Odpowiedzialnosc za temperature

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pytanie moze dla niektorych bedzie banalne ale ja mam problem.Prosze o pomoc w domysleniu sie co jest odpowiedzialne za wlaczanie i wylaczanie wentylatora przy chlodnicy.Nadmienie iz sam wentylator dziala ,poniewaz zalacza przy klimie zas gdy silnik sie nagrzewa i idzie do czerwonego pola nie wlacza sie.Z gory dziekuje za okazana pomoc.

Pozdrawiam

za włączanie wentylatora odpowiedzialny jest czujnik za to odpowiedzialny
jezeli went. ci sie nie włącza to najpierw sprawdź styki przy tym włączniku /może są zaśniedziałe/ jeżeli to nie pomoże to czujnik jest do wymiany

... czujnik zalączający wentylator masz na weżu gumowym idącym od obudowy termopstatu do chłodnicy .....

niop.. tylko presso coś piszesz o klimie i wiedz że auta z klimą mają inne włączniki niż bez klimatyzacji

a ja proponuję wziąść miernik elektroniczny (taki który ma możliwość pomiary temp.) i przyłożyć go do silnika obok termostatu i sprawdzić czy temperatura jest naprawdę taka wysoka. Może być tak że uszkodził się czujnik temperatury który daje sygnał na zegary i teraz pokazuje za dużo a faktycznie jest w porządku. no a jeśli nie to faktycznie zostaje tylko włacznik wentylatora. u mnie jest on na termostacie. Ale ja mam inny silnik więc nie wiem. W każydym razie ja mam do termostatu taką kolorową wtyczkę wpiętą i jak ja wyciągne i jej otwory zewrę jakimś przewodem to wentylator się załacza.

Dzieki wielkie za pomoc.Oczywiscie mam autko z klima wiec moze byc tak ,ze troche inaczej to wszystko dziala lecz w momencie dzialania klimy wentylator pracuje wiec z nim jest wszystko w porzadku zas nie pracuje gdy ma dostac impuls od silnika lub jakiegos czujnika.W zwiazku z tym takze mi wynika ,ze padl czujnik temperatury.Najlepsze jest to ,ze w korkach musze zalaczac klime aby schlodzic silnik wiec temperatura jest pokazywana raczej dobrze.

Pozdrawiam