[126p help] prostowanie korby 750ccm - czy da radę ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cze !

Tak się przymierzam do reanimacji - tym razem 750ccm - jedna korba jest skrzywiona - tak jak widać na zdjęciu - trzeba by ją przegiąć jakieś 1-2 mm aby było wszystko ok.
Czy da radę to zrobić ?
Jakiś zakład podejmie się tego ?

Moim skromnym zdaniem nie.
Na materiałoznawstwie kiedys nas uczyli że w silniku to nie przejdzie naprezenia itp i to strzeli dosc szybko .......
Ale to moej zdanie moze ktoś cos zrobi ..... jak cos próbuj podpasowac lub znajdz zakład który ci dorobi..

Cytat:
2005-03-28 21:04:19, CZUCZU pisze:
Moim skromnym zdaniem nie. Na materiałoznawstwie kiedys nas uczyli że w silniku to nie przejdzie naprezenia itp i to strzeli dosc szybko ....... Ale to moej zdanie moze ktoś cos zrobi ..... jak cos próbuj podpasowac lub znajdz zakład który ci dorobi..

no również mi nie za bardzo podchodzi, ale może gdyby rozgrzac tą korbe do w miarę wysokiej temperatury, to wtedy może poszłoby to łatwiej ?

Wyprostować można i nie jest to nawet takie trudne możesz to zrobić sam: chwytasz korbę w imadło (przez aluminium !!!!!) i za główkę dużym francuzem prostujesz (też przez alu !!!!) i robisz to na zimno. ps. nie przesadzaj z siłą bo można łatwo przegiąć na drugą stronę.

nawet w ksiazce o tym pisali ze mozna tak prostowac a mozna wiedziec co to za masakra sie stala z tym silnikiem? i czy seryjne korby dadza rade? bo to nie sa chyba nieurwyki?

Gacek, kiedyś mi mówił, żeby nie robić takich rzeczy z korbami. najlepiej zostawić je w spokoju, a szczególnie trzonek (chodzi mi o środkową, najdłuższą część korby). podobno ślady z boku od odlewu powinny zostać, bo niby ropraszają siły.
wrazie czego to ja się nie znam i wyrażam opinię ludzi mądrzejszych ode mnie w tym temacie.
a co do prostowania, to jeśli ma jeździć w sporcie, a po tak pieczołowitym przygotowaniu widać, że ma, to chyba lepiej zrobić korbę od nowa, bo jak prostowana korba się urwie, to roboty będzie znacznie więcej

nie znam się na prostowaniu korb ale na zdrowy rozsądek ludzki bym tego nie prostował, pozornie oszczędzisz czas i pieniądze