MotoNews.pl
2 Zgłasniajaca sie praca silnika w pewnym zakresie obrotów. (166209/45) - NT

Zgłasniajaca sie praca silnika w pewnym zakresie obrotów.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam czasami taki przypadek ze zwieksza mi sie znacznie głośność pracy silnika w pewnym zakresie obrotów. np. miedzy 1800-2100. jak dodam wiecej gazu to wycisza sie i silnik pracuje tak jak powieniem. odczucie jest takie jakby silnik w tym zakrescie wpadał w rezonans z czyms i klekotał głośniej, wyrazniej. Jesli trzymam 2000 obr a zglosnienie sie zdarzy to caly czas mam glosno podnisie obroty to cichnie jesli powroce do 2 tys to zpowrotem sie nastepuje glosniejsza pracy i tak ze 2-3 razy i potem juz cichnie i jest normalnie. Zdaza mi sie to rzadko chociaz powoli zaczyna czesciej wystepowac. Jest to zjawisko troche denerwujace zdarza mi sie od ok 2 miesiecy.
Ogolnie silnik dziala prawidlowo a osiagi sa przyzwoite jak na 1.8 TD
zgłosnienie wystepuje najczesciej w sytuacjach kiedy robie krotkie odcinki za przerwami ale nigdy jak silnik jest zimny po nocy. tak samo nie zdarza sie to podczas dluzej trasy moge przejechac 400 km non stop i wszystko jest oki.

niedawno był wymieniony rozrzad ale nie byla wymieniana pompa wody a znajomy mi powiedzial ze powinno sie ja z rozdzadem wymieniac.
Coprawda z niej chyba nie cieknie , ale ktos mi powiedzial ze padajaca pompa moze powodowac wlasnie taki obiaw jak podałem wyzej.
czy ktoś moze mi cos wiecej na te obiawy powiedzieć

wracam do starego watku z glosna praca silnika.
Rozwiązaniem problemu po podpieciu do kompa okazała dosc droga cześć mianowiecie wtrysk sterujacy. Po wymianie problem znikł przy okazji popatrzyli tez na pompe wstryskowa i troche ja podregulowali zawory chyba tez. teraz auto smiga jeszcze lepiej niz przedtem.

Dzis go przepróbowalem na trasie Cieszyn-Bielsko (mokro i na zimowych oponach) poszedł ponad 190 km/h (było lekko z gorki ale pod wiatr) moze jakby droga byla dalej prosta to i moze by bylo 200 bo jeszcze troszeczke bylo luzu pod gazem. Obroty byly ok. 4800-4900 a paliwo z nowej stacji Tesco po 3.35 litr (zaopatruje ich olren).
Jakie max chwilowe (kilkanascie sekund) obroty moge osiagnac na swoim silniku zeby mu krzywdy nie zrobic ???

A na jakich ty oponach jezdzisz ze osiagasz takie prędkosci no chyba ze w liczniku bylo cos grzebane

Jak to na jakich??? standarowe 175/70/R13 Fulda Kristall Montero a z tyłu Debica Frigo.
Za to na lato planuje kupic Fulda CARAT PROGRESSO w rozmiarze 195/50R15
Fele juz kupilem