Czujnik zużycia klocków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właściciel od niedawna 318i
mam problem z kontrolką zużycia. często w trakcie jazdy po bruku miga kontrolka. klocki są jeszcze ok, czujnik założyłem nowy. podejrzewam przerwanie przewodu lub słaba mase. czasem gdy kontrolka nie świeci się na odpalonym wciskam sygnał i wtedy gaśnie. nie bardzo wiem gdzie idą przewody od czujnika (podejrzewam że do skrzynki bezpieczników i chyba namierzyłem jeden ale drugi gdzieś mi zaginął) bo sprawdziłbym je na przewodność. zaznaczam że z tyłu nie ma czujnika zużycia. może ktoś miał taki problem?
może to i pierdoła bo przecież wiem że klocki mam w porządku ale lubie gdy w moim aucie wszystko gra.

A może ta kontrolka jest podłączona jeszcze do jakiegoś czujnika?

czujniki są dwa. w przednim lewym i tylnym prawym zacisku. kontrolka ta może się zapalać w przypadku przerwania przewodu idącego do któregoś z czujników lub w przypadku gdy przewód ten masuje. jeśli nie chcesz szukać usterki to wyjmij żarówkę z kontrolki i po kłopocie. jednak jeśli lubisz jak w aucie wszystko gra to musisz niestety pobawić się w detektywa i znaleźć przyczynę.
pozdrawiam

wyjęcie czujnika to najprostsze rozwiązanie - chociaż dobrać się do tablicy rozdzielczej w 318-stce.... czujnik jest napewno jeden - tylko w lewym przednim kole - w tylne koła na pewno nie wchodzą żadne przewody. też podejrzewam przerwanie przewodu. w każdym razie jeszcze powalcze zanim wyjmę tę żarówkę....

Cytat:
chociaż dobrać się do tablicy rozdzielczej w 318-stce....

bezproblemowo się to robi.

Cytat:
w tylne koła na pewno nie wchodzą żadne przewody

i juz masz odpowiedź na swoje pytanie. pewnie ktoś odciął te przewody źle zaizolował i teraz ci masuje któryś z nich. czujnik jest na 100 w tylnym prawym i przednim lewym.
pozdrawiam

Cytat:
2005-04-21 14:45:52, MARCIN_RADOM pisze:
i juz masz odpowiedź na swoje pytanie. pewnie ktoś odciął te przewody źle zaizolował i teraz ci masuje któryś z nich. czujnik jest na 100 w tylnym prawym i przednim lewym. pozdrawiam

chyba ze ktos ma z tylu bebny, w niektorych 316 sa w 318 tez.

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-04-21 15:51:19 ]