Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-24 11:53:47 Wczoraj "wygrzebałem" takie sobie gniazdo (po prawej , obok nóg pasażera przedniego) .
Ma to po sześć otworów w dwóch rzędach, przy czym "uzbrojone" w metalowe wyjścia są tylko otwory : 1, 4, 6, 7, 8 (licząc od lewego gornego) . O ile dobrze pamiętam, to chyba właśnie w to zlącze wpinał się mechanik (z DU) z komputerkiem . Ktoś na starym forum tłumaczył mi już kiedyś, że zwarcie zworek A i B (które to : 1, 7 ?) daje możliwość obserwowania po migającej kontrolce "check engine" , jaki kod błędu został ostatnio zapamiętany przez procesor . Może ktoś przedstawi ten temat dokładnie ? Mam na gazie zbyt ubogą mieszankę , ale chcę jeszcze potwierdzić kod błedu (bez wydawania 80zł za podpięcie pod komputer) . P.S. Dodałbym własny obrazek tego złącza, ale nie mam swojego adresu URL , na który wrzucałbym grafiki . Da się to szybko załatwić ? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-02-24 11:56:04 Jakie masz objawy zbyt ubogiej mieszanki na gazie???? |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-24 12:14:05 Mialem kiedys rozpieta sonde Lambda - jazda na LPG to byla tragedia (mam instalacje LPG z procesorem) . Podpialem sie pod s.L. w celu badania napiecia i ... odkrylem owczesna przyczyne problemow . Jednak, napiecie nadal sobie mierzylem i odkrylem, ze co prawda fajnie jezdzi na LPG, ale napiecie na s.L. wcale nie jest fajne ![]() Napiecie na s.L na benzynie oscyluje od zera do plus 0.6V . Napiecie na s.L na LPG w normalnej jezdzie wynosi ok. MINUS 0.3V , 0.5V ! Jednak przy dodaniu gazu do dechy daje jednak ladny efekt plus 0.3V , plus 0.6V (wot zagwozdka : jest parownik zepsuty ,jak mowi gazownik, jesli na pelnym gazie potrafi jednak dostarczyc wlasciwa ilosc LPG ?) . Pozdrowka |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-24 16:06:21 Ale co z tymi kodami bledow ?
Nikt nic o tym nie wie ? Dodalem jako ikonke , wyglad omawianego zlacza . |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-02-24 20:30:34 NO wiec tak jak masz na swoim slicznym logu to dwa styki w lewym dolnym rogu to zlacza A i B te dwa w poziomie nie w pionie teraz wez hamsko je zmostkuj kawalkiem kabla spinaczem albo czym kolwiek przekrec stacyjke w pozycje zapłonu i obserwuj kontrolke najpierw bedzie kod kontrolny 12 jedno migniecie 2 sekundy przerwy 2 migniecia to kod 12...... i tak 3 razy jak skoczy to pokarze ci trzykrotnie kazdy kod bledu jakie bedzie mial zarejestrowane potem znowu powtorzy kod 12 i tak w kolko...
nio i to na tyle od cala filozofia....... ![]() |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-25 09:36:07 Dzięki wielkie Adminek , ale gdzie znajdę objaśnienia wyświetlanych kodów .
Pozdrówka |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-02-25 10:57:04 książka serwisowa..... albo tabela kodów opla.... |
![]() qbakog Krosno | 2003-02-26 11:43:17 jakbyscie chcieli cos o diagnostyce do Espero to piszcie...
Pozdrawiam Kuba Kogut |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2003-02-26 12:09:09 PODZIEKOWANIA WIELKIE dla Kuby za przeslany opis !
Pozdrówka |
RAVP Espero 1.5 Bydgoszcz | 2005-07-30 09:56:31 Czy to zlacze do diagnostyki jest na stale przyczepione u gury kompa.ecu ? (tego od strony pasazera) to tam mam zewrzec dwa pierwsze styki A i B ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-07-30 10:07:54 Mniej-więcej, zresztą innej wtyczki tam nie ma. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-07-30 12:47:48
Kostka moze byc "do góry nogami" w stosunku do tego co zobaczysz na rysunkach. |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-08-01 12:01:01
Zewrzyj pierwszy styk od lewej w dolnym rzędzie z drugim od lewej. Włącz stacyjkę (nie włączaj silnika!) i obserwuj kody (każdy trzykrotnie wyświetlany). Kody zaczynają się od "12" (trzykrotnie), potem lecą właściwe kody błędów (po trzy razy) i ... z powrotem od nowa. |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-09-29 16:57:38 Pytanie. Czy ma ktoś adapter do złącza diagnostycznego ???
Mam CDIF/2 ale do Esperaka potrzebny jest Deuowski adapter... Wiem, że mogę sobie pojechać do serwisu ale pytam z czystej ciekawości, czy ktoś ma coś takiego |
![]() PSTRUS Warszawa | 2009-09-29 21:17:59 pstrusio ma zapraszam |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-09-30 16:53:57 Jeśli będę w pobliżu ![]() Nie wiem jak długo będę go jeszcze miał ![]() Mam też jeszcze takie fajne urządzenie Magneti Marelli, które wytwarza ozon. Wkłada się wężyk do samochodu i ustawia czas 10, 15 i tak dalej minut i on sobie tak pracuje w samochodzie i podobno odgrzybia i odświeża samochód w środku. Było sprawdzane i naprawdę potem w samochodzie czuć świeżość. Jeśli ktoś pali lub coś to to jest idealne rozwiązanie. Nie czuć nic prócz przyjemnego zapachu świeżości jak zaraz po deszczu ![]() Mam to w pracy do momentu kiedy ktoś to kupi ![]() Cena jaką sobie za to krzyczą to 1700 zł. WOOOOW... |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2009-09-30 21:37:39
To chyba do klimy Andrzejku, na deloskim pstusiowo - warsztatowym komputerku jest (było) klika programów diagnostycznych |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2009-10-01 10:42:05
To Ozon Maker ![]() Rzeczywiście fajne urządzenie tylko zaraz po zakończeniu działania wali w aucie jakby się kwas wylał. Ale smrodki z rozlanego mleka zniknęły ![]() Mają toto w norauto i koszt takiej usługi to 50-100 w zależności od promocji i dogadania ![]() |
![]() Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-10-01 15:29:15 Dokładnie to Krzysiu ale kwasem nie waliło ![]() Usługa bardzo droga w NORAUTO. Nie polecam. W innych warsztatach taniej. Ja mam to jak na razie za free. |