Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bmwzgy t-ów | 2006-05-04 20:22:39 na benzynie i na gazie z przepływka chodz i rzuca a po odłączeniu na benzynie chodzi a na gazie gasnie |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-05 11:00:34 jeżeli sprawdzasz przepływomierz to tak jak zyggy napisał żę musisz to robić na benzynie,jeżeli po jego odłączeniu silnik zacznie pracować równiej to znaczy że najprawdopodobniej jest uszkodzony,po odłączeniu przepływomierza komputer przestawia się na tryb awaryjny i silnik będzie pracował tylko na wolnych obrotach po naciśnięciu gazu zgaśnie.ale w twoim przypadku przepływomierz raczej odpada bo na gazie jak i na benzynie jest to samo a na gazie przepływomierz nie ma nic do rzeczy(zakładam że masz zwykłą instalkę) twój problem tkwi gdzie indziej a mianowicie łapie ci lewego powietrza, nic nie napisałeś ale domyślam się że problem zaczoł się po wystrzale(problem instalacji 1 generacji w bmw 24v ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-05 14:24:28 zyggy nie wiem na ile znasz się na silnikach m50 ale ja z palca tego nie wyssałem,napisałem tak bo sprawdzałem już w paru egzemplarzach że po odłączeniu przepływomierza silnik pracuje tylko na wolnych obrotach przy zamkniętej przepustnicy ,gdy tylko trącisz pedałem gazu silnik momentalnie gaśnie.jak mi nie wierzysz to sprawdz u siebie.kiedyś w jednej bmce miałem padnięty przepływomierz,silnik nierówno pracował dużo palił,nie miał mocy czyli typowe uszkodzenie przepływki,fakt jest taki że jak odłączyłem przepływomierz to praca się wyrównywała,a jak podłanczałem spowrotem to znowu rzucało silnikiem.napisałem to wszystko z własnych doświadczeń bo miałem już nie jedną m pięćdziesiątkę. pozdrowionka. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-05 15:20:12 romsi, raz piszesz że przy odłączeniu przepływomierza silnik gaśnie przy dodaniu gazu a potem że dużo pali i nie ma mocy. W silnikach M50 są stosowane następujące sterowniki;
- Motronic 3.1 - Motronic 3.3.1 - MS40.0 - MS40.1 Wszystkie te sterowniki posiadają tryb awaryjny w przypadku braku sygnału z przepływomierza. Wartość zastępcza dla masy powietrza jest obliczana na podstawie sygnału z potencjometru przepustnicy oraz prędkości obrotowej. W tym trybie wyłączona jest również regulacja lambda. Dlatego też silnik działa znacznie gorzej, ale działa. W takim trybie można nawet jeździć, lecz jest to tryb przeznaczony z założenia w celu umożliwienia dojazdu do serwisu. Jeśli natomiast M50 gaśnie po dodaniu gazu (w przypadku odłączenia przepływomierza), oznacza to że są niesprawne inne elementy sterowania. Dodam tylko, że sprawdzałem działanie silnika M50 ze sterownikiem Motronic 3.1 przy odłączonym przepływomierzu, przy okazji testów. Można nim jeździć w takim trybie, lecz jazda jest cienka. |
bmwzgy t-ów | 2006-05-05 17:55:02 znalazlem te miejsce jedna rura idzie od gumy przepływomierza chyba do silnika krokowego i od niego idzie druga do kolektora od tyłu obie gumy są popękane na koncach tylko gdzie dostac takie gumy / mam instalacje gazową II bo nie było jeszcze z wtryskiem gazu/ jak załatwie nowe gumy to dam znac czy to coś pomogło
pozdrowienia |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-07 01:27:04
zyggy zwracam honor ![]() wymieniałem czujnik położenia wału ,czujnik przepustnicy i przepływomierz,kiedyś jak odłanczałem przepływomierz to silnik pracował tylko na zamknietej przepustnicy,przy naciśnięciu gazu momentalnie gasł,teraz po tych wymianach gdy odłączę przepływkę to nie gaśnie,pracuje gorzej ale nie gasnie.powodem tego że gasł był uszkodzony jak sądzę czujnik położenia przepustnicy. [/QUOTE] romsi, raz piszesz że przy odłączeniu przepływomierza silnik gaśnie przy dodaniu gazu a potem że dużo pali i nie ma mocy ![]() ![]() ![]() jeszcze jedno, powymieniałem to wszystko ale silnik jest jeszcze trochę zamulały,wiem z doświadczenia że powinien być dynamiczniejszy,gdy się nagrzeje to trochę przerywa przy raptownym naciśnięcu gazu i czuję że nie ma swojej mocy i trochę za dużo pali,masz jakiś pomysł jaka może być przyczyna??.w poniedziałek sprubuję zresetować kompa może coś pomoże,powymieniam świece,filtry paliwa i powietrza,uszczeklę pod deklem zaworowym i oryngi bo jeden puszcza delikatnie olej i zobaczymy.jak to nie pomoże to już skończą mi sie pomysły ![]() ![]() |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-08 14:08:47 romsi jeśli masz cewki z dużym logo ZÜNDSPULE i z numerem BMW 1 726 177, to z pewnością problemem są te cewki |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-10 14:59:27
tak, właśnie takie cewki mam przy silniku. mogłbyś mi jeszcze wytłumaczyć czemu te cewki są złe?? i odrazu zapytam ile komplet cewek w używce?. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-10 15:25:07
Ten typ cewek ma wadę konstrukcyjną, która po kilku latach eksploatacji objawia się przebiciami w uzwojeniu wtórnym. Objawy te występują przy dużym obciążeniu silnika przy względnie małej prędkości obrotowej, czyli głównie przy ruszaniu i gwałtownym przyspieszaniu. Skutkiem przebić są szarpania silnika. Cewki te BMW bardzo szybko wycofało z produkcji i zostały one zastąpione cewkami BOSCH/BREMI/BERU. Nie polecam używanych, bo nigdy nie wiadomo ile są warte. Polecam cewki BERU w Autopunkcie. O ile pamiętam to ich cena jakieś 150 zł/szt. razem z wtyczką, czyli popularną fajką. |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-10 19:53:09 ok.zyggy dzięki za poradę. jeszcze tylko jedno pytanko: mój brat ma 320 24v vanos z 92roku. czy cewki od niego bendą pasowały do mojego silnika 2.5 24v m50??chcę przełożyć do sprawdzenia żeby być pewnym na 101% ![]() |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-11 09:35:43
Będą pasować. |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-11 12:02:50 właśnie poprzerzucałem cewki ![]() ![]() |
![]() biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2006-05-11 12:16:38 Czyli Zyggyemu należy się piwo! Co za chłop! ![]() |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-11 13:27:12 romsi, masz VANOS-a? |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-05-11 14:47:15
Nie Zyggy, mam m50 bez vanosa. rok 92 chyba czerwiec. A czemu pytasz?? |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-05-11 14:56:56
Pytam dlatego, że w M50 bez VANOS-a (Motronic 3.1) tego typu usterka cewek jest niemożliwa do zdiagnozowania za pomocą komputera. Motronic 3.1 monitoruje tylko obwody pierwotne cewek. Dopiero sterowniki Motronic 3.3.1 lub MS40 używane w M50 z VANOS-em posiadają monitorowanie obwodów wtórnych i tego typu usterka byłaby zalogowana jako błąd. Wniosek jest jeden. Nawet gdybyś pojechał do ASO na diagnostykę komputerową, to powiedzieliby ci fachowcy, że wszystko jest OK, a problem jak był tak by pozostał ![]() |