piotr_ek pisze:
Dla oleju, samochodu czy też dla kierowcy?

Dla wszystkich razem i z osobna piotruś

Na bagnecie pomiędzy kreskami jest u mnie napis "1 litr", więc chyba tyle jest od kreski do kreski

Podejrzewam, że "wywaliło" mi to jakoś spod uszczelki pokrywy zaworów, bo na początku było czysto, później pojawiło się trochę oleju w lewym rogu przy śrubie, a teraz jest na całej długości, no i ślady od wewnątrz na klapie silnika - taka plama dziwna właśnie po lewej stronie.

[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2005-03-15 10:32:36 ]

Cytat:
2005-03-15 10:22:42, Robert_S pisze:
Na bagnecie pomiędzy kreskami jest u mnie napis "1 litr", więc chyba tyle jest od kreski do kreski

Dzięki... nigdy tego nie wiedziałem (mam bagnet z Biedrąki), a jak kiedyś się tutaj zapytowywałem, to nikt nie znał prawidłowej odpowiedzi.

Witam. 182000 km przebiegu,ostatnio olej zmienialem przy ok. 170000 (wlasnie sie zamierzam udac na wymiane) kontrolowalem na biezaco i nie zauwazylem spadku ilosci oleju w silniku (wyciekow tez brak)

U mnie nie żre ale za to wużyguje spod miski Jakiś litr na 3000 km
Pozdrawiam

U mnie znika jakieś 0,7 litra na 15 tyś km.

W Espero zużycie oleju jest trudne w weryfikacji, w tym samochodzie zawsze się gdzieś sączy olej

Cytat:
2005-03-15 20:19:41, -JACO- pisze:
... W Espero zużycie oleju jest trudne w weryfikacji, w tym samochodzie zawsze się gdzieś sączy olej

Ha, ja powymieniałem wszystkie uszczeliki i wycieków - brak

Pozdrawiam - SpeedR

Mi nic nigdzie sie nie sączy, a oleju na bagnecie nie ubywa, a nawet wydaje się, że przybywa

Ale trzeba wiedzieć jedno - każdy silnik pali olej. Czasem do oleju przedostaje się benzyna, co powoduje wzrost objętości oleju i daltego na miarce poziom się nie zmienia.

U mnie - tez sie pochwale - nie ma wyciekow .

PS
Czasem w Espero spod korka sie saczy - sprawdzcie tam tez

U mnie też nie ma wycieków..... i co z tego jeśli wymaga to wymiany conajmniej trzech uszczelek raz na 15 tyś km

262 tysiące przejechane...
nie żre oleju ani troszkę...
silnik 1,8 w stanie idealnym bez żadnego remontu...
od nowości jeździ tylko i wyłącznie na MOBIL1 5W50...