Witam; mam szybkie pytanie odnośnie oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Teraz mam wlany fordowski 5W30 i okazuje się że poziom mam na minimum /zamierzam wymienić olej po świetach/. Czy moge dolać mobila 5w50 i jeździć spokojnie przez świeta czy lepiej nie.

Z góry dziękuję za poradę.

Hmmm cos kiedys na forum bylo ,ze ten 5w/30 to jakis fordowski wynalazek i nie jest syntetykiem - wiec jesli by tak bylo to lepiej jak dolejesz 10w/40 mobila - a tak czy siak to np przez 500km czy cos to mu krzywdy nie zrobisz cobys niedolal.

Cytat:
2005-03-26 16:14:22, Seba pisze:
Hmmm cos kiedys na forum bylo ,ze ten 5w/30 to jakis fordowski wynalazek i nie jest syntetykiem - wiec jesli by tak bylo to lepiej jak dolejesz 10w/40 mobila - a tak czy siak to np przez 500km czy cos to mu krzywdy nie zrobisz cobys niedolal.

Dokładnie. Dzwoniłem wczoraj do serwisu Forda i gość powiedział że olej Formuła to olej mineralny.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-03-26 15:05:24, high pisze:
Teraz mam wlany fordowski 5W30 i okazuje się że poziom mam na minimum /zamierzam wymienić olej po świetach/. Czy moge dolać mobila 5w50 i jeździć spokojnie przez świeta czy lepiej nie. Z góry dziękuję za poradę.

Pamietaj czlowieku młody wlewaj lej prosto do głowy....pamiątająć przy tym apy klasa lepkościowa te tam np 5 W 40 była zgodna a jego jakością klasa np. SH/CJ inaczej na dluższą metę moze spoktać Cię cuś czego niem wiesz a mohgłeś przewidzieć

Jeśli się nie mylę to nie kupisz w Polsce oleju mineralnego wielosezonowego o lepkości poniżej 15W40. Fordowski 5W30 to co najmniej półsyntetyk. Oleje różnych producentów, wbrew obiegowej opinii, można mieszać w tej samej klasie lepkościowej.