Skrzynia poloneza do silnika fiata 131

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy jstnieje możliwość spięcia silnika 131 ze skrzynią poloneza bez wymiany dzwonu
jeżeli niepasuje to czy jstnieje możliwość jej dopasowania przez doroienie jakiejś przejściówki mile widziane foto dzwonu od 131

zalezy jaki silnik ale z tego co wiem to nie trzeba miec obudowe sprzegla fiatowska, badz kombinowac z obudowa lady, lub zalozyc orginalna skrzynie fiata (widzialem ogloszenie na naszej gieldzie), gdzies na forum jest bardzo dokladne info na ten temat wiem bo sam mialem ten problem

[ wiadomość edytowana przez: lukasz1987 dnia 2006-11-26 18:26:28 ]

tymniemniej ja kiedys gadalem z kolesiem z allegro ktory pisał mi ze on po prostu troszke rozwiercił jeden otwór w polonezowskim dzwonie zeby pasowało i pasowało
ile jest w tym prawdy nie mam pojecia mi sie udało na przyklad kupic poldkową skrzynie z pasującym dzwonem za 70 złotych

Cięszka sprawa. Ja próbowałem spiąć ohvke z skrzynią od 131 i niewyszło zaduża była obudowa sprzęgła. wonpie aby poszło odwrotnie

Cytat:
2006-12-04 00:20:08, Manstein pisze:
Cięszka sprawa. Ja próbowałem spiąć ohvke z skrzynią od 131 i niewyszło zaduża była obudowa sprzęgła. wonpie aby poszło odwrotnie

no żesz kurwa mać.

Przepraszam zapomniałem najpierw napisać w wordzie a potem skopiować, przepraszam jeszcze raz ale staram się panowie staram !!!!!

Cytat:
2006-12-03 23:21:00, rdt pisze:
tymniemniej ja kiedys gadalem z kolesiem z allegro ktory pisał mi ze on po prostu troszke rozwiercił jeden otwór w polonezowskim dzwonie zeby pasowało i pasowało ile jest w tym prawdy nie mam pojecia mi sie udało na przyklad kupic poldkową skrzynie z pasującym dzwonem za 70 złotych

zgadza sie ale musial miec stara skrzynie z lat 73-75 co wyglada jak poldkowa swego czasu jak kolega rdt pamieta mialem podobny problem zeby spiac 2,0 ze skrzynia poldolota skierowano mnie wtedy do kolegi Mrozka i oto info
"Oryginalna od fiata 132 z lat 73-75 (o wygladzie skrzyni biegow analogicznej jak w PN, tzn. z metalowym delkem od spodu). Obecnie towar raczej deficytowy.

Inne rozwiązanie to obudowa sprzgła od łady 2103-2107. Z tym (zdobyciem) raczej nie będzie problemów, ale są za tp inne:
a) łada miała obudowę przystowaną do sprzągła uruchamianego hydraulicznie (inna jest łapa sprzęgła i jej mocowanie w ubudowie sprzęgła) - trzeba zastosować takie lub kombinować żeby zamontować mechanizm linkowy (można spróbować z dłuższą linką mocowaną z przeciwnej strony niz oryginalnie w polonezie - jak się kiedyś stare duże fiaty przerabiało na linki, lub rzeźbic z nowym miejscem dla bolca ustalającego dla polonezwskiej łapy sprzegła w aluminiowym kołnierzu)
b) do takiej obudowy sprzęgła potrzebne jest mniejsze koło zamachowe od silnika ładowskiego (jest też lżejsze, dużo lżejsze, więc weź to pod uwagę że zmieni się chcrakterystyka silnika) - oraz kompletne sprzęgło (o mniejszej tarczy i docisku), które pasowac będzie w całości od poloneza
c) do kompletu potrzebujesz rozrusznika od łady (jest mocowany z przeciwnej strony niż w dohc, a polonezowski nie będzie pasował) oraz blaszanej osłony koła zamachowego od łady.

Sam kołnierz od łady tez trzeba nieco podrzeźbić szlifierką - w przedniej części gdyż przeszkadza gruba zaślapka kadłuba silnika dohc - ale to juz nie stanowi takie specjalnego problemu. "