Czy espero ma czujnik zuzycia klockow?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak sie zastanawiam...czy cos mi sie bedzie swiecilo jak juz sie klocki skoncza??

niestety nie

no jak Ci się klocki zetrą to co najwyżej nie wychamujesz

kiedys czytalem ze kolesiowi w oplu zapalal sie ABS, pomogla wymiana klockow...
myslalem ze u nas tez jest jakis dziwny patent
dzieki

hmm to juz bylo..u nas jest czujnik ktory opiera sie na poziomie plynu..ja wymieniam (albo przynajmniejs sprawdzam ) klocki jak zaczyna mi swiecic lamka od hamulca

czy chozdzi o to że gdy klocki są starte powieksza sie pojemność układu chamulcowego i obniza sie poziom płynu i wtedy swieci się kontrolka ??? Nigdy u siebie tego niezauważyłem... a klocki już kilka razy wymieniałem.

a ja zauwazylem

Czujnik który jest w zbiorniczku to czujnik poziomu płynu, a nie zużycia klocków.
Na jednych klockach przejeżdża się około 3-4 wymian płynu hamulcowego, więc jeśli ktoś regularnie wymienia płyn ham. kontrolka nie ma szans się zapalić.

Nie które firmy np. Remsa montują na klocku taką blaszkę która po zużyciu klocka trze o tarczę i wydaje denerwujące dżwięki .
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=46252757

Ja mniej wiecej co dwa miesiące sprawdzam klocki.. od trzech lat mam taki nawyk... po tym jak mi w polonezie wysunął sie klocek (był tak zuzyty) i zablokował mi koło w trakcie jazdy... pamietam wybierałem sobie miejsce przed drzewkiem albo za drzewkiem na poboczu... wybralem obrócenie auta... troche nie wyszło... ale w nic nie uderzyłem.. teraz zmieniam klocki jak zostało na nich okładziny jakies 2-3 mmwole nie ryzykowac!

Cytat:
2005-03-26 00:38:03, Robert_S pisze:
Czujnik który jest w zbiorniczku to czujnik poziomu płynu, a nie zużycia klocków. Na jednych klockach przejeżdża się około 3-4 wymian płynu hamulcowego, więc jeśli ktoś regularnie wymienia płyn ham. kontrolka nie ma szans się zapalić.

masz racje..wlasnie sprawdzilem instrukcje obslugi