| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2002-08-16 18:33:27 Tyle sie mowi o recznym hydraulicznym ale nie moge nigdzie znalezc opisu jak to zrobic wiec moze ktos ma i by mi wrzucil na maila opis najlepiej ze zdjeciami. dzieki |
Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2002-08-16 19:32:01 jak ktos mialby jakies linki to prosilbym tez zeby tu napisac albo mi na maila |
Tomek_gdy Miłośnik FSO Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2002-08-18 14:03:03 no wlasnie o taki reczny mi chodzi pozdrawiam |
Orion Polonez Caro Łódź | 2003-01-28 21:46:49 mmm
Admiral a moze tez na forum cosik napiszesz ??? Moze jakeis ilustracje , zdjatka ??? |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-01-28 21:58:34 Tymbardziej że pogoda dopisała i już wróciłes z wczasów |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 09:35:51 A ja ostatnio zastanawiałem się nad takim czymś w Lucasie. Przecież to bembny. Maluch też miał bembny. I nasunęła mi się myśl. Czy nie dałoby się założyć centralki w miejsce mechanizmu linki ręcznego?? Wtedy mielibyśmy dwa niezależne układy hamulcowe. NIech wypowie się ktoś kto zna dobrze budowę bembnów w PN i malcu. |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-27 11:45:11 Tylko, ze mozesz miec problem z przegladem, bo przy zakladaniu hydro-rekawa trzeba troche zmienic std. ukl. ham. DFokladnie trzeba zmienic uklad z X-diagonalnego na osiowy, tak zeby jeden obieg dzialal na przednia, a drugi na tylna os. Do tego drugiego obiegu podpinasz rownolegle pompe z malca i jazda, tylko w razie wypadku o odszkodowaniu mozesz zapomniec, bo taki uklad hamulcowy nie ma homologacji i jest nmiezgodny z przepisami (niestety!!!) |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-27 11:47:14 Ej. Ale lucas ma 2 osobne układy - przód i tył. Żadnych mieszanek! Stary układ tak samo. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-27 11:50:08 a nie czasem po przekatnej?? |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-27 11:51:06 niet - do tyłu idzie tylko 1 przewód. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-27 11:55:19 no to luz! Ten samochod jest stworzony do hydro-rekawa. Kiedy zakladamy, OLO?? |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-03-27 13:12:21 Mi bardziej chodziło o niezależny układ z własną pompką zbiorniczkiem i tłoczkami. Mówiłem wyraźnie w miejscu mechanizmu linki. Coś jak walcu tylko na dole bembna. Jak ktoś rozbierał lucasa to wie o co mi chodzi.
Do starych mostów podobno dokładali drugi zacisk z przedniego koła i też niezależny obwód. PS Killer dotarło do ciebie moje zapytanie na privie. Jeśli tak to proszę o odpowiedź. |
chio Miłośnik FSO Samara 21093MPI/Cit ... Kudowa/Warszawa/Pabianice | 2003-03-27 20:36:47 Ręczny hamulec hudrauliczny jest opisany w drugim numerze WRC
z tego roku tutaj pzdr CHIO Lada Klub Polska |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-03-28 11:10:29 pompe od malca wrzucasz w miejsce obudowy recznego. Masz tam drugi (a raczej juz trzeci) zbiorniczek na plyn. Wpinasz trojnik w przewod idacy na tylne kola, dorabiasz jakos dzwignie, zeby dawac cisnienie na pompe recznego i jazda... Ja tak to widze.... |
Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-03-14 08:38:40 w związku z potrzebą napraw starych hebli caro'91 przyszedł mi do głowy pomysł wymiany kiepskiego ręcznego, na hydrauliczny.
Chciałbym wykorzystać pompe od sprzęgła z DFa, lub hamulcową z 126p, ale nie orientuje sie czy one mają zawór zwrotny i czy to będzie działało tak jak chce. Pompe hamulcową zamontować pod podłoga, tam jest taki popychacz który steruje naciagiem linki hamulca, dolożyc dodatkowy popychacz który będzie naciskał na pompe hamulca. Pompa będzie podłączona w szereg w isntniejący obwód hamulcowy, przeplywowa, bez dodatkowego zbiorniczka płynu. Układ hamulca ręcznego: zaciągając hamulec spowodujemy że płyn z dodatkowej pompy zostanie przepchnięty do tylnych hamulców, nie wiem czy nie nalezałoby zamontować zaworu zwrotnego, ale raczej nie. Układ hamulca głownego: płyn z pompy najpierw idzie do tej dodatkowej pompy, i swobodnie przepływa (jeśli hamulec ręczny zwolniony) potem do tylnego obwodu. Myśle że niewielkim kosztem, można dosyć usprawnić działanie tylnego hamulca, problemy jakie mi sie nasuwają to odpowietrzenie tego układu. No i co z przeglądem technicznym po takiej przeróbce ?????? |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2004-03-14 12:26:27 Jesli zamierzasz zrezygnowac z hamulca na linke, to nikt Ci przegladu nie podbije i wcale sie nie dziwie!
Hamulec reczny to hamulec pomocniczy (awaryjny) - musi byc sprawny, aby uratowac Ci dupe jesli np peknie Ci przwod hamulcowy. Ja zamierzam zrobic sobie reczny hydrauliczny, ale na pewno zostawie rowniez linkowy! |