Jak się dostać do środka???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie dotyczące montarzu halogenów.
Mam bmw e36 318is, i fabrycznie nie małem halogenów ale dziś kupiłem nowiutki komplet ale mam drobny problem z montarzem, chodzi mi tylko o elektryle, jak się podłaczyć ? pod co najlepiej? Niby najprościej było by podpiąć się pod akumulator ,ale nie moge znaleść żanego otworu żeby podem z kablami wejść do środka kabiny (chodzi o montarz włącznkia), inną opcją jest podpięcie się pod jakieś źródła prądu wewnątrz np. światła pozycyjne, od nich wyprowadzić wewnątrz jakiś włacznik ,a potem do halogenów, ale zabardzo nie mam pewności czy to zadziała, czuje że będe musaił jechać do elektryka.
Może ktoś z was montował halogeny w samochodzie w którym ich fabrycznie nie było.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

kolego podłączając halogeny powinienes je podłączyć przez przekaźnik, a skoro nie masz o tym jakiegoś pojęcia jedź lepiej do elektryka lub kolegi mającego jakies pojęcie o elektryce. podpiąć najlepiej się pod pozycję byś mógł zapalic halogeny przy włączonych tylko pozycyjne i aby halogeny gasły po zgaszeniu pozycyjnych świateł.
pozdrawiam

Marcin ,ja wiem o tym przekaźniku, kupiłem wszytskie potrzebne elementy, odpowiednie kable, przekaźnik, i powiedzmy że mniej więcej mam pojęcie o podstawach elektryki. Jak bym miał możliwość pociągnięcia kabli do wnętrza samochodu to bym sobie poradził, ale nie wiem czy w e36 są przewidziane takie otwory którymi można przeprowadzić kable z akumulatora do wnętrza kabiny. A jeśli chodzi o podpiananie to włąśnie taka opcja z pozycjami by mi pasowała (zresztą fabrycznie tak chyba jest) żeby można je było włączyć tylko wtedy jak właczone są pozycje.

Ja w escorcie miałem juz wyprowadzoną wiązke pod halogeny BMW nie kładło instalacji???nawet w tych autach bez halogenów??

Szczerze mówiąc nie wiem, musze sprawdzić , ale nawet jak by pod maską gdzieś były gotowe kable ,to jak zlokalizować je w kabinie żeby jakoś włącznik zrobić?

U mnie była doprowadzona wtyczka pod zaślepkę gdzie jest włącznik halogenów ( w aucie w nie wyposażonym) nie wiem jak w BMW są włączane halogeny ale sprawdź czy nie masz w tym miejscu jakiejś zaślepki i zajrzyj pod nią a nóż...

Pod włącznikiem ,a raczej pod zaślepką zamiast włącznika, patrzyłem i nic nie ma, ale patrzyłem też przy reflektorach i jedyne co znalazłem to z obu stron są takie plastikowe płytki ,dość duże około 5cm x 3cm, i w nie wchodzi z pięć kabli ,zatopionych w tej płytce, co to jest za płytka? może tak są ukryte własnie dodoatkowe kable np, do halogenów. Te płytki są przy błotnikach.

Niestety ale tego to ja już Ci nie powiem dopiero zamierzam kupić BMW i jest to dla mnie póki co auto dość tajemnicze ale może koledzy pomogą.

podpinam się pod temat. Kolega miał wersję coupe, ja posiadam sedam. Czy w wersji sedam są wyprowadzone kabelki pod przełącznik i do zdeżaków gdzie się wkłada halogeny?

w e34 jest oryginalna instalacja do chalogenów. mi podłaczał elektryk i wiem tylko tyle, że wiązka z kostką na włącznik była pod kierownicą ,a nie pod zaślepką. zresztą tam jest od cholery takich kostek. przekażnika też żadnego nie dokupowałem.

U mnie są jakieś kostki po obu stronach w okolicy halogenów. Nie wiem do czego, ale są. Popatrz u siebie dokładnie, a może znajdziesz. A pod kierownicą też mam sporo kostek wolnych, ale również nie mam pojęcia do czego one są. Może do halogenów coś by się znalazło