MotoNews.pl

Szukam kogos z kat B + E lub lawetki 1 osiowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
J.w jak ktos byłby chetny pojechac na zlot malców to byłbym chetny.
Szukam kogos z uprawnieniami do jazdy auta z przyczepą lawetą.
pozdrawiam CZUCZU

Nie wiem czy o to chodzi ale ja mam kategorie B+ T czyli z dwiema przyczepami. Nie wiem czy to sie kwalifikuje choc watpie ale jestem do dyspozycji

[ wiadomość edytowana przez: uszek dnia 2005-03-27 19:35:23 ]

Szukam kogos kto chciałby sie przejechac na zlot maluszków .
Na słowacji pokrywam zakwaterowanie .... piwa pod dostatkie mchodzi o to ze na b moge meic tylko lawete 1 osiowa a na b + dwuosiowa a nikt nie ma 1 osiówki.
Wiec zostaje wziasc lawete pozyczyc i jechac zkims kto ma uprawnienia.

Na b mozzesz miec jednoosiowa ale tez nie mzoe przekraczac z ładunkiem 750 kg a wraz z autem ciagnacym 3,5 t wiec nie wiem czy znajdziesz taka co bedzie wazyc mniej niz 80 kg bo z tego co iwem to maluch wazy ok 700 kg.

Malec wazy 620 kg gotowy do jazdy a 130 kg to sporo jak na mała przyczepke......

no wiec cos mi swita ze mozesz jechac z b kat tylko zeby przyczepa nie miała szerzej rozstawionych osi niz 50cm czy jakos tak wiec w sumie jak znajdziesz jednoosiówke lub dwu z rozstawem dosyc mały to mozesz smiało smigac

Do 75 cm jest traktowany jako jedna os.
Wiekszosc lawet tak ma. Wiec czu mozesz sam jechac zreszta podejdz na policje tam CI wszytsko powiedza

Zostaje dalej problem lekkiej lawetki ......

własnie z tym to nie wiem czy masz problem bo juz sam nie wiem czy masa ciagnacej przyczepy nie moze przekracac 750KG czy masy własnej pojazdu. ciezko jest mi sie dogrzebac do tego w kodeksie. wczoraj dałem sobie spookoj bo juz mi oczy siadały. Ale jak masa wąłsna nie moze byc przekroczona to bierzesz co chcesz na lawete tylko zeby wszytsko nie przekroczyło 3,5 T to chyba wiesz

Art 88 ust 2 pkt 3 mowi ze kat B zezwala na kierowanie
a)pojazdem nie przekraczajacym masy całkowitej 3,5t
b) pojazdem w lit a z przyczepa o dpouszczlanej amsie całkowitej nie przekraczajacej masy własnej pojazdy o ile łaczna masa pojazdów nie przekracza 3,5t
c)ciagnikiem rolniczym

Według kodeksu
"przyczepa" - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;

"przyczepa lekka" - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

a z tym rozstawem nie moge znalezc