Nie sprawny prędkościomierz i drogomierz E 34 1990 r.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje rady- od pewnego czasu mam problemy z prędkościomierzem, drogomierzem oraz alarmami informującymi o otwartych drzwiach bądż zaciągniętym hamulcu ręcznym, nie działa również wskażnik ekonomizera. Zjawisko ma miejsce po około 5 minutach od uruchomienia zimnego silnika (przez te 5 min. wszystko działa, potem przestaje). Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

Według mnie to fiksuje komputer być może się mylę jak okaże się że to prawda wiem kto potrafi to zregenerować

na czym miałaby polegać regeneracja i kto mógłby to zrobić

za daleko mieszkasz gość który to robi mieszka k/wrocławia

trudno,muszę dać radę sobie sam. :- pozdrawiam

Masz walniętą płytkę w liczniku.Pomóc może poprawienie lutów albo jej wymiana.Może zmiana całych zegarów będzie najlepszym rozwiązaniem.Chociaż na próbę.

Witam!. Mam podobne objawy, z tym że u mnie już wcale nie chce działać. A raczej działa i tylko po deszczu lub teraz jak jest odwilż. Sprawdzałem instalację i nic nie znalazłem! Jak dojdziesz do tego co jest przyczyną to proszę o odpowiedź na forum! Pozdrawiam!!

U mnie jest podobnie narazie na różnych dołkach raz są wskaźniki a raz ich nie ma, a najczęściej jest tak że ekonomizer, wskaźnik paliwa i temp, oraz licznik km działają około 5 sek, a potem wszystko pada. Może ktoś ma inne rady co zrobić??

Ja tam sprawdzilbym jeszcze czystosc wtyczek przy zegarach. Czesto to sugeruje wszystkim przy tego typu usterkach, poniewaz sam mialem klopot z podswietlaniem zegarow i przyczyna byly zasniedziale styki w tych wlasnie gniazdach i wtyczkach.
Pozdrawiam

Sprwdź wtyczke, którą wpina się do mostu. Może nie jest dobrze wsadzona, mogła zaśniedzieć lub kabel jest gdzieś naderwany

Witam ponownie! Wtyczka do mostu to jedyna rzecz której nie sprawdziłem! W którym miejscu ona dokładnie się znajduje i czy muszę opuścić jakoś skrzynie biegów na dół. A może jest dojście od góry?

Cytat:
2005-03-15 15:59:14, Woj255 pisze:
Witam ponownie! Wtyczka do mostu to jedyna rzecz której nie sprawdziłem! W którym miejscu ona dokładnie się znajduje i czy muszę opuścić jakoś skrzynie biegów na dół. A może jest dojście od góry?

jeżeli chcesz dokladnie zrobić to bez kanalu lub najazdu się nie obejdzie

Gdzie szukać tej wtyczki do mostu i gdzie są akumulatorki w liczniku?? U mnie dodatkowo przy naciskaniu hamulca obrotomierz skacze na 3000, a wskaźnik poliwa i temp. na połowę?

A ja dalej się będę upierał że to komputer
jak ktoś już to naprawi niech napisze co było usterką. Pamiętam jak chciałem kupić betkę to w`la`snie mówili żeby nie kupować jak coś z zegarami szwankuje.

Mam podobny problem tylko u mnie przestaje działać obrotomierz i ekonomizer. Przez całą zimę był spokój, i już myślałem że jest po wswzystkim, a tu nagle w czwartek padał deszcz jade sobie z uczelni i po przejechaniu przez torowisko obrotomierz i ekonomizer przestaje wskazywać i zapalił mi się napis INSPECTION i miga. Prawdopodobnie jak jutro pójde do garażu po auto to powinno byc wszystko okej, ale ciekawe na jak długo. Już miałem ten problem jak kupiłem auto i trudno jest wybadać z jakiego powodu tak sie dzieje, ale zreguły jest tak jak zjade z dużego krawężnika lub wpadne w dziure więc chyba w środe sprawdze z kanału czy to czasem nie ta wtyczka - choć nie zabardzo wiem, gdzie ona jest
Sądze jednak, że mimo wszystko jeżeli byłaby to wtyczka to jeżdża zimą po koleinach i zmrożonych górkach śniegu też by to migało. Więc niewiem - może to jednak styki ((

Niech ktoś napisze wkońcu gdzie szukac tej wtyczki w moście. A może to jakieś akumulatorki w desce (to tez napiszcie gdzie one są.

Cytat:
2005-03-20 08:57:36, NEO27 pisze:
Niech ktoś napisze wkońcu gdzie szukac tej wtyczki w moście. A może to jakieś akumulatorki w desce (to tez napiszcie gdzie one są.

most jest tylko jeden i wtyczka w moście również jedna(za bakiem paliwa),jak napisalem wcześniej bez kanału lub wysokiego najazdu to nic nie zrobisz.Ja mam ten sam problem z wtyczką i gniazdem,tymczasowo zabezpieczyłem silikonem aby podczas jazdy się nie wyłączał.Bez wymiany wtyczki się nie obejdzie(w moim samochodzie).Jeżeli chodzi o drogomierz to mam niesprawny od roku i nie mogę znaleźć przyczyny.Zmienilem sterownik ale dalej nie dziala obrotomierz i wskaźnik zużycia paliwa.

Dzięki.
Jutro sprewdzę wtczkę, i jak znajd e czas dam znać.
Pozdro

witam wszystkich ja mam identyczny problem tylko ze w modelu E36 rocznik 92. mam pytanie czy wtyczka predkosciomierza jest tez w tylnym moscie i w tym samym miejscu? z gory dziekuje. pozdrawiam

a może ktoś wie jakie parametry powinien mieć czujnik prędkościomierza zamontowany w moście i jaki sygnałem powinien być sterowany