MotoNews.pl

Polonez 2.2 ?!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Słyszał coś ktoś o polonezach 2.2 sprzedawanych przez policję? Ile ta zabawka może mieć koni?

To raczej blad w druku - byly w Policji Polonezy 2.0 z silnikiem Forda i to pewnie chodzi o nie.

Pozdrowka
Adamus

100 lat temy na forum PTKu była cała dyskusja n/t istnienia 2.2

o dwulitrowka slyszalem ale o 2.2 ???? to slysze pierwszy raz na pewno 2,2 co to byly za silniki??, i byly montowane fabrycznie??

2.2 to silniki od Audi , ktoś podobno zamontował sobie do polonez , ale nie wiem ile w tym prawdy, seryjnie nie byly montowane napewno.

Z tego co wiem to większość polonezów w policji miala silniki 1,5 i 1,6 zdrowo podrasowywane, Nie wiem jak, i co było przy nich robione. Wiem, że było to robione w miejscowości .... o kurcze nie pamiętam ale przypadniem tam sie mieści szkoła policyjna. Wiem dodatkowo, że 1 właścicielem mojego polda była kiedyś KRP ale silnik w nim jest standard. Może późniejszy właściciel wstawił normalny.
pozdr. k<

[ wiadomość edytowana przez: keen dnia 2002-09-12 17:44:08 ]

Keen chodzi Ci o Szczytno ?

Napewno 2.2 litra od audi nie wejdzie pod maske poloneza. Kolega ma takie drugie audi z tym silnikiem i napewno sie nie zmiesci.

Dokładnie, w poldkach nie były montowane 2,2 l, nawet o nich nie słyszałem....A od Audi pod pache PN nie wejdzie choćby nie wiem jak sie wysilać, bo Audi miało silnik 5-cyl.....

a moze chodzi o 2.0 z doladowmiem kiedys "milicja" takie miala.

Ja tylko słyszałem , że w moich stronach ktoś kiedyś miał poldka z silnikiem 2,2 turbo z Mitsubichi. Nie wiem ile w tym prawdy ale kumpel twierdzi że nim jeździł. Najpraddopodobniej nie był to fabrycznie montowany silnik.

Hmm

Skoro do poldka wchodzi silnik 1.4 Rovera a nawet 1.6
a 1.6 byl montowany np w H concerto to czemu nie
wpakowac 2.2 VTECa od accorda

pozdr

Ja jedynie maiłęm okazję, jeszcze jako mały szczyl jechać Polonezem Coupe z silnikiem 2.0, wóz operacyjny Milicji Obywatelskiej, "czarny ogier". Odziwo taka bryka znalazła się w miejskiej komendzie w Rybniku. Oficer, który nim śmigał, pewnego dnia, w drodze do Wawy, spotkał się czołowo z Kamazem....szkoda i oficera, bo był z niego porządny kawałek wladzy ludowej, no i oczywiście szkoda Coupe...ale wspomnienia mi zostały, chiba między innymi dlatego teraz mam Polonezika, w stylu Borewicz Pozdrófffka...

Cytat:
2002-09-12 19:12:35, SXC pisze:
Keen chodzi Ci o Szczytno ?

Ja dzieki SXC dokładnie robili to w szczytnie.

Na potrzeby policji były montowane silniki
Forda Cossworda 2.0 i Fiata Argenty 2.0 tyle żę chyba nie w FSO ale w warsztatach policyjnych.

o wlasnie Dzierzan dobrze mowisz musze sobie sprawic taki silniczek na wiosne 1,5 to nie jazda jak dla mnie i to jeszcze na LPG

jak trwa sezon na odgrzewanie strych tematow - to ja tez sobie pozwole - czy ktos widzial moze od roku 2002 kiedy niniejszy watek umarl poloneza z silnikiem 2.2 (i nie mowie tu o rozwierconych fiatowskich dohcach).

Nie i watpię ,żebym kiedy kolwiek widział.Pozdro

podobno to taka sama prawda jak to, że franc miał strzelac do papieża...

Tja... co do mocniejszych wersji to moj ojciec jezdzil kiedys karetka odkupiona od sluzb mundurowych. Byl to DF Kombi z 2.0 z Forda... karetka zakonczyla swoj zywot podczas dachowania w Ujazdowskich.

Cytat:
podobno to taka sama prawda jak to, że franc miał strzelac do papieża...