Zmiana instalacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich forumowiczów. mam bmw e34 i niedawno założyłem gaz 2generacji. sprzedawca zapewniał, że będzie ok, ale tak nie jest. kichnięcie zniszczyło silnik krokowy i od tamtej pory prawie nie używam gazu, bo się boje o samochód. chcę zmienić instalacje na nowszą, 3 lub 4 generacji. czy to znaczy, że musze kupić nawą cała instalacje, czy niektóre elementy tylko wymienić, czy tylko coś dołożyć? prosze o pomoc zanim sie udam do warsztatu. nie chce być znowu naciągnięty. z góry dziękuje.

naprawde nikt nie wie????

Cytat:
2005-03-31 16:16:08, krzysiek77 pisze:
witam wszystkich forumowiczów. mam bmw e34 i niedawno założyłem gaz 2generacji. sprzedawca zapewniał, że będzie ok, ale tak nie jest. kichnięcie zniszczyło silnik krokowy i od tamtej pory prawie nie używam gazu, bo się boje o samochód. chcę zmienić instalacje na nowszą, 3 lub 4 generacji. czy to znaczy, że musze kupić nawą cała instalacje, czy niektóre elementy tylko wymienić, czy tylko coś dołożyć? prosze o pomoc zanim sie udam do warsztatu. nie chce być znowu naciągnięty. z góry dziękuje.

W sumie zostac może napewno zbiornik gazu, a reszta to chyba nie bardzo

to mi wyjaśniłeś. o taką konkretną odpowiedz mi chodziło. dziękuje i pozdrawiam.

poprostu zmień fachowca ja jeżdzę 3 lata i nie ani jednego "kichnięcia" sąsiad ma mondeo 2,3 albo 2,5 24V z 91 roku też nic nie miał żle założona albo źle wyregulowana mogą być przewody wysokiego napięcia lub świece walnięte. Może być słabszy ale nic więcej kumpel ma Audi 100 2,3 przejechanych 300 tys i nic gazem zwiększył sobie moc ale kosztem spalania.

tak sie sklada, ze świece są nowe , przewodu też. on kicha tylko przy przełączaniu. jak już włączy sie to jest ok.

przełączaj na luzie.

znasz jeszcze jakieś złote rady. słyszałem, że gaszenie na benzynie też dużo daje. z gury dzieki. jak przełaczam na luzie to lekko przygasa, jak zgaśnie to po natychmiastowym odpalaniu strzał murowany. musze chwile odczekać aż odparuje to co jest w kolektorze. ogólnie niezły ten gaz, pali umiarkowanie i jest jakby ciszej. szkoda, że nie bardzo chce to grać.

Ja tez radze zmienic gazownika zeby zobaczyl czy wydajnosc systemu pozwala na spokojna prace na gazie.Strzal powstaje przez zubozenie mieszanki gazowej.Podzczas przelaczania nie wciskaj mocno gazu a nic sie nie stanie.jezeli masz mozliwosc to postaraj sie zwiekszyc dawke gazu.A najlepiej jedz do sprawdzonego gazownika niech to sam sprawdzi i podpowie czy nie trzeba zmienic niektorych elementow instalacji.

ale jak tu nie dodawać gazu przy przełączaniu jak instalka sama się przełącza powyżej 2000 obr/min. niżej sie nie przełączy. jeszcze jedno pytanie, czy temp silnika ma wpływ na zużycie gazu? mieżyliśmy ze znajomym na trasie takim komputerkiem i pokazywał 65stopni. czy tyle wystarczy do prawidłowej pracy instalacji? bo po mieście jest dobrze z temp, a spalanie nie wiele sie rużni od trasy.